Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Haziran '15

 
Kategori
Cinsel Sağlık
 

VAJİNİSMUS VE VAJİNİSMUS TEDAVİSİNDE ZORLUK SINIFLAMASI DOĞRU MU?

VAJİNİSMUS VE VAJİNİSMUS TEDAVİSİNDE ZORLUK SINIFLAMASI DOĞRU MU?
 

Dr. Ulusoy - Vajinismus Tedavisi, Üsküdar Üniversitesinde Verdiği Eğitim


VAJİNİSMUS VE VAJİNİSMUS TEDAVİSİNDE ZORLUĞA GÖRE SINIFLANDIRMA DOĞRU MU?
 
Vajinismus olduğunu anlayan kadın öncelikle vajinismusunun derecesini öğrenmek ister. Aslında birçok vajinismus kadını her zaman en zor vakanın kendisinin olduğunu düşünür. Bu yanlış bir bakış açısıdır. 
 
VAJİNİSMUS VAKALARINDA ZORLUK SINIFLANDIRMASI DOĞRU MU?
 
Son zamanlarda telefonla arayan hastalarımızdan bazıları, “Doktor bey, internette gördüm bir sınıflandırma var, ben kolay ya da zor vakaymışım,” diye söze başlıyorlar…
 
Bu tamamen yanlış bir bakış açısıdır. Çünkü:
 
1- Bugüne kadar çoğunlukla birçok yere gidip iyileşemeyen, zor vaka olarak değerlendirilen hastalarla çalıştım. Bu hastaların da kısa sürede tedavi olduklarını gözlemledim. Dolayısıyla zorluk ve kolaylık terapistin tekniğine bağlıdır.
 
2- Bu vakaları tedavi öncesinden bir zorluk / kolaylık sınıflandırmasına tabi tutmanın mümkün olmadığını gördüm.
 
3- Vakanın zorluk veya kolaylığı terapistin bakış açısına ve terapi yaklaşımına bağlıdır. Hastaya uygun tedaviyi kullandığında vaka kolaydır. Aksi takdirde zordur.
 
4- Vakanın gerçekten zor veya kolay olması hastanın kişilik örüntüleri ile paralellik gösterir. Kişilik örüntüleri de hastayla birebir çalışmaya başlamadan belli olmaz. Terapistin, tedavi sırasından ortaya çıkan kişilik yapısına bağlı dirençleri çözebilecek deneyimde olması gerekir.
 
5- Kolay gibi gözüken vakaların zor, zor gibi gözüken vakaların kolay olabileceğini bilmek gerekir. Dolayısıyla vajinismusta vakanın zorluk ve kolaylık sınıflandırması doğru değildir. Başvuran her vaka kapalı bir kutudur. Adım adım geribildirimlerle çözüme gidilerek vajinismus tedavi edilir. Bu nedenle her vaka terapistin uygun yaklaşımları ile kolaydır. Zorluk terapistin zihninden kaynaklanır. Açıkça; vaka çözülemiyorsa vakanın zorluğundan değil terapistin o hastaya yanlış yaklaşımından, bilgi beceri ve deneyim eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Dolayısıyla var olan hasta sayısı kadar kişiye özel ateorik (M. Erickson) özel yaklaşımlara da ihtiyaç vardır. Bu da  birçok vaka ile çalışmış, deneyim kazanıp kendini bu alanda geliştirmiş terapistlere ihtiyaç var demektir. 
 
6- Vakanın zorluk ve kolaylık sınıflandırması hastayı istemeden kalıplara sokar. Örneğin madem kolaydı neden süreç uzadı, niye çözülemiyor sorusuyla baş başa bırakır. Ya da kolay bir vaka zor diye değerlendirildiğinde tedavi süreci çıkmaza girebilir.
 
Kişilik örüntülerindeki farklılıklar nedeni ile her vajinismus vakası değişiklik gösterir. 
Yoksa klasik yaklaşımlarda olduğu gibi herkese standart davranışçı yaklaşırsanız çözüme ulaşamayan vakaları da görürsünüz. Bu nedenle Türkiye’de birden fazla yerde tedavi görüp iyileşemeyen çok sayıda vaka vardır.
 
Bunu şöyle tanımlayabilirim; hani bebeklerin önüne üstünde yıldız, daire, üçgen ve kare olan bir kova koyarlar ve bebek elindeki geometrik şekilleri o kovaya atmaya çalışır ya, tedavi şekliniz sadece klasik ve davranışçı ise hastayı uymayan delikten içeri almaya çalışırsınız. Bu da sorunu çözmek yerine daha da karmaşıklaştırır.
 
Tabii burada hastanın tedaviye istekli ve uyumlu olması, tedavi bitinceye kadar sürecin içinde olması gerekliliğini de anımsatmak isterim.
 
Vajinismus Tedavisi'nde Zorluk ve Kolaylık Üzerine Bir Sınıflandırma Yapmak Doğru Değildir!”
 
Dr. Murat Ulusoy, Vajinismus Tedavisi
 
 
Toplam blog
: 151
: 232
Kayıt tarihi
: 22.10.06
 
 

DR. MURAT ULUSOY, 1969 Nazilli doğumluyum. İlk, orta ve lise eğitimimi Nazilli'de tamamladım. 199..