Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Eylül '20

 
Kategori
Anılar
 

Vali R. Yazıcıoğlu'nu Anıyoruz

EFSANE VALİ RECEP YAZICIOĞLU’NU

             ANIYORUZ

   (2 Haziran 1948- 8 Eylül 2003)

 

Vali deyince aklıma ilk önce Vali Recep Yazıcıoğlu geliyor. Valiler arasında Ufuktaki Adam, Sıradışı Vali,  Efsane Vali,Süper Vali, Halkın Valisi diye anılıyordu. Recep Yazıcıoğlu, 2 Haziran 1948'de Trabzon'un Köprübaşı ilçesinde dünyaya geldi. Lise eğitiminin ardından Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesini tamamlayan Yazıcıoğlu'nun ilk görev yeri, 1968 yılında Aydın oldu. Burada bir dönem kaymakam vekilliği yapan Yazıcıoğlu, daha sonra ülkenin farklı ilçelerinde kaymakam olarak görev yaptı.

Kaymakamlık görevinin ardından Yazıcıoğlu, 1984 yılında Tokat'a vali atandı. O dönemde Türkiye'nin en genç valisi olan Yazıcıoğlu, yaklaşık 5 yıl burada görev yaptı. Tokat’ta görev yaptığı yıllarda sigaraya karşı olduğu zaafından dolayı IV. Murat adıyla ünlendi. O yıllarda Türkiye’nin en genç valisi idi.

Eğitim ve sağlıkta yaptığı önemli işlerle "Yılın bürokratı" seçilen Yazıcıoğlu, kaymakam vekili olarak görev yaptığı Aydın'a bu kez 1989 yılında vali olarak atandı. Tokat’ta, Erzincan’da, Aydın’da ve Denizli’de görev yaptığı yıllarda kapısı ardına kadar açıktı, tüm halkımız tarafından seviliyor ve sayılıyordu. Aydın’da Vali olarak olduğu yıllarda özellikle Söke İle fazlasıyla ilgilendi. Çünkü uzun yıllar Söke’de müftülük yapan Koca Mustafa Hocamızın oğlu idi.  Bir yerde kendisini Sökeli olarak tanıtıyordu. Söke Öğretmenevi’ nin projesi ve temel atma töreni Tokat Valisi iken hazır bulundu ve açılışı da Aydın Valisi iken ona kısmet oldu. Tabi O zaman İlçe Milli Eğitim Müdürü Musa Avcı, Şube Müdürü O. Hasan Bıldırki,   Şube Müdürü Yaşar Çağbayır’ı anmadan vefasızlık olur. (1991)  Çalışkan, dürüş ve açık sözlü bir insandı. Hiç bir kimseye tepeden bakmayan bir kişiliğe sahipti. Zaman zaman Söke’ye gelir onunla görüşmemiz bir araya gelmemiz mümkün olurdu. 2002 Temmuzunda Söke’ye gelmişlerdi.    Ekrem Karakaş, Halil Özşarlak,  Fahri Sevil, Aydın Eski Milletvekili M. Kemal Yılmaz, Musa Elitaş, Hâkimlerimizden Mehmet Fındık, Abdullah Ergin, Vergi Dairesi Müdürü Mustafa Çoban, Tapu Kadastro Eski Genel Müdür Yardımcılarından ve şair İsmet Özel’in kardeşi Şükrü Özel, Söke Lisesi eski müdürü Ahmet Bayrav, eski Mal Müdürümüz Yusuf Çıldır ve bu satırların yazarı Abdülkadir Güler ile birlikte Söke -  Yaylaköyü’ nde bir araya gelmiştik. Bu mutlu günde yemekler yedik, çaylar içtik. Şiirler okuduk. Bu arada Recep Yazıcıoğlu’na “Sökeli Şairler ve Yazarlar – Güldeste ( 1998), adlı kitabımı da armağan ettim. Bu güzel günler anılarda kaldı.

Sohbetimiz sırasında Vali Recep Yazıcıoğlu özetle şöyle diyordu:   -

           1 - Halk sisteme ortak olmalı, öteden beri hep merkeze bağlı kaldık.

