Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Ocak '14

 
Kategori
Cinsel Sağlık
 

Vajinismus egzersizleri nedir?

Vajinismus egzersizleri nedir?
 

AİLE DANIŞMANI BAYAN ASİSTANLAR EŞLİĞİNDE EGZERSİZLER...


Halk arasında “vajinismus egzersizleri” olarak bilinen davranışsal cinsel tedavi yaklaşımları başarıya ulaşmada son derece önemlidir.

Bu bölümde vajinismus tedavisinde uygulanan egzersizler, pelvis kas çalışmaları yani vajinismus egzersizleri ele alınmaktadır.

Vajinismusun kesin çözümünde klinik ortamında veya evde uygulatılan vajinismus egzersizleri oldukça önemlidir. Vajinismus tedavisinde mutlaka bir takım egzersizler uygulanarak çözüm aranmalıdır.

Vajinismus egzersizlerinin amaçları nedir?

Vajinismus, özellikle bizim toplumumuzda kadınlarda sık görülen bir cinsel sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Vajinismus hastalarına bir takım egzersizler verilmekte ve kişilerin bu şekilde kendilerini tanımaları sağlanmaktadır.

Vajinismus egzersizleri nelerdir? Vajinismus hastaları nasıl çalışabilirler?

Vajinismus hastaları kendi kendilerine evde bir takım egzersizler yaparak çözüm yollarını arayabilirler. Ayrıca kliniklerde cinsel terapi alan hastalara verilen bir takım ev ödevleri arasında da değişik egzersizler yer almaktadır.

Vajinismus egzersizleri ne türdür?

Halk arasında vajinismus egzersizleri olarak da bilinen yöntemler aslında “davranışsal cinsel (sex) tedavi yöntemleri” dir. Bu yöntemler arasında klinikleri kendi tercihlerine göre dünyada en sık olarak parmak egzersizleri veya gevşetici – genişletici egzersiz çalışmaları bulunmaktadır.

“Evde Kendi Kendinize Vajinismus Egzersizleri”- Vajinismus egzersizleri neler? 

Vajinismus tedavisi için “evde kendi kendinize vajinismus egzersizleri” de uygulayabilirsiniz. En sık olarak önerilen egzersizler:

·        Ayna egzersizi

·        Dokunma, masaj egzersizi (sensate focus)

·        Parmak egzersizi

·        Kegel egzersizi

·        Dilatörle egzersizi

·        Eşlere verilen bazı egzersizler

 

Ayna egzersizleri

Vajinismus sorunu olan kadınlarda başka bir egzersiz ayna ile genital alanların incelenmesidir. Ayna egzersizi kişinin kendisini tanıması açısından son derece önemlidir.

Çoğu hasta hayatları boyunca genital alanlarını hiç incelememiş, o bölgelerine yabancıdırlar.  Ayna ile bakarak genital alanı tanıma kişilere rahatlık sağlar. Çünkü bilmediğimiz ve görmediğimiz bir nesneden korkarız.

Masaj (Dokunma) egzersizleri

Vajinismus sorununu yenmek için genital masaj ve dokunma önemlidir. Kişinin hem kendi organlarını tanımasını sağlar hem de haz bölgelerini keşfettirir.

“Vulva” adı verilen dış genital bölgeye masaj yapması psikolojik olarak rahatlatmaktadır. Önceleri zor gelen dokunma faaliyeti zamanla rutin haline gelir ve korkuları azaltır. Dokunmak yine vücudun bu ihmal edilen bölgesini tanımak ve hissetmek açısından önemlidir. Dokunurken haz bölgeleri ve klitorisi hissetmek kişideki güveni ve mutluluğu arttırmaktadır.

Genital bölgeyi okşama veya dokunma şeklinde tarif edilen masaj “sensate focus” veya “sensitif fokus” olarak da bilinmektedir. Eş tarafından tüm vücuda da yapılan okşama (dokunma, erotik masaj) uygulamaları sırasında cinsel partnerin hazza odaklanması önemlidir.

Vajinal Dilatör Egzersizleri

Vajinal dilatör yani vajina içine dışarıdan yerleştirilen çubuklar, bujiler ile vajinanın genişletilmesi ile yapılan tedavilerdir. Vajinal dilatör uygulamaları evde kendi kendinize uygulanabilecek türden egzersizlerden değildir. Bu nedenle bu uygulamaların mutlaka bir terapist veya asistan eşliğinde yapılmasını önermekteyiz. Doğru teknikle yapıldığında son derece kolay ve rahattır.

