Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Kasım '13

 
Kategori
Cinsel Sağlık
 

Vajinismus cinselliğin ayıp olduğu toplumların hastalığı mı?

Vajinismus cinselliğin ayıp olduğu toplumların hastalığı mı?
 

Vajinismus Toplumsal bir hastalık mı?


Vajinismus özellikle bizim toplumumuzda oldukça sık görülen ve son yıllarda çiftler tarafından daha rahat bir şekilde paylaşılabilen bir cinsel sorundur.

Vajinismus nedenleri arasında % 90 oranında psikolojik, % 10 oranında kadın hastalıkları ve genital anatomi ile ilgili organik sebepler yer almaktadır. 

Vajinismusun Psikolojik Nedenleri

% 90 oranda vajinismus problemi psikolojik bir takım nedenlere bağlıdır. Bu problemi yaşayan bayanlarda problemlerinin derecesi ile orantılı şekilde kendi kontrolleri dışında (istemsiz) kas kasılmaları mevcuttur.

İstemsiz kas kasılmalarının pek çok nedenleri vardır:

Cinsel Mitler

Cinsellik, kızlık zarı ve ilk gece ile ilgili etraftan alınan yanlış bilgiler (cinsellikle ilgili hurafeler, abartılı ve yanlış cinsel bilgiler) "cinsel mitler" olarak bilinmektedir.

Cinsel mitler arasında ilk gecede çok fazla ağrı ve kanamanın olduğu gibi yanlış ve abartılı düşünce ve duyumlar öncelikle yer almaktadır.

Yetiştirme Tarzı

Bizim toplumumuzda kızlık zarı, ilk gece, namus ve cinsellikle ile ilgili genç kızlık döneminden itibaren verilen tabular, kızlık zarının çok değerli olduğu, mutlaka çok iyi korunması gerektiği, katı kurallar, yetiştirme tarzları, ahlaki - geleneksel değerler vajinismusa sebep olur.

Cinsel Travmalar

Cinsellikle ile ilgili önceden yaşanmış bir takım olumsuz travmalar; taciz, tecavüz ve cinsel istismarlar da vajinismus nedenidir.

Sert yapılan jinekolojik girişimler

Daha önceden yaşanmış olan olumsuz jinekolojik muayene veya cerrahi girişimler; özellikle önceden tecrübe edilen sert jinekolojik muayene, kürtaj veya doğum sonrasında kişinin canının yanması, korkması cinsel işlev problemlerine neden olabilmektedir.

Nedeni açıklanamayan vajinismus

Pek çok kadında bu tür nedenlerin hiç birisinin olmamasına rağmen vajinismus problemi ortaya çıkabilmektedir. (Açıklanamayan vajinismus)

Bir kişinin karakteri (kişiliği) ve cinsel kimliği çok erken yaşlarda şekillenmektedir. Bilinç dışımız çok erken yaşlardan itibaren bir kayıt cihazı gibi çalışmakta ve pek çok bilgiyi toplamaktadır. Bu bilgileri hiç bir süzme mekanizmasından geçirmeden olduğu gibi kabul etmektedir. Alınan ancak sonradan unuttuğumuzu sandığımız pek çok bilgi aslında bilinçdışımızda depolanmakta ve zamanı gelince ortaya çıkmaktadır. Nedenini bilemediğimiz pek çok korkularımızın sebebi de işte budur. Kişilerde fobi ve panik atak bozukluklarının da sebepleri benzerdir.

Egosu zayıf olarak yetiştirilen kişilerin yaşadıkları olaylar karşısında daha fazla etki altına girmesi beklenilen sonuçları doğurur.
 

 

 
Toplam blog
: 37
: 8189
Kayıt tarihi
: 18.04.13
 
 

Jinekolog ve Cinsel Terapist Op. Dr. Süleyman Eserdağ 1969 yılında Bursa’da doğdu. 1986 yılı..