Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Aralık '13

 
Kategori
Cinsel Sağlık
 

Vajinismus nedir?

Vajinismus nedir?
 

Vajinismus Nedir ?


VAJİNİSMUS NEDİR ?

Vajinismus / Vajinusmus, kısaca ilk gece birleşmesinin olmaması demektir. Erkekte ereksiyon problemi  olmadan, kadının cinsel ilişkiden korkması, kaçınması, kasılması ve eşini geri itmesi olarak tanımlanabilir. Vajinismusun farklı sebepleri olabilir. Bunu 4 ana başlık altında toplamak mümkün.

  1. Bilişsel
  2. Davranışçı
  3. Dinamik
  4. Varoluşcu nedenler

Hastanın formulasyonu bu nedenlere göre yapılır ve nasıl bir tedavi uygulanacağına göre sınıflandırılır.

Vajinismusda genel tanım, vajen alt kaslarının kasılmasıdır. Oysa ki Türklerde görülen vajinismusda genellikle vajen alt kasları serbesttir. ( Dr. Ulusoy ) Vajinismus kadınlarının bir kısmı korku ve kasılmadan dolayı muayene olamaz. Bir kısmı ise rahatlıkla muayene olabilir. Bu nedenle sadece muayene bilgisi ile vajinismus olup olmadığını söylemek doğru değildir.  O halde vajinismus nedir sorusuna en iyi cevap ilişki esnasında ortaya çıkan, bedensel kasılmalar, panik ve korku hali, kaçınma ve eşini itme ile ortaya çıkan tepkiler toplamı diyebiliriz.

Vajinismuslu hastaların bir kısmı içeriye bir şey yönlendirebilir iken penisi alamayabilirler. Bu içeriye bir şey almanın penisi almak anlamını taşımadığını gösterir. ( Dr. Ulusoy ) vajenden içeriye bir şey almak tedavinin unsurlarından birisi olsa da tek başına yeterli değildir. Zihinde oluşan korkuların ve bedene yansıyan tepkilerin de zihinsel yöntemlerle çözülmesi gerekir.

Vajinismus nedir sorusuna farklı bir yaklaşımla “ Zihinsel, bedensel ve duygusal bir kadın hastalığı da  diyebiliriz. “

Vajinismus hastalığı bir yelpazeyi andırır. Hafif, orta ve daha ağır vakalar olabilir. Vajene ait nedenler, zihinsel nedenler ve kişilik yapısına ait faktörlerin iç içe geçtiği sarmaşık gibi bir örüntüsü vardır.

 

http://www.drulusoy.com

 
Toplam blog
: 151
: 232
Kayıt tarihi
: 22.10.06
 
 

DR. MURAT ULUSOY, 1969 Nazilli doğumluyum. İlk, orta ve lise eğitimimi Nazilli'de tamamladım. 199..