Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Eylül '06

 
Kategori
Organik Ürünler
 

Vah fındığım vahhh

Vah fındığım vahhh
 

Yaklaşık 8-10 milyon insanın yaşadığı Karadeniz Bölgesinin geçim kaynağı olun fındığın durumu bu yıl gerçekten içler acısı. 8-10 milyon Karadenizli dedim birde buna diğer bölgelerde yaşayan dolaylı olarak fındığın ilgilendirdiği insanlarıda katacak olursak bu muhtemelen 15 milyonu bulacaktır. Buda genel nüfusun %de 20-25 ine tekabül ediyor demektir. Kimilerine göre geçen yılki fiyatın çok uçuk olduğu kimilerine göre 4-5 Ytl. nin yeterli olduğu bu yılki fındık fiyatları halen belirsizliğini korumakta ve bu bölgedeki hem üretici hem esnaf'ın durumu çok kritik ve belirsizliğini korumaya devam etmektedir. Üretici borcunu esnaf ta alacağını düşünmektedir. Geçen yıldan Fiskobirlik ten alacağı olanları bir kenara bırakırsak ki bu üreticilerin büyük bir kısmı ihtiyacından fazlasını ilgili birliğe verdiği söyleniyor ama bu yıl üretici ne yapacağını bilmez elindeki ürünü kime vereceğini hala kestirememiş durumda. Bir kısmı acil giderler için ürünün bir miktarını tüccara 2.8 ytl. karşılığında satmak zorunda kaldı.3.45 Ytl. maliyeti olan ürününü İşçi ücreti ve acil giderler için bunu istemeyerek te olsa satmak zorundaydı.

Şimdi ise TMO nun açıkladığı ücret ancak maliyet ücreti oda sadece Girasun fındığının fiyatı.Diğer yörelerdeki fındığın fiyatı yine 3 ytl civarında. Bu gün Fiskobirlik 5 Ytl. açıkladı fındık fiyatını. Şimdi bazılarınız diyebilirki iyi fiyat. Doğru hiç yoktan iyidir elbette ama % 5 kesintiyi düşelim birde fındık kalitesi ile ilgili kesintiler olduğu zamanda yine 4 Ytl. civarında bir fiyat çıkıyor karşımıza. Buna birde Fiskobirliğin hazır borcunu bile ödemediğini düşünerek nasıl yeni mahsul e para ödeyeceğini katarsak yine üretici köylü için adres belli... Tüccar. Tüccar ne yapacak? Zaten büyük bir çoğunluğu Holdinglerle bağlantılı çalışıyor.Bir nevi taşeron. Para babası belirler fiyatı ortam da müsait nede olsa para onun. Tüccarda küçük bir komisyon karşılığı toplar peşin para ile fındığı üreticiden. Sonra nemi olur?

Bu konuda suçlanabilecek ne TMO ne Fiskobirlik nede devlet. Birinci derecede suçlu üreticinin ta kendisi. Biz kendimiz sorumluluk almadığımız zaman bir gün başımıza geleceği belliydi bu günlerin. Atalarımız el elin eşeğini türkü çağıra çağıra arar demişler. Bizim haklarımızı Almanyadaki Fındık Borsasımı arayacak. Arar tabi ama türkü çağıra çağıra arar. Biz üreticiler olarak fındığımızı dalda iken tüccara satarsak 6 ay önceden parasını çar çur edersek bizim hakkımızı 11 büyük fındık ihracatcısı para babalarımı koruuyacak.Korurrrrr ama türkü çağıra çağıra. Biz fındığımızı çuvala koyduğumuzda tüccara emanete verirsek fiyat kesmeden tüccarda o fındığı ihraç ettikten 3-4 ay sonra paramızı ister hesabımızı kesersek biz çok daha bekleriz fındığımızın değerinden satılmasını. Bizim fındığımızın para etmemesi tüccarı ihracatçıyı rahatsız edermi? Edeerrrr. Türkü çağıra çağıra eder.

Gazetelerde İspanyol fındık üreticileri Türkiyeyi protesto ediyorlarmış, gösteri yürüyüş düzenliyorlarmış neden biliyormusunuz? Neden fındığı Avrupaya ucuza satıyorsunuz? diye. Çok komik , çok gülünç acınacak halimize güleriz biz ve gülüyoruz. Biz kendi haklarımızı korumaktan aciz kalmışız gel ispanyol kardeş...

 
Toplam blog
: 22
: 935
Kayıt tarihi
: 06.09.06
 
 

1966'da yine bir sonbaharda doğdum. Hala o sonbaharı yaşıyorum. Amacım yazar falan olmak değil sadec..