Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Eylül '18

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Uzun Yıllardan Sonra Doğduğum Topraklara Merhaba

Uzun Yıllardan Sonra Doğduğum Topraklara Merhaba
 

Köyün mihenk taşı Ganival


(...)

Dikmen'de gecekonduladı
Üç çocuk bir kadınla
Saçı ağarmış bir adam yani babam...

diye seslenir ozan Hüseyin Atabaş "Düşler"adlı şiirinde.

Ve ozanın seslendiği gibi bir düş halinde geçiverdi zaman.

Altmışlı yılların başıydı İstanbul'da gecekonduladı dört çocuk bir kadınla saçı ağarmış bir adam yani babam. Doğduğu ancak doyamadığı toprakları arkasında bırakarak yeni ve zor bir maceraya adım atmıştı. Çeşitli acıları yaşadık babam, cefakar anam ve kardeşlerimle. Ancak yılmadık, yıkılmadık ve tutunmayı başardık yeni yurdumuza.

Yıllar mı desem, ömürler mi desem geçiverdi göz açıp kapayıncaya kadar zaman. Önce babamı sonra annemi katıverdik İstanbul topraklarına. Onlar avucumun içinden kayıp giderken sonsuzluğa o köyden ayrılış anı düşüveriridi aklıma. 

Şİmdi aradan geçen bunca zamandan sonra iki yaşlarında ayrıldığım köyüme iki yaşlarında bulunan  torunum, kızım ve damadımla merhaba dedim. Hava, deniz ve kara taşıtlarını kullanarak yaptığımız bu uzun ve meşakkatli yolculuktan sonra tüm mazlumluğu ile göründü Erkalkan köyü. Sadece mazlum değil çilekeş, suskun ve mütevazi. Erkalkan göründü derken bir anda ben de buradayım diye şırıldadı köyün kaç yüz yıllık çeşmesi Ganival o ip gibi akan incecik suyuyla. Yalnızdı yorgundu ama hâlâ akıyordu. Yıllara ve yaşananlara aldırmadan.

Köye girdik önce camii ve cemaati daha sonra ise köyün çeşmesini selamladık sessizce. Uzun yıllardan sonra beni yeniden köyde görenlerle şaşkınlık ve sevinç dolu dakikalar yaşadık. Annem ve babamın eski evlerini ziyaret ettikten sonra aramızdan ayrılan yakınlarımızın kapalı kapıları ayrı bir hüzün kattı yüreklerimize.

Onlarca yılları acımasızca yiyen zaman bizim saatleri de tüketti haliyle.

Dönüş vakti gelmişti.

Bir kez daha "Elveda Erkalkan" 

 

 

 
Toplam blog
: 262
: 1569
Kayıt tarihi
: 27.09.07
 
 

Anadolu'nun doğusunda sonradan ismi değiştirilen köylerden birinde zemheri zamanına denk gelen bi..