Vajinismus Tedavisi İçin Kegel egzersizleri

Kegel egzersizleri de pelvik taban kaslarının kontrol altına alınmasında etkili bir yöntemdir. Aynı zamanda kegel egzersizleri cinsel isteksizlik ve orgazm sorunu yaşayan bayanlarda da etkili olmaktadır ve sıkça önerilmektedir. Kegel egzersizleri de tek başına uygulanıldığında cinsel sorunları çözmekte yetersiz kalmaktadır; bu nedenle ancak diğer cinsel terapi yaklaşımlarına ek olarak uygulanmaktadır.

Vajinismusta parmak egzersizleri nasıldır?

Parmak egzersizi pek çok klinik ve vajinismus terapisti tarafından önerilen vajinismus egzersizleri arasında yer almaktadır. Kişinin kendi parmağı ile yaptığı egzersizler “in vivo duyarsızlaştırma” , eşinin parmağı ile yaptıkları ise “in vivo desensitizasyon” olarak adlandırılır.

Parmak egzersizlerindeki amaç, kişinin çatı kaslarını rahat bir şekilde gevşetebilmesini öğretmektir. Pek çok zaman yalnızca bir kaç seanstan sonra bile kasılmaların pek çoğu geçmekte ve kişilerin kendilerine olan özgüvenleri artmaktadır.

Parmak egzersizlerinde kişinin kendisinin ve zaman içinde eşinin parmağını vajina içine sıkıcı, zor ve bazen zaman alıcıdır. Parmak egzersizleri pek çok hasta tarafından cazip bulunmamakta, sıkıcı gelmekte ve hatta tedavinin yarım bırakılmasına neden olmaktadır. Bu nedenle biz kliniğimizde “in vivo duyarsızlaştırma” olarak da bilinen parmak egzersizlerini hastalarımıza yapılmamaktadır. Bizler daha kolay ve “hasta dostu” tedavi yöntemlerini uygulamayı tercih etmekteyiz.

Vajinismusta kendi kendinize ev ödevleri

Vajinismus egzersizleri adı altında hastalara öğretilen bu tür pratik uygulamaların “ev ödevleri” şeklinde evde tekrarlamaları istenmektedir. Ev ödevlerinin iyi çalışılması tedavi süresi ve başarısını etkileyen en önemli faktörlerden birisidir.

İyice gevşemesini öğrenen kişilerde bu uygulamalar ve ev ödevleri son derece kolay şekilde tolere edilebilir.

Vajinismusta Tedavi Süresi; 

“Hasta Dostu” vajinismus tedavileri ile ortalama 2 ile 5 gün arasında sonuç alınabilmektedir. (ortalama 3 günde)

Vajinismus tedavilerinde Ankara merkezimizde seanslar genelde gün aşırı veya her gün şeklindedir. Değişen durumlara ve hasta isteklerine göre bazen yalnızca hafta sonları için randevular ayarlanabilmekte ve hastalardan hafta içi zamanlarda evlerinde ev ödevlerini uygulamaları istenmektedir.

Kliniğimizdeki tedaviler bireysel olarak yapılmaktadır. Vajinismus tedavisi için toplu şekilde (grup terapileri) UYGULAMAMAKTAYIZ. Çünkü vajinismus gibi özel bir cinsel konunun kişilerin özel hayatlarında gizli kalması gerektiğine inanmaktayız. Ancak vajinismus tedavi öncesi güveni kazanmak isteyen hastalarımız kendi durumlarında olan tedavisi bitmiş veya halen devam eden hastalarla yüz yüze veya telefonla görüşebilirler.

Tedavilere eş katılımı mecburiyeti bulunmamaktadır. Ancak dileyen kocalar tedavileri süresince eşlerinin yanlarında olabilirler. Yanında bulunmasa da kocaların eşlerine verdikleri psikolojik destek ve motivasyonlar tedavinin başarısını ve süresini etkileyen çok önemli faktörlerden birisidir.

 

Dr. Süleyman Eserdağ

 
Toplam blog
: 37
: 8189
Kayıt tarihi
: 18.04.13
 
 

Jinekolog ve Cinsel Terapist Op. Dr. Süleyman Eserdağ 1969 yılında Bursa’da doğdu. 1986 yılı..