Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Aralık '18

 
Kategori
Cinsel Sağlık
 

Vajinismus Nedir?

Vajinismus Nedir?
 

Vajinismus ilişki anında kadının istemsiz olarak korku, kaygı, kasılma, ağlama ve eşini eli ile itme, geriye kaçınma nöbetleri şeklinde ortaya çıkan ve ilişkinin yaşanmasını imkansız kılan bir hastalıktır.

Vajinismus tedavisinde eskiden ne yapılıyordu, şimdi durum nedir?

Vajinismus tedavisi klasik yaklaşımla haftalık görüşmeler ve ödevlerle süren 12 haftalık/seans görüşme sürecini içeren bir tedavi protokolüne sahipti. Hastalığa Pelvik Taban kaslarının kasılmasının sebep olduğu düşünülüyordu. Tedavi de bu sebebin üzerine kurgulanmıştı. Kegel Egzersizi dediğimiz egzersizlerle pelvik taban alt kaslarının kontrolü öğretilmeye çalışılıyordu.

Oysa çalışma sonuçlarımda Türk Kadınlarında vajen serbestti. Hipnoz ve telkin ile beden gevşemesi sağladığımızda içeriye bir şey girebiliyordu. Asıl problem Psoas Kası (Aşk Kası) olarak adlandırdığımız diyaframdan başlayıp omurgalara sağlı sollu tutunarak leğen kemiğinin içinden geçip uyluk iç kısmına tutunan kas gruplarındaydı. Kadının ilişki anında verdiği tüm bedensel tepkiyi bu kas grubu oluşturuyordu.

Bunu fark ettikten sonra Hipnotik Telkinler, Holotropik Solunum ve Geri Bildirimli Çalışma ile bu kas grubunun kontrolünü hastaya öğretmeye başladım. Tedavi süresi üç saate kadar düştü. Sabah alınan hasta, üç Aşama ve Üç Saatlik bir çalışmanın ardından akşama ilişki yaşayabilir hale geliyordu.

Bulduğum bu bilgiyi bilimsel ortamlarda; Klinik Psikoloji Yüksek Lisans Bitirme Proje Ödevimde detayları ile yazdım. 11. Tıbbi Hipnoz Kongresinde Çalıştay olarak katılımcı hekim ve psikologlara aktardım. Üsküdar Üniversitesi Klinik Hipnoz ve Geleneksel Tamamlayıcı Tıp Dergisi’nde de çalışmam yayınlanmak üzere kabul edildi.

Tedx Konuşmanızdaki Sosyal Projenizden Bahseder misiniz?

Gönlüm istiyor ki, geçmişte yapmış olduğum projenin daha kapsamlısını yapayım. Türkiye’de vajinismus sorunu yaşayan kadın kalmasın. İstanbul’da büyük bir mekanda güçlü bir ekip oluşturup maddi zorluk da çeken bu hasta gruplarına yardım elimi uzatabileyim. Doyasıya cinselliği yaşayabilen ve çocuk sahibi olabilen mutlu aileler oluşturalım. Arka planda bu sorun nedeni ile o kadar üzüntü çeken aile var ki, her biri ayrı bir hikayedir.

Bu proje için yardımcı olabilecek; işadamı, iş kadını, sanatçı, gönlü zengin hayırsever vatandaşlarımıza sizin vasıtanızla da seslenmek isterim. Mekanın alınmasında, hazırlanmasında ve ekibin oluşturulup devamının sağlanmasında maddi olarak desteklesinler beni ve biz onların umudu olalım, çaresi olalım.

www.drulusoy.com

 

 

 
Toplam blog
: 151
: 232
Kayıt tarihi
: 22.10.06
 
 

DR. MURAT ULUSOY, 1969 Nazilli doğumluyum. İlk, orta ve lise eğitimimi Nazilli'de tamamladım. 199..