Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Ağustos '19

 
Kategori
Sağlık
 

Vajinismus Tedavisi Zor mu?

Vajinismus ülkemizde en sık rastlanan cinsel işlev bozukluklarındandır. Hemen her on kadından ikisinde görülen vajinismus, istemsiz kasılmalardan dolayı birleşmenin sağlanamamasıdır.

Vajinismus bilimsel yöntemlerle ve kısa sürede kalıcı olarak tedavi edilebilmektedir. Vajinismus tedavisine başlamadan önce doğru tanının konulması için jinekolojik muayene yapılması gerekir. Jinekolojik muayene vajinismus hastalarına özel olarak hiçbir acı veya ağrı olmadan gerçekleşir. Anatomik yapıda var olan herhangi bir anomali, tedavinin metodunu belirlemede önemli rol oynar.

Vajinismus tedavisinde yaygın olarak uygulanan parmak egzersizleri, vajinismuslu kadınlar açısından devamlılığı zor ve konforsuz bir yöntemdir. Birçok vajinismus kadını, parmak egzersizlerini yapamayıp tedavisini yarıda bırakmaktadır. Bu durum iyileşmeye olan inancı zayıflatır. Bu nedenlerden dolayı parmak egzersizlerini önermemekteyiz.

Günümüzün en modern ve konforlu vajinismus tedavileri, bilişsel cinsel ve davranışsal cinsel terapilerdir. Cinselliğe, vajinaya, ilk geceye dair edinilmiş yanlış bilgilerin doğrularıyla yapılandırılmasını sağlayan bilişsel cinsel terapi, davranışsal cinsel terapiyle kombine edilmelidir. Bilişsel destek sağlandıktan sonra davranışsal cinsel terapi süreci başlar. Davranışsal terapiler vajinismustan kaynaklanan istemsiz kasılmaların öğrenme yoluyla kontrol edilebilir olmasını sağlar. Yeni bir davranış sağlar ve bu öğrenme kalıcı bir şekilde iyileşme oluşturur.

Vajinismusun derecesi ve nedenleri kişiden kişiye değiştiği için terapinin içeriği de tamamen hastanın ihtiyacına göre belirlenmelidir. Bu sayede konforlu, ağrı/acı olmadan ve kalıcı olarak iyileşme sağlanır.

Vajinismusun hissettirdiği tüm korku ve kaygılarla baş etmek uzman kontrolünde uygulanacak doğru tedaviyle sağlanır. Kişinin ihtiyacına göre oluşturulan tedavi programı vajinismuslu kadınlar için oldukça kolay ve konforlu bir süreçle tedavinin tamamlanmasını sağlar.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

Op. Dr. Tamer Gültekin

http://www.drtamergultekin.com/

https://www.instagram.com/drtamergultekin/?hl=tr

 
Toplam blog
: 38
: 46
Kayıt tarihi
: 10.06.19
 
 

Yrd. Doç. Dr. Tamer Gültekin 1977 yılında Gaziantep'te doğdu. 1990 yılında İstanbul Abdi İpekçi İ..