Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Eylül '13

 
Kategori
Cinsel Sağlık
 

Vajinismus aslında bir hastalık değil bir belirtidir...

Vajinismus aslında bir hastalık değil bir belirtidir...
 

Vajinismus Tedavisi İçin Gecikmeyin...


Kadınlarda sık görülen vajinismusun aslında bir hastalık değil fakat bir belirtidir.
Kadınların cinsel sorunlarından en büyüğü belki de Vajinismus… Cinsel ilişkiye girmekten korkmak ve ilişki sırasında  başarısız olmak….
Pek çok çift daha önce böyle bir rahatsızlığın var olduğundan bile habersiz! Sorun kendi başlarına geldiğinde ve araştırdıklarında  ‘vajinismus’  ismini ilk defa duyduklarını söylüyorlar.
Vajinismus; cinsel ilişki sırasında kadının kendisini ve vajina kaslarını kasması sonucunda cinsel ilişkinin gerçekleşememesi durumu olarak biliniyor. Bir başka tanıma göre de vajinismus “tamamlanmamış evlilik” veya “tamamlanmamış birliktelik” olarak geçiyor.
 Vajinismus hastalarında görülen cinsel ilişki sırasındaki kasılmalar, kontrol dışı yani refleks olarak gerçekleşir. Vajinismus hastası olan kadınlarda eşleriyle ilk zamanlarda rahatlatıcı fakat birleşme anı geldiğinde kendilerinde panik atak benzeri bir durum ortaya çıkar. “
‘’Bu durumda aniden heyecanlanıp vücutlarını bir korku ile kasarlar, kalp atışları hızlanır, nefes alış verişleri artar ve kendilerini geri çekerek ilişkiye son verirler. İlişki sırasında ağrı, acı gibi durumlar da ortaya çıkabilir. Kasılmalar hastalığın derecesi ile orantılı şekilde karın, kalça, sırt, hatta çene ve ayak parmaklarına kadar yaygın şekilde vücudun başka diğer kaslarında da izlenebilmektedir. Bazı vajinismus hastalarında cinsel beraberlik yalnızca bir kez gerçekleşebilir, sonrasında ise korku iyice bilinçaltına yerleşmekte ve kişi, eşini kendisine yaklaştırmayı dahi reddetmektedir.’’
Vajinismus aslında hastalık değil bir belirtidir. İçsel bir takım sıkıntıların dışsal yansıması olarak yorumlanabilir. Aslında vajinismus problemine sahip kadınların pek çoğunda başka korkular da (fobiler) olabilmektedir.
Bunlar; kan aldırmak, muayene olmak, diş tedavisi almak, iğne, yükseklik, karanlık, yalnızlık, hastalık, ölüm, kedi, köpek vb. korkuları olabilir.

Vajinismus probleminde kadınlarda görülen belirtiler:

- Partneri ile cinsel ilişkiden korkma ve hiçbir birleşmeyi dahi deneyememe
 - Cinsel birleşmenin ağrılı ve zor gerçekleşmesi
 - Cinsel ilişkinin yarım olarak gerçekleşmesi
 - Vajina içerisine ped veya tampon yerleştirememe
 - Vajinal ultrasona girememe
 - Jinekolojik muayenelerden korkma ve çekinme, masaya çıkamama
 - Vajina içine tedavi amaçlı fitil türü ilaçlar sokamama.
 Vajinismusun belirtileri; yüzde 90 psikolojik, yüzde 10 yapısal nedenlerden kaynaklanıyor.

Psikolojik nedenler;

Çocukluk veya ergenlik dönemlerinde gerek anne babadan gerekse çevreden alınan yanlış, eksik, abartılı cinsel mesajların verilmesi sonucunda vajinismus oluşabilmekte ve farkına varılmaz ise ömür boyu kalıcı etkiler bırakabilmektedir.
Geleneksel aile düzeni, katı ahlaki tabular, cinsellikle ilgili şehir efsaneleri, en büyük neden olan kızlık zarının korunması ile ilgili kız çocuklarının aşırı korkutulması, cinselliğin ayıp, günah, suçluluk ile özleştirilmesi, korumacı aile düzeni içinde iç disiplinin fazlaca gelişmesi önemli psikolojik faktörlerdir.
Diğer taraftan ilk gece ile ilgili abartılı bilgiler, ilk gecede ağrı, çok kanama, acı hissedileceğine dair önyargılar, hamile kalma korkusu, çocukluk döneminde taciz, tecavüze maruz kalma, ev içi şiddet, katı ebeveyn tutumu sonucu yaşanılan kötü tecrübe ve anılar da sayılabilir.

Yapısal nedenler;

Yapısal nedenler sonradan oluşmakta veya doğuştan gelmektedir.
 Sonradan oluşan nedenler:
 - Kızlık zarı kenarlarında yer alan bölgedeki aşırı hassasiyet (Vulvar Vestibulit Sendrom)
 - Üst genital sistemin yani rahim, tüpler, yumurtalıklar ve bunların etrafındaki karın zarında oluşan enfeksiyonlar
 - Vajina girişinde bulunan Bartholin bezlerindeki kist ve abseler
 - Vajinal enfeksiyonlar
 Doğuştan gelen nedenler:
 - Kısa ve kör vagina
 - Vajina duvarındaki perdeler
 - Kalın veya yüksek kenarlı kızlık zarı anormallikleri bulunmaktadır.

Cinsel ilişkide kasılma sorunu yaşayanların mutlaka zaman kaybetmeden cinsel tedaviler konusunda deneyimli bir merkeze başvurmaları ve kişiye özgü tedavi yöntemleri ile tedavi olmaları gerekmektedir.  ‘’Çünkü çözümlenmeyen cinsel problemler zamanla aldatmalara, boşanmalara kadar giden evlilik problemlerine dönüşebilmektedir.’’

 
Toplam blog
: 37
: 8189
Kayıt tarihi
: 18.04.13
 
 

Jinekolog ve Cinsel Terapist Op. Dr. Süleyman Eserdağ 1969 yılında Bursa’da doğdu. 1986 yılı..