Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Şubat '15

 
Kategori
Cinsel Sağlık
 

Vajinismus nedir?

Vajinismus nedir?
 

Vajinismus


Vajinismus; ilişki sırasında pelvik kasların istemsiz ve ani kasılması durumudur. Bu kasılma vajinal açıklığı daraltarak ilişkinin ağrılı olmasına ya da imkânsız olmasına sebep olur. Bu istem dışı vajina refleksi, cinsel ilişki esnasında, tamponla, doktor muayenesi ve kendi parmağı ile bile olabilir. Evlenmeden önce jinekolojik muayeneye karşı aşırı bir korku duyan kadınlarda ilk gece vajinismusla karşılaşma olasılığı yüksektir.

Vajinismus, vajina girişi,  pelvik bölge ve çoğunlukla bacaklarda ortaya çıkan istemsiz kasılmalar sonucu cinsel ilişkinin gerçekleşmemesidir. Vajinismusun altında yatan patolojinin, vajinanın dış üçte birindeki kaslarındaki tekrarlayan ya da sürekli, istem dışı kas spazmları olduğu kanıtlanmıştır.

Vajinismus genital bölgeye dokunma, cinsel ilişki girişimiyle, ilişkinin  düşüncesinin akla gelmesiyle ve hatta geçmişte yaşanmış  travmatik deneyimlerin akla gelmesiyle ortaya çıkabilir. Böyle bir durum ortaya çıktığında artık şartlı refleks haline gelir ve her birleşme denemesi veya düşüncesinde tekrar ortaya çıkar. İstemsiz olarak ortaya çıktığı için vajinismus;  “gevşe!” “rahat ol” “alkol iç!” “sakinleştirici al!” ‘kas gevşetici kullan’, gibi önerilerle engellenemez.

Vajinismus kolay teşhis edilebilen ve %100 tedavi edilebilir bir durumdur. Tedavisi her zaman başarılıdır. Tedavi süresi hastaya bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Tedavi olmaya istekli ve motivasyonu yüksek olan hastalarda genellikle çok kısa sürede tedavi edilir.

Vajinismus tedavisi aynı zamanda sabır gerektiren bir süreçtir. Gayret ve çabası az olan, ilişkide çatışmalar yaşayan ya da motive olamayan veya yeterli eş desteğinin olmaması durumunda tedavi süresi uzayabilir. Çiftin kendini vajinismus hakkında bilgilendirmesi, vajinismusu yenmenin en temel şartıdır. Vajinismusun ne olduğuna ve neden ortaya çıktığına ilişkin doğru bir kavrayış cinsel hayatı yeniden düzenleme sürecinde anlamlı bir yardımcı faktör olacaktır.

http://www.vajinismusankara.com

 
Toplam blog
: 5
: 201
Kayıt tarihi
: 20.02.15
 
 

  1973 İstanbul da doğdu. İlk orta ve lise eğitimini Şanlıurfa'da tamamladı. 1997 yılında Ank..