Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Mart '17

 
Kategori
Cinsel Sağlık
 

Vajinismusta hipnoz ne kadar etkin?

Vajinismusta hipnoz ne kadar etkin?
 

vajinismus-hipnoz-drulusoy


Vajinismus tedavisinde hipnoz ne kadar etkin?

 

Vajinismus tedavisi içinde hipnozun önemli bir yeri vardır. Vajinismus klasik tedavilerinde, haftalık görüşmeler ve 12 hafta süren bir tedavi programına sahiptir.

Bu durumu örnek bir vaka/hasta profili üzerinden anlatmaya çalışayım;

“8 yıllık evli, yirmili yaşlarda bir çift. İlk olarak bir kadın doğum uzmanına gidiyor. Kasılmaları nedeni ile zor da olsa muayene oluyor. Kızlık zarına ve genital yapısına ait bir sorun olmadığı söyleniyor. Birkaç ilaç yazılıp yapabileceği anlatılıyor. Önerilen çözümleri uygulamasına rağmen kasılmanın önüne geçemediği için başaramıyor. Ardından psikiyatri uzmanına gidiyor. Klasik tedavi başlanıyor. Verilen ödevlerin çok azını yapabiliyor ve yapamadığı yerde bir öteki aşamaya geçemiyor, tedaviyi bırakıyor. Bu arada kulaktan duyduğu birçok ek uygulamaları evde kendi başına denemeye başlıyor. Yıllar birbirini kovalarken vajinismusa çözüm üretemiyor. Bu süreç içinde artık sorunu da görmezden gelmeye başlıyorlar.”

Bu çift tedaviye geldiğinde, ilk üç saat içinde;

1-      Öncelikle kısa bir hikayesini aldık

2-      Sorunu oluşturan nedenleri formülüze ettik

3-      Hipnozun doğası üzerine mayalama yapıp, neyi nasıl gerçekleştireceğimizi anlattık

4-      Hipnoz seansını gerçekleştirdik.

5-      Psikoeğitimini verdik

6-      Uygulamalı ödevlerini gerçekleştirdik

Öğretilen ödevlerini, öğleden sonra kaldığı otelde pekiştirme çalışması olarak yapmasını istedik. Aynı günün akşamüstü pekiştirme çalışmalarını yapmış olan hastanın ilişkiye hazırlık hipnoz seansını tamamladık ve akşam ilişkiye geçmelerini istedik ve başardılar.

Hipnoz, vajinismus tedavisi içinde öğrenmeyi hızlandıran, kasılmayı gevşemeyle yer değiştirtebilen, motivasyonu arttıran, ödevlerin yapılmasını kolaylaştıran bir süreç olarak görülebilir. Hipnozun vajinismus tedavisi içinde tek başına kullanılmasından ziyade, “Psikoeğitim + Bilişsel + Davranışçı + Hipnoz” olarak eklektik bir yaklaşım ile sunulması daha uygun olduğu görülmektedir. Bu eklektik yaklaşımı da Avrupa Hipnoz Kongresinde “Dr. Ulusoy Tekniği” olarak sunmuştuk.

 

Kaynak: www.hipnoz-vajinismus.com

 
Toplam blog
: 151
: 232
Kayıt tarihi
: 22.10.06
 
 

DR. MURAT ULUSOY, 1969 Nazilli doğumluyum. İlk, orta ve lise eğitimimi Nazilli'de tamamladım. 199..