Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Eylül '13

 
Kategori
Cinsel Sağlık
 

Vajinismus Hastalığının belirtileri neler?

Vajinismus Hastalığının belirtileri neler?
 

Acaba Vajinismus muyum?


Vajinismus cinsel ilişkinin hiç olmaması veya kasılmalar ile oldukça zor olması, yarım olarak gerçekleşmesi ile kendisini gösteren bir cinsel sorundur.

Vajinismus belirtileri nelerdir?
Vajinismus kendisini değişik şekillerde gösterebilir. Vajinismus belirtileri arasında

Cinsel ilişkinin ağrılı - acılı bir şekilde olması

Penisin yalnızca uç kısmının vajinaya penetre olabilmesi

Vajina içine tampon veya parmak sokamama

Jinekolojik muayenelerden kaçınma-ağlama krizleri

Vajinal ultrasona girememe

Cinsel ilişki sırasında vajina içine penisin tam olarak girememesi gibi.

Vajinismus hastaları cinsel ilişkide neler yaşarlar?
Vajinismus hastaları eşlerini çok sevmelerine ve hatta ön sevişme sırasında zevk almalarına rağmen cinsel birleşme (yani penetrasyon) anında sanki canları çok yanacakmış gibi gelerek aynı panik atağa benzer bir hal oluşmaktadır; yani birleşme anına kadar her şey normal şekilde devam ederken, birleşme anı gelince kişilerde kasılmalar, bacakları kapatmalar, terleme, hızlı hızlı nefes alıp verme, kalp çarpıntısı, korku ve aşırı heyecan ile karışık bir durum ortaya çıkar. Daha sonrasında da kişi ilişkiyi reddederek sonlandırmaktadır. 

Aslında görünen tüm bu hareketler, kişilerin ağrı duyma korkusu ve kaygısı karşısında kendilerini koruma amacıyla verdikleri “refleks” yanıtlardır. Bu refleks cevap kişinin iradesi dışında aniden ortaya çıkmaktadır. 

Vajinismus hastalarının hepsinde ilişkide ağrı olmaz
Vajinismus tanısı için bir kişinin cinsel ilişki sırasında ağrı duyması şartı bulunmamaktadır. Ayrıca vajinismus hastalarında cinsel isteksizlik bulunmamaktadır ve bu hastalar klitorisin elle uyarılması ile orgazm olabilirler. Hatta çiftlerin pek çoğunda yıllarca devam eden son derece renkli bir cinsel yaşam tarzı da mevcuttur.

Bazı hastalarda ise aylar veya yıllar içinde cinsel uyarının azalması ile cinsel isteksizlik de görülebilir. 

Vajinismusta eşlik eden diğer psikolojik problemler
Vajinismuslu hastalarda ve çiftlerde zaman içerisinde depresyon yani içe çökkünlük hali az rastlanılan bir durum değildir. Ayrıca kişilerde sosyal fobiler (toplumdan uzaklaşmalar), fobi bozuklukları (içsel korkular), kular), somatoform bozukluk, OCD (Obsesif Kompulsif hastalık, Saplantı-Takıntı hastalığı), hipokondriazis (hastalık hastalığı) gibi psikolojik rahatsızlıklar da ek olarak görülebilir. Bazı kişilerde madde bağımlılıkları (alkol, sigara gibi) da zaman içinde gelişebilir. 

Vajinismus kazanılmış bir başarısızlık, öğrenilmiş bir çaresizliktir..
Vajinismusu bir hastalık olarak değil “kazanılmış bir başarısızlık” olarak görmek gerekir.

2003 yılından bu yana kliniğimizde 2500'den fazla vajinismus hastası % 100'luk bir tedavi başarısı ile tedavi edilmiştir. Yaptığımız istatistiklere göre hastalarımızın  % 85'i en az lise mezunudur. Her türlü sorununu kendileri halletmiş, pek çok sınavdan başarı ile çıkmış başarılı insanların sorunudur vajinismus. Ortaya çıktıktan sonra da kişilerde tamamen bir güven kaybı ve sosyal anlamda kendini eksik ve yetersiz görme gibi durumlar sonucunda zaman içinde genel korkular da büyümektedir.

Sürekli ertelenen ve tedaviden kaçınılan bu problemde ilk ve en önemli adım bir an önce vajinismus tedavisi için harekete geçmektir. Karar verilerek uygun bir merkezde tedaviye başlanıldıktan sonra kolay bir şekilde halledilecek ve kişinin kendisine olan güveni de oldukça artacaktır. 

 

 
Toplam blog
: 37
: 8189
Kayıt tarihi
: 18.04.13
 
 

Jinekolog ve Cinsel Terapist Op. Dr. Süleyman Eserdağ 1969 yılında Bursa’da doğdu. 1986 yılı..