Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Temmuz '09

 
Kategori
Eğitim
 

Vakıf üniversitelerinin farklılaştırılması

Vakıf üniversitelerinin farklılaştırılması
 

Vakıf Üniversitelerinin seçimi


Reklamcılık alanında giderek artan şekilde karşımıza çıkan yeni durum Üniversite Tanıtımı. Tüm Vakıf Üniversitelerinin yanısıra çok az sayıdaki kamu üniversiteleri adayların kendilerini tercih etmesi için yoğun bir kampanya yürütüyorlar. Başarılı öğrencileri üniversitelerine alarak akademik anlamda üst seviyeleri hedefleyen bazı istisnai üniversiteleri bir kenara bırakarak Vakıf Üniversitelerinin kampanyalarını ele almak istiyorum.

Vakıf Üniversitelerinin üzerinde durduğu temel noktalara bakarsak; burs olanakları, şık görünümlü kampüsler, yurtdışında anlaşmalı üniversitelerle öğrenci değişim programları, herkese bir taşınabilir bilgisayar vs. Ancak öğrencilerin bence kalite anlamında dikkat etmesi gereken iki nokta ve değerlendirecekleri bu noktalardan hareketle mukayese etmeleri gereken üniversite ücretleri meselesi var. Baştan söylemek gerekirse günümüzde Vakıf Üniversitelerinin ücretleri, talep fazlalığı nedeniyle, öğrenci, akademisyen, fiziki şartlar açısından kalitelerini yansıtacacak şekilde farklılaşmış değil. Bu üniversiteler arasında ciddi kalite farklılığı var ama fiyat farklılaşması yok.

Birinci husus, kampüs üniversitesinin varlığıdır. Öncelikle lisans düzeyindeki öğrencilerine kampüs ortamını sunamayan, şehir merkezinde kiraladığı bir binadan eğitim veren üniversitenin esasında dershane eğitimi verdiğini ileri sürebilmek mümkün. Ama bizim eğitimimiz çok iyi gibi iddialara ise usul esastan önce gelir demek lazım. YÖK’ün bu konuya el atması lazım. Üniversiteleri kampus ortamına geçmeye zorlamalıdır. Ön lisans ve lisans eğitimi görenlerin kesinlikle kampüs ortamında olmaları gerekiyor. Neden denirse, zaten üniversite budur denebilir bir anlamda.

İkinci husus ise tamamen subjektif. Akademisyen kalitesi hangi noktadadır? Zihniyet ve yapı olarak lise öğretmeni seviyesindeki akademisyenlerle, lise müdürü konumundaki yönetecilerin bulunduğu bir ortam acaba üniversitemidir.

Vurgulamak istediğim nokta Vakıf Üniversiteleri içinde benzer puan ve benzer ücretlere sahip olanların akademisyen ve fiziki şartlar itibariyle epey farklılık taşıyabilmesi. Reklamlara ve güleryüzlü tanıtımcılara aldanmadan tercih yapılması son derece önemli. Bunun için yoğun bir şekilde fikir alma, süzgeçten geçirmek kaydıyla internetten araştırma, mevcut öğrencilerden ve tanıtımda bulunmayan akademisyenlerden fikir alma (ki en doğrusunu onlar bilir) gibi metotlar kullanılabilir. Bilinçli bir tercih önümüzdeki yıllarda kalite farklılığına fiyat farklılığının eşlik etmesini hızlandırabilir.

 
Toplam blog
: 28
: 1654
Kayıt tarihi
: 22.08.06
 
 

İstanbul'dan tarih, ekonomi, siyaset ve kültüre ilgi duyan, güzel bir dille ifade edilen, edebi v..