Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Aralık '15

 
Kategori
Cinsel Sağlık
 

VAJİNİSMUS, BİLİNÇDIŞI VE EPİDURAL ANESTEZİ

VAJİNİSMUS, BİLİNÇDIŞI VE EPİDURAL ANESTEZİ
 

vajinismus-dr ulusoy


ANESTEZİ, BİLİNÇ DIŞI VE VAJİNİSMUS

 

Anestezi altında bilincin devre dışı kaldığını biliyoruz. Bilinç devre dışı kaldığı için çevredeki olayların farkına varmıyor, aynı zamanda ağrı ve acı hissi bloke olurken, bedende derin bir gevşeme meydana geliyor.

Peki, bilinç dışı bu süreçte neler yapıyor?

Bilinç devre dışı da olsa, bilinç dışı hem iç sistemi hem de beş duyu ve duyular ötesi sistem ile çevreyi taramakta, gelen verileri değerlendirmekte ve uygulamaktadır.

Anestezi altında yapılan şartlı koşullandırma deneylerinde başarı elde edilmiştir. Bu da bilincin ötesinde bilinç dışının şartlı koşullandırma telkinlerini aldığını gösterir.

Bir diğer vurgu yapmak istediğim nokta ise; vajinismus hastalarında bazı doktorların iyatrojenik olarak anestezi altında ilişki yaşatma önerileri ve deneyimleridir. Çalıştığım bazı vakalarda, öncesinde böyle bir deneyim yaşadıklarının hikayesi mevcuttur. Epidural ya da anestezi yanlış olarak uygulanmış ve erkeğe o haldeki kadınla ilişki önerilmiştir.

Erkeğin ilettiği sözler ilginçtir, “Tamamen anestezi altında iken ben ilişki yaşamak için yaklaştığımda bacaklarını kapadı ve kasıldı.”

Bu nasıl olmaktadır? Anestezik madde ile bilinç ekarte edilse bile bilinç dışı korktuğu şeyi algılayabilmekte ve tepki vermektedir. Vajinismus aslında vajene ait bir sorun değildir. Vajinismus tamamen bilinç dışına ait ruhsal bir hastalıktır. Tedavi de asıl olarak bilinç dışı üzerinden kurgulanmalıdır.

Maalesef bu vakalarda anestezi altında yaşanmaya çalışılan deneyim, bilinç dışı tarafından taciz ve tecavüz gibi algılanmakta ve sorunu daha da karmaşık hale getirmektedir. Bu tür vakalarla çalışırken diğer vakalara göre zorluklar çıkmaktadır. 

Kaynak: www.vajinismustedavisi.com

 
Toplam blog
: 151
: 232
Kayıt tarihi
: 22.10.06
 
 

DR. MURAT ULUSOY, 1969 Nazilli doğumluyum. İlk, orta ve lise eğitimimi Nazilli'de tamamladım. 199..