Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Nisan '14

 
Kategori
Kültürler
 

Uzun Yaşamın Sırları…

Uzun Yaşamın Sırları…
 

Ülkemizin her bir şehri, her bir beldesi bir başka güzel… Egenin en eski yerleşim merkezlerinden biri olan Nazilli; doğası, insanlarının misafirperverliği ile gidenleri kendine bağlayan, büyüleyen beldelerimizden biri…

Bazı adımları atarken yada projelere başlarken insanda olması gereken tabi ki bilgi birikimi, şartlar, ortam önemlidir fakat belki de en önemlisi kocaman bir yüreğin olması ve tabi size inanan insanların varlığı ile birleşmeli bu koca yürek…

İnsanoğlu doğaya uyumlu yaratılmış. Burada hayal ettiğim her şey gerçekleşiyor. Çilek bahçesinden hiç çilek yememiştim derken, kendimizi çilek bahçesinde çocuk sevinciyle çilek yerken buluyoruz. Şöyle bir kır kahvesinde ‘bi’ çay içsek diyorum. Genç büyüklerimizle uzun yaşamın sırlarını konuşurken çaylarımızı yudumluyoruz, bir kır bahçesinde tahta sandalyeler üzerinde, Nazilli’nin dağlarına karşı otururken…

İçimde bir ukte kalmıyor, dalından dut koparmak, masada dalından henüz koparılmış tazecik erikler de olunca daha ne isterim.

Nazilli’nin dağlarından yağ, ovalarından bal akar, sözüne bizzat şahit olmanın keyfini yaşıyoruz. Dağlarda zeytin ağaçları, ovalarda incir ağaçları, bir huzur sarmış ki her yanı gönlüm mest oluyor “kardeşler” gül bahçesinde…

Otlu pideyle, tahinli pide, esen rüzgârla, gelen iğde kokuları alıp götürüyor bizi sevginin, paylaşımın diyarına…

***

Nazilli’de kaymakamlık, belediye ve Uzun Yaşam Derneğinin düzenlemiş olduğu 5. Uzun ve Sağlıklı Yaşam Sempozyumu, beldenin doğal yapısı, gelen konukların güzel enerjileri ile birleşti.

Dünya Yaşlılık Derneği Başkanı Umut Çınar ve Ayşen Gruda’nın eş başkanlığını yaptığı oturumda, tiyatro-sinema oyuncusu Ayşen Gruda, Sağlıklı yaşlanmak ve sağlıklı beslenmenin önemine vurgu yaptı.

En önemlisi de hanımlara söylediği şu söz çok manidardı. “100 yaşında da olsanız genç düşünün. Çok yaşamak değil de kaliteli yaşamak önemli. Sakin yaşamamız, sakinleşmemiz gerekiyor" dedi.

DÜYADER Başkanı Umut Çınar ise; “Şimdi artık 70’lerin hatta Türkiye’de bile 80’lere varmaya başladı. Yurt dışında Japonya da annesine babasına bakmayanlara hapis cezaları geliyor. Şimdi Türkiye’de Nazilli’nin durumu biraz enteresan… Nazilli’de pozitif bir bakış açısı var. Yani burada ki insanlarla konuştuğumuzda en önemlisi dünya da olmayan şey ilk duyduğumuz şükretmek. Nazilli’nin insanı şükrediyor. O yüzden bunu bu temayla işleyip tüm dünyaya duyurabiliriz. Yaşlılık zor bir dönem değil yaşlılık eğer sevgiyle saygıyla giderse çok doğal ve çok güzel bir dönem Nazilli’de olduğu gibi” diyerek sevgi ile saygının ne denli önemli olduğunu ve tabi ki doğa ile beraber insanın şükretmesinin önemine vurgu yaptı.

Naz tiyatro topluluğu ise, kendi çabaları ve güldüren, düşündüren “oynatmaya az kaldı” müzikalleri ile çok beğenildi. Bu azimli çalışmanın ödülünü salondan gelen alkışlarla aldılar.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve eşi gezi boyunca son derece cana yakın tavırları ve bilgi birikimleri ile Nazili ye renk kattılar.

Beslenme Danışmanı Dr. Yasemin Bradley,  TRT deneyimi,  doğru ve sağlıklı beslenme ile birleşince, bilgiler de herkesin anlayacağı ve keyifli bir sunum dinlememize vesile oldu.

Wellness Koçu Emel Çekici, özellikle nefes çalışması ile ilgi topladı ve Uluslararası Tasarımcı Sema Keçeci 'nin genç büyüklerimize ve gençlerimize yönelik çeşitli projelerde yer almanın hepimizin sorumluluğu olduğuna vurgu yaptı, bizde uzun yaşamın, yaşamı anlamlandırmanın ve bunların nasıl bir bakış açısıyla yakalanacağını anlatmaya çalıştık.

Uzun Yaşam Derneği başkanı Engin Tulumbacı,  genç yaşında olmasına rağmen her şeyi en ince ayrıntısına kadar düşünen bize rüya gibi iki gün yaşatan sımsıcak yürekli bir insan… Bu sıcacık yürekli genç başkan aynı zamanda bu yakınlığını yaşlılarımızın her türlü sorunuyla da ilgilenerek bunu gösteriyor.

Nazilli Belediye Başkan Vekili Ziya Aksüt’ün söylemiş olduğu bir söz çok dikkatimi çekti, Nazilli bölgesi uzun yaşayan insanların şehri olmakla birlikte yaşlı insanları da göç alan bir şehir olması, da önemliydi.

Nazili Alzheimer merkezinin kurulması da bizleri çok etkiledi. Oradaki çalışmalar, ilgi ve alaka son derece kıymetli ve değerli diye düşünüyoruz.

İşte sayılı günler kısadır, sözü tam da yerine oturuyor. Anıları alıp yüreğimize, geri dönüyoruz her birimiz geldiğimi yerlere…

e-mail:belginturan@gmail.com

 
Toplam blog
: 439
: 512
Kayıt tarihi
: 04.02.09
 
 

Lisansını Anadolu Üniversitesi/ İşletme Bölümü ve Anadolu Üniversitesi/ Sosyoloji Bölümlerinde “O..