Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Ocak '18

 
Kategori
Deneme
 

Vakit Geç, Artık Dahilere İhtiyaç Vardır

Vakit Geç, Artık Dahilere İhtiyaç Vardır
 

Kirlilik, lekelenmiş, tozlanmış, etkilenmiş, mülevvesleşmiş  sadece kirli olduğu için değil, toplumun değer yargılarına da aykırı olduğu için sevilmez.  

En önemlisi kirli temizleri de kirletir, kirliyi daima temizlerden ayrı tutmak gerekir.

Eğrilik, eğiktir, yönü değişiktir, çarpıktır düz olması, tamir edilmesi imkânsızdır. Mevcut haliyle bir şeye yaramadığı için sevilmez.

Eğri tamir edilerek, hedefe gönderilse dahi hedefteki isabeti doğru olmaz. 

Delilik, şimdiye hep aşırılık, şiddet patlamalar, nöbetler, varsanım olarak anlaşılırdı.

Meğer delilik öyle sandığımız gibi değil. Gözle görülür ve çarpıcı tepkilerden değil sıradan insanlarda da bulunan özelliklerden oluşuyor.

Bir başka deyişle deli olmak ile delirmek arasında fark var.    

Yıllarca saygın bir hekim olarak görev yapan ve insanların takdirini kazanan, yoğun çalışan bir muayenehane işleten, nazik ve düşünceli insan, Harold Shipman 250 den fazla hastasını özenle öldürüp cinayet işlemiş.      

Psikiyatrisiler onu muayene ettiklerinde bariz "akıl hastalığı" emarelerinden hiçbirine rastlanmamış ve onun“ normal “ biri olduğu belirtilmişti.

Raporun dip notunda ise;  günün birinde ağır suçlar işleyebileceği açıklaması deliliğin ne olduğuna dair insanın bakış açısının değişmesi gerektiği bildiriyor.

Cahillik, 

Cahil âlimi tanımaz, çünkü daha önce âlim değildi. Âlim, cahili hemen tanır, çünkü daha önce o da cahildi.

Cehalet, insanı dünya ve ahret saadeti olan imandan mahrum bırakır. Veyahut da sahip olunan imanın elden çıkmasına sebep olur.

Cahil olarak amel eden kişi, yoldan başka yerde yürüyen gibidir. İnsanı fitneye, yanlışa sürükleyen etkenlerin başı cehalettir.  Çünkü cahil kimselerin kandırılması çok kolaydır.

Cahil, iyiyi kötüden, kötüyü iyiden ayırt edemez. Görüşlerinin neticesi dalâlet, sapıklık ve felâkettir. Cahil, her zaman karanlıklar içindedir.

Cahillerin altı vasfı vardır. 

Her şeyde hemen öfkelenirler. Faydası olmayan şeylerden konuşurlar. Yersiz (yanlış yerlere) sadaka verirler. Sırrı korumayıp ifşa eder ve yayarlar. Dostunu ve düşmanını birbirinden ayıramazlar. Herkese güvenirler.

Cahiller, ölmeden evvel ölüdürler. Cahillerin bedenleri, daha kabre girmeden ceset halindedir. Cahil din adamları, kendi görüşleri ile fetva vererek fitne çıkarırlar, insanları doğru yoldan sapıtırlar. Her asır, önceki asırdan daha bozuk olur. Böylece kıyamete kadar hep bozulur.

Kim bilgisizle arkadaşlık yaparsa, sapıtır yoldan çıkar. İnsana verilen en güzel nimet, akıldır. Bilgisiz kişi, zillete düşmeye mahkûmdur. Cehalet bir binektir, ona binen zillete düşer.

Kötülüklerin en kötüsü cehalet, bilgisizliktir. Cahil, ömrüne güvenir. Akıllı ise, hesapla kitapla yaptığı işlerine göre hareket eder. Cahilin görmesi gözle, akıllı kişinin ise kalbiyledir.

Bilgin/Âlim

Âlimler ölseler bile diridirler. Faydalı ilim sahibi öldükten sonrada iyi bir şekilde anılır. İlim ile yaşamayan kişi, ölüdür, ilim sahibinin kemikleri toprak altında çürüse de, öldükten sonra canlıdır.

İlim rütbesi, bütün rütbelerin en üstünüdür. İlim baştanbaşa bir nurdur, körlere yol gösterir, yüksek bir dağ gibidir.  İlmi isteyen, bütün maksatlarını istemiş olur. İlim yüksek bir makamdır. Ona kavuşulduğu zaman, diğer bütün makamlar yok olur.

Bütün dünya nimetlerini kayıp etsen de, gözlerini kapa, üzülme! Çünkü ilim, Allah’ın yarattığı en hayırlı ihsanıdır

Hadis-i şeriflerde, Bir saat ilim öğrenmek veya öğretmek, sabaha kadar ibadet etmekten daha sevaptır.  Kıyamete yakın ilim azalır, cehalet artar.İlmin azalması âlimlerin azalması ile olur. 

Âlimlerin kalmadığı, azaldığı zamanlarda onların kıymetli kitaplarından istifade edilmelidir.

Kıyamete yakın hakiki din bilgileri azalır. Cahil din adamları, kendi görüşleri ile hüküm vererek, insanları doğru yoldan saptırırlar.

Kirlilerden, eğrilerden, delilerden, cahillerden, Âlim ve bilginlerden gördüklerimizi gördük, duyduklarımızı duyduk. Vakit geç artık dâhilere ihtiyacımız vardır.

Kıymetli okurlarımıza saygılar sunuyorum.

Mehmet BURAKGAZİ / MERSİN     

 

 
Toplam blog
: 608
: 2204
Kayıt tarihi
: 12.04.12
 
 

Bingöl'de, Baharın son ayında, ikindi üzeri un ambarı (kiler) arkasında, ebesiz, hemşiresiz, Emin..