           2- Mesai vermeden çok çalışmalıyız, daha doğrusu üretken olmalıyız.

            3-- Her şey  “SİLBAŞTAN” olmalıdır, onun için önce kafalar değişmelidir. 

              Bu eserimi onun için yazdım.

             4-Birileri bizleri idare ediyor,  kimse Merih’ten gelmemiştir.

             5- Çocuklarımıza, insanlarımıza güvenmiyoruz.

             6-Bir güven ortamı yaratmalıyız.

                Bu gibi sorulara cevap bulmak zorundayız… 

Onun muhterem eşi  Meryem  Yazıcıoğlu’ da şöyle diyordu: Rahat giyinmeyi severdi, Devletin  resmi  aracını   şahsi için kullanmazdı, Yıkık, dökük  cipiyle gezerdi.” Devletin aracı benim gittiğim dağa, bayıra çıkamaz “ derdi. Manevi yönü kuvvetliydi. Dışarıda namaz kılmayı gösteriş olur diye öyle açıkta namaz kılmazdı. Eve gelir namazını evde kılardı. Birilerini kırdığı zaman çok üzülür, çocuk gibi ağlardı. Parayla, pulla işi olmazdı. Berbere gideceği zaman benden para isterdi.  Muhterem hayat arkadaşı Meryem Yazıcıoğlu 63 yaşında iken 20 Ekim 2011’de vefat etti.  Onu da rahmetle ve saygıyla anıyorum. Yukarıda adları yazdıklarımın bir kısmı bugün yok aramızda vefat edenlere Allah’(tan rahmet ve yaşayanlara sağlıklı ömürler diliyorum. 

“Süper Vali” Efsane Vali” Halkın Valisi” ve “ Sıradışı Vali” diye anılan halkımızın gönlünde derin izler bırakan Recep Yazıcıoğlu, Denizli Valisi iken görevi sırasında Denizli’den Ankara’ ya gittiği bir günde ne yazık ki bir kaza sonucunda aramızdan ayrıldı. (8 Eylül 2003)  10 Eylül 2003 Çarşamba günü Söke’ de dualarla toprağa verildi.  Cenazesinde yaklaşık 15 bin insan vardı.  Hem de her kesinden sevenleri vardı. Vefatının 17. Yılında saygıyla ve rahmetle anıyor, mekânı cennet olsun diyorum.

Sayın Recep Yazıcıoğlu görev yaptığı il ve ilçelerde halkın gönlünde derin izler bıraktı. O Türkiye Valisi idi. Onun için öyküler, şiirler ve kitaplar, romanlar yazıldı. Ünlü roman yazarı Ayşe Külin onun hayat öyküsünü anlatan  “ KÖPRÜ”  adını taşıyan bir roman yazdı. Rahmetli Recep Yazıcıoğlu bir konuşmasında şiirsel bir anlatımla şöyle diyordu:

Beni

Yaşlı bir çınarın

Dibine gömün

Yapraklarımdan

Yağmurlar damlasın

“ Sakın kimse ağlamasın”

Garip bir çobanın kaval sesiyle

Şafak sökerken

Beni o yaşlı çınarın dibine gömün

Hasretim, özlemlerim, bilinmesin…

Ben bu satırları okurken gözlerim yaşardı. Erken gittin aramızdan Sevgili Recep Yazıcıoğlu… Daha yapacağın çok işler vardı. Seni bir kez daha saygıyla ve rahmetle anıyoruz, mekânın gül-gülistan olsun…

--------------------------------------------------------------

NOT: Söke Şairler ve Yazar Derneği Yönetim Kurulu üyelerimizden Metin AKDENİZ,  yaklaşık 5 aydan beri rahatsızdır. Hastaneye gidip geliyor. Koronavirüsla da bir ilgisi yoktur. Geçenlerde telefonla aradım, konuşmak mümkün olmadı. Üzüldüğümü ifade edemem. Metin AKDENİZ arkadaşımıza geçmiş olsun ve Yüce Mevla’dan acil şifalar diliyorum. A.GÜLER 

 

 

Abdülkadir GÜLER 

18 Eylül 2020-  SÖKE

 

 

 

 

 

 

-

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..