Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Eylül '15

 
Kategori
Cinsel Sağlık
 

Vajinismus nedir? Vajinismus tedavisinde Kegel Egzersizinin yeri yoktur!

Vajinismus nedir? Vajinismus tedavisinde Kegel Egzersizinin yeri yoktur!
 

Vajinismus Tedavisinde Hipnoz, Dr. Ulusoy


VAJİNİSMUS NEDİR? 
 
VAJİNİSMUS TEDAVİSİNDE KEGEL EGZERSİZLERİNİN YERİ VAR MI?
 
Vajinismus, ilişki anında, ortaya çıkan zihin kaynaklı; korku, kasılma, geriye çekilme, eşini itme ve ağlama nöbetleri ile seyreden ilişkinin yaşanamadığı durumdur.
 
Kegel egzersizleri vajinismus tedavisinde yurt dışında ve ülkemizde sıkça kullanılan bir egzersizdir. Vajinismusta vajen alt 1/3 kısmının kasıldığını varsayarak o bölgeye dönük pelvik alt taban kaslarının (Pubococcygeus (PC)) çalıştırılmasını öngörür. Bu çalıştırma ile pelvik taban kaslarında kontrol sağlanması ve penisin girebilirliğini sağlamak amaçlanır. Hastanın gün içinde oturduğu yerde yapabildiği kadar yapması ya da belli sayılar dahilinde günde 3 – 4 defa yapması istenir.
Çalışmanın kısaca özeti şöyledir: İdrarınızı yaparken kesip bırakma hareketinin, idrar haricinde yapılmasını içerir. Bazı kadınlar idrar esnasında bunu yaparak yanlış uygularlar.
 
Aslında Kegel Egzersizin üç amacı vardır:
 
1- Yurt dışında gözlenen ilk gece korkularından kaynaklanmayan ve pelvik taban kaslarının sorumlu olduğu, sonradan gelişen vajinismuslarda,
 
2- Belli bir yaşın üzerinde idrar tutma problemi yaşayarak idrar kaçıran kadınlarda,
 
3- Penis vajen deneyimleri gerçekleştikten sonra kadının bu kaslarını kullanmayı öğrenmesi ile birlikte hem kendine hem de eşine haz vermesini sağlamak için kullanılabilir.
 
Kendi çalışma, gözlem ve deneyimlerim göstermiştir ki; Türkiye’de gözlenen vajinismuslarda Kegel Egzersizlerinin yeri yoktur. Maalesef terapistlerin bilgi ve deneyim eksikliği nedeni ile halen yoğun olarak kullanılmaktadır.
 
Bu ödevler, hastanın yeri geldiğinde tedaviden kopmasına neden olmaktadır. Çünkü hasta şöyle düşünür; “Verdiğin ödevleri eksiksiz yapıyorum doktorum, hatta oturduğum yerden Kegel egzersizlerini fazla fazla yaptım ama ilişki yaşayamıyorum.”
 
Dolayısıyla tedavide sorunun nereden kaynaklandığını görüp, doğrudan soruna dönük çalışmak daha etkin gözükmektedir. Kegel Egzersizi, tedaviden sonra ilişkinin konfor ve hazzını arttırmak için önerilebilir, bunda bir sakınca yoktur.
 
Vajinismus tedavisi’nde sorun odaklı olarak bir buçuk günde çözüme gitmek mümkündür. 
 
 
 
 
 
Toplam blog
: 151
: 232
Kayıt tarihi
: 22.10.06
 
 

DR. MURAT ULUSOY, 1969 Nazilli doğumluyum. İlk, orta ve lise eğitimimi Nazilli'de tamamladım. 199..