Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Şubat '07

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

Vadide aranan kurt mu, başka bir şey mi ?

Vadide aranan kurt mu, başka bir şey mi ?
 

Günlerdir gazetelerde haber üstüne haber, anket üstüne anket yapılıyor bir film ile ilgili. Bu film “ Kurtlar Vadisi : Terör. Bir Polat Alemdar macerası. Alt tarafı bir film. Alt tarafı bir filmse, üst tarafı ne ? Üst tarafı derin devlet, üst tarafı, mafya, üst tarafı terör, üst tarafı terör örgütleri, üst tarafı her gün gelen şehit cenazeleri, üst tarafı milliyetçilik, üst tarafı Türkiye !..

Geçen günlerde olduğu gibi bugün de gazetelerde yer aldı bu haber. Konusu ise adı geçen dizinin yayından kaldırılıp, kaldırılmaması. Milliyet’in başlığı da ilginçti hani : Kurtlar Vadiye inemeyecek !. Haberin detay kısmında da şöyle bilgiler vardı : RTUK kendisine gelen 16 bin itiraz ve şikayet telefonlarını dikkate alarak, dizinin yayından kaldırılması için ilgili televizyon kanalının yöneticileriyle konuyu görüşmüş. Onlar da dizi yapımcıları ile anlaşarak diziyi yayından kaldırabileceklermiş.

Konunun özeti bu şekilde. Şimdi prizmanın başka bir tarafından bakalım :

Dizinin ilk bölümünde, alınan reklamların haddi hesabı yok. İlgili kanal ne kadar reklam aldığını açıklayabilir mi ? Ben bulduğum bir detayı sizlerle paylaşayım. Daha ilk günden reyting rekoru kıran diziye 82 marka tam 132 reklam vermiş. Bu reklamların en fazla olanını da Genç Parti (GP) vermiş. GP, toplam 244 saniye 20 spot reklam vermiş ve bunu takip eden 81 marka daha.. Sonrasında, dizi bir haftadır manşetlerden düşmedi, hala konuşuluyor. Dizi hakkındaki bilgiler, Tv kanalı ve ilgili sitelerde 513 kez haber konusu olmuş, 9 günde 61 köşe yazarı, 77 kez bu konuyu yani “ Kurtlar Vadisi’ni” konu yapmışlar, konuşmuşlar. Şimdi “reklamın iyisi, kötüsü olmaz” diyenlerden misiniz ?

Bundan önceki diziyi hatırlayın, ne fırtınalar koparılmıştı? Ne yazılar yazılmıştı? Sosyologlar bile seminerlerinde bu konuyu ele almamışlar mıydı? Durum vahimdi.. Birileri rahatsız oluyordu, dizi yayından kaldırılmalıydı ama ne oldu? Dizi bitene kadar tüm programlar arasında reyting avcılığını kimselere bırakmadı, hep önce bitirdi. Hem diziyi yayınlayan kanal, hem de dizi yapımcıları milyar dolar tutarında paraları ceplerine indirdiler. Sonra Hollywood yıldızlarıyla yapılan diziler ve film.. Demek ki boşunaymış bu fırtına. Burada şu aklınıza gelmiyor mu? Tüm bu haberler, söylemler iyi bir pazarlama stratejisinin görüntüsü mü? Zira biraz tanıdık geliyor da. Eğer öyleyse, hedefi nasıl yakalayacağını hep birlikte göreceğiz.

Başka bir bakış açısı daha. İlk dizi yanlış hatırlamıyorsam önce Show-TV’de yayınlanmaya başladı, daha sonra nedeni belli olmayan bir şekilde KanalD’ye geçmişti. Bu ikinci dizi de yine SHowTV’de başladı acaba yine mi kanal değiştirecek? Çünkü çok ciddi bir reklam makinesi gibi çalışıyor. Bu strateji kavramamak yanlış olmaz mı ?

Prizmanın diğer yansıması : RTÜK kendilerine gelen 16 bin şikayetten bahsediyor. Kim bu 16 bin telefon sahibi. Yoksa ilgili örgüt birilerini harekete mi geçirdi? Ya da onun işbirlikçileri?. Zira bu dizinin konusu ve hedefi terör örgütü pkk ve onun işbirlikçileri. Bu bir fantezi yalnızca. Ama biraz aklınızı kurcalayın. Olamaz mı ? Türkiye’yi bölme pazarlığı yapanlar, perde arkasından kürt vatandaşları örgütleyenler böyle bir kampanya başlatmış olamaz mı ?

Bu dizinin neden kaldırılmasını istediklerini tam olarak anlamadım. O kadar da sırıtan bir şey de göremedim ben ilk bölümde. İlerleyen bölümlerde ciddi bir terör örgütü-derin devlet mücadelesi göreceğimizi umduğumuzdan dolayı mıdır bu tepkiler. Eğer öyleyse, pkk terörünün ülkemize açtığı yaralardan kimsenin haberi yok galiba. Yirmi beş-otuz yılda tam 35 binin üzerinde insanımızı aldı bu örgüt sevgili bayanlar baylar. Neyin savunuculuğunu yapıyorsunuz? Bu konu da bir şekilde deşifre edilmeliydi. Bu yüzden ben bu dizinin kalması taraftarıyım. Yoksa derin devleti, mafyayı desteklediğimden değil. Daha nice insanlar ölmesin, asker tabutları gelmesin diye, halkımızın daha da bilinçlenmesi için gerekli.

Son bir enstantane. Milliyet’te yapılan"Kurtlar Vadisi Terör dizisi kaldırılsın mı?" anketine bu yazı yazılana kadar 30.591 katılım olmuş. Bunun &84.07’si kaldırılmasın (Kırmızı), & 15, 23’ü de kaldırılsın (Mavi) oy kullanmış. Bence RTük’ün bu oylamayı da değerlendirmesi gerekiyor.

Keyifli bir gün dilerim.

 
Toplam blog
: 671
: 2572
Kayıt tarihi
: 26.06.06
 
 

Anadan doğma bir İzmirliyim ve bu şehirli olmaktan gurur duyuyorum.. Hem bu şehirde doğmuş, hem b..