Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Kasım '14

 
Kategori
Cinsel Sağlık
 

Vajinismus’da asıl sorun; Duygular ve duruma yüklenen anlamlardır

Vajinismus’da asıl sorun; Duygular ve duruma yüklenen anlamlardır
 

vajinismus Dr Ulusoy


Vajinismus dediğimizde sorunları oluşturan nedenlere göre;

1- Bilişsel

2- Davranışçı

3- Dinamik

4- Varoluşçu

Olarak ayrı ayrı formülüze etmemiz mümkündür.

Vajinismus tedavisini yaparken de, bu formülasyondaki nedenlere göre çalışmak sistematik çalışmayı da beraberinde getirecektir.

Peki hepsi bu mu?

Çalışmalarımdan çıkan sonuç şudur; bunlar görünen sebeplerdir. İşin bir de perde arkası, görünmeyen yüzü var…

“Duygular ve Duruma Yüklenen Anlamlar”, Vajinismus olarak gelen hastalar arasında; hekim, jinekolog, hemşire, ebe, psikolog da bulunmaktadır. Bu meslek sahibi vajinismus hastaları meslekleri gereği, en ince ayrıntıya kadar bir çok şeyi bilmektedirler. Ama kendi ifadeleri ile “Bilmek çözüm olmamaktadır.” “Neyin, ne olduğunu, nasıl yapılacağını, oraya bir şeyin girebileceğini hatta çıkabileceğini bilmeme ve hastalarımda genital uygulamalar yapmama rağmen, ben irademe söz geçiremiyorum.” demektedirler.

Evet, sorunu oluşturan, bilinçdışı sistemdir ve bilinçli sisteminin deneyimlerini ve bilgilerini ilişki anı için kabul etmemektedir.

Peki bu nasıl olmaktadır?

Duygularla yanlış kodlanan ve ilişki anına yüklenen anlamlar, asıl olarak sorunu tetiklemektedir. Doğuştan fabrika ayarlarımıza göre, neslin devamı ve üreme için ilişki şarttır ve bu durum hem organlar hem sinirsel sistem hem de hormonlarla en ince ayarı yapılmış durumdadır.

Ancak kişinin merak dahilinde öğrenmeye başladığı çocukluk ve ergenlik dönemlerinde duygular ve yüklenen anlamların değiştirilebilir olduğunu görmekteyiz. Doğal ve evrimsel olan ilişki, olumsuz duygu ve yüklenen anlamların etkisini bilinçdışında göstermesi ve yeniden sistemi kurgulaması ile yaşanamaz hale gelir.

Bu da aslında duygu ve yüklenen anlamların evrime karşı bilinçdışını değiştirebilir olduğunun en iyi göstergesidir.

Bir hastamın babası teknik ressamdı ve kızı ergenliğe girerken kızı ile olan arasında iletişimin kalitesi ile kızını karşısına alıp genital bölgeleri çizerek ve anlatarak bilgilendirme yapmıştı. Ama kızı evlendiğinde vajinismus olarak karşımızdaydı.

Dolayısıyla cinsel sağlık alanında; “Burada ebeveynlerin öğretilerini yaparken sevgiyle, korkutmadan, yaşının anlayabileceği düzeyde sağlıklı iletişimlerle cinselliği anlatmaları sağlıklı cinsel anlam ve cinsel yaşam için çok daha faydalı olacaktır.” Sözü çok doğru ve geçerlidir.

Ancak yazımda da vurgu yaptığım gibi sorunu oluşturan sadece cinsel eğitimin eksikliği ya da yanlışlığı değildir. Cinsel eğitimin eksikliği ya da yanlışlığı vajinismus olarak tanı alan hastaların ancak az bir bölümünü kapsar ki bu gruba sadece bilgilendirme yapmanız bile çözümü de beraberinde getirir. Yaptığım çalışmalarda bu oranın, vajinismus olarak başvuran hastaların % 10 u olduğunu söyleyebilirim.

Kalan % 90 lık bir grup ise; hafifden ağıra kadar giden iradenin o anda devre dışı kaldığı istemsiz kasılmaların, çekilmelerin ve itmelerin olduğu aynı zamanda da panik atak belirtilerinin devreye girdiği süreci yaşarlar.
Vajinismus tedavisinde zihni dışlayan Davranışçı Tedavilerde sık sık sorun yaşanmasının nedeni de aslında yukarıdaki anlatımımda yatmaktadır.

Vajinismus tedavisinde Dr. Ulusoy Yaklaşımında aşağıdaki dört temel unsur yer alır;

1 -Psikoeğitim

2- Bilişsel yaklaşım

3- Davranışçı Tedavi

4- Sorun Odaklı Hipnoterapi Kullanımı

Bu nedenle en iyi ve en hızlı sonucu vermektedir. Kendi çalışma sonuçlarımda da görüldüğü ve Avrupa Hipnoz Kongresinde de (ESH) sunduğum gibi tedaviye başladıktan sonra ortalama 24 saatte çözüme gidilebilmektedir. Bu noktada tabi ki klasik tedavinin haftalık görüşmelerle giden ve 12 hafta (3 ay) süren bir tedavi protokolü olduğunu da hatırlatmakta fayda vardır. İki tedavi süresini kıyasladığımızda arada ciddi bir fark vardır. Aynı zamanda klasik tedavide ya verilen ödevler yapılamaz ya uzun süreçli bir tedavi olduğu için hasta tedaviden kopar ya da her şeyi yapar ama iş ilişki anına geldiğinde başaramayabilir. Bu da klasik tedavinin görünen riskleridir.

Vajinismus hastalarının bilmeden, farkına varmadan oluşturduğu bu sorunu tersine mühendislik ile düşünecek olursak da; “Duygular ve Olaylara Yüklenen Anlamların” Bilinçdışını değiştirebildiğini biliyorsak aynı mekanizmayı kullanarak bilinçdışını farklı konularda da olumlu yönde geliştirmemiz mümkündür demek doğru olacaktır. İnsanoğlunu olgunlaştırmada, motive etmede, yaşama adaptasyonunu sağlamada, daha iyiye gitmesine yardımcı olmada da bu mekanizmayı hipnoterapi dahilinde kullanmak mümkündür. 26.11.2014 – Dr. Ulusoy, Kuşadası, 19.50 

http://www.drulusoy.com

 
Toplam blog
: 151
: 232
Kayıt tarihi
: 22.10.06
 
 

DR. MURAT ULUSOY, 1969 Nazilli doğumluyum. İlk, orta ve lise eğitimimi Nazilli'de tamamladım. 199..