Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Uzman Klinik Psikolog Merve Savaşkan

http://blog.milliyet.com.tr/mervesavaskan

03 Ocak '19

 
Kategori
Cinsel Sağlık
 

Vajinüsmus

Birçok kadın ilişkisinde ya da evlendikten sonra yaşadığı, kendini ve ilişkisini çaresizlikte bırakan nedeni net şudur denilemeyen bir durum. Evlenmeden olmaz derken, evlendikten sonrada hala olmaz demeye devam ettiği, eşini hem seven hem de kendini üzen belki de evlilik için yaratılmadığını düşündüren vajinusmus tanısı... Beraberinde gelen eksiklik, yetersizlik duygularınızı da sırtınıza iyice yük ederek bu evliliğe son vermeyi planlıyor olabilirsiniz. Tüm bunlar aslında tedavisi olan ve çoğu kadının ülkemizde yaşadığı bir durum: vajinusmus. Kadınlarda görülen ve cinsel ilişkiye girememe olarak bilinen, yaşayan için oldukça zor ve evlilikte kabusa dönebilen düzeyde olabilir.

Vajinusmus olan kadın patneriyle ilişkiye istese de giremez, yaşayacaklarından korkar, zevk alamayacağını, canının yanacağını, kendinde bir eksiklik olduğunu hisseder ve düşünür. Tam tersine birçok bilgi okusa da araştırsa da, yakınlarıyla görüşse de bu korkuyu aşamaz ve çaresizleşir. Fizyolojik açıdan bir problem olmaksızın doktorları gezer birçok kez sağlıklı olduğunu doğrulatır ve kimse bir neden bulamayınca psikolojik olduğunu bir terapiste gitmesi önerilir. Burada ilk hatırlatma gideceğiniz terapistin sadece psikolog olmasının yetmeyeceğidir. Cinsel Terapi eğitimi almış ve bu alanda çalışan bir uzman olması gerektiğini bilmeniz gerekir. Vajiusmusun kadınlarda görülme nedenlerinde, özellikle aile baskısı, yetiştirilme tarzı, cinsel mitler, kulaktan dolma yanlış cinsel hikayeler, ilişkilerde ki kaygı, stres, cinsel iletişimsizlik, kendini tanıyamama, kendini beğenmeme gibi birçok neden gösterilebilir. Cinsel terapi ile vajinusmus kolaylıkla çalışılabilen bir durumdur. Kişi bu içinde bulunduğu durumdan çıkamayacağını düşünürken, tedavisi mümkündür. Eşlerin özellikle birbirilerini yeteri kadar tanıyamaması, isteklerini, zevklerini keşfedememeleri ve cinsel iletişim sağlayamamaları bu durumu tetikler ve çıkmaza sokabilir.

Cinsel terapide özellikle tüm kaygı veren bu etmenler ele alınır ve cinsel iletişimin sağlanması amaçlanır. Daha sonrasında verilen bilimsel teknikler ve egzersizler ile bu durumdan kurtulunur. Vajinusmus tekrarlamaz ve bir zaman sonra tekrar geri gelmez. Tedavisi bir kereliktir ve ömür boyudur. Kişilerin öncelikle kendini ifade de dilde ki baskılardan kurtulması gerekir. Kendilerine kadın diyebilmeleri ve organlarının isimlerini doğrudan telaffuz etmeleri önemlidir. Cinsel terapide belli aşamalarda bireysel seans gerçekleşirken, eşin desteği de oldukça önemlidir. Eşin süre vermesi, zorlaması, örnek göstermesi, pişmanlık cümleleri kurması, sakinleştirmeye çalışırken hepten kaygıyı artırabilir. Eşler birbiriyle cinsel iletişim sağlamalı, birbirlerinin sevdikleri, zevk aldıkları şeyleri konuşabilmelidir. Öncelikle kişiler kendi vücutlarını tanımalıdır. Evlenmek yasalar önünde otoriteden çiftleşmek için bir nevi izin almaktır o yüzden cinsel ilişkinin olmayacağı bir evlilik olamaz. Kişinin herhangi bir hastalığı olduğundan nasıl ki doktora giderek tedavi oluyorsa, vajinusmusta da tedavi olması gerekir. Özellikle yakın çevrede duyulan hikayeler ya da verilen öğütler kesinlikle tedavi yöntemi değildir. Cinsel terapi ile düzenli çalışıldığında vajinusmus tedavisi sağlanabilen bir durum olduğu unutulmamalıdır.

Uzman Psikolog

Merve Savaşkan

www.mervesavaskan.com