Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Mart '09

 
Kategori
Sinema
 

Vali

Vali
 

"RESİM:ALINTI"


Ne çok gözü yaşlı insan kaldı geride. Bu kadar kolay demek çıkarlar için masum insanları öldürmek, yola çıkanları temizlemek. Leş kargaları gibi üşüşmek ille de alacağız kafamıza koyduğumuzu dercesine. Kıyma bir cana. Öbür cana. Olmadı başka bir cana. Vicdansız insanların elinde yitip giden hayatlar. Gözü yaşlı bir kardeş… Gözü yaşlı bir baba. Gözü yaşlı bir kadın… Ne için. Ne uğruna oraya buraya savrulan hayatlar. Atı alan Üsküdar’ı çoktan geçerken hayat pahasına verilen bir gayretin öyküsü Vali.

En çok içimi yakan replik ”Siz Türkler çabuk unutuyorsunuz her şeyi.” oldu. Böyle mi gerçekten çabuk mu unutuyoruz?

Bir de oğlunun cenazesinde “Senin topraklarında bıraktım seni, istediğin gibi “ diyen bir babanın cümlesinde gizli söyleyemedikleri… Memleketindeki dereden getirdiği can suyunu dökmesi oğlunun toprağının üzerine.

“Seni seviyorum “derken Ayşe ne kadar samimiydi? Gerçekten sevmiş miydi kocasını? Pişman mıydı abisini öldürdüğüne? Pişman olduğu için mi temizlendi ortadan? En yakınındakilere bile güvenemedikten sonra insan kime güvenecek, kime sığınacak? Karın bildiğin kişi dişli bir katil ne acı ki iş işten geçtiğinde öğreniyorsun bunu. Su testisi su yolunda kırılıyor ama hesaplar büyük. Piyon onlar bu oyunda kendilerinin de eninde sonunda ölümle ödüllendirileceklerini bilmeseler de o kadar çok cana kıyarken.

İki ölüm gördü Vali. Anlamış gibiydi başına gelecekleri kendisi de karısı da. Telefon görüşmesinde “Yoldaki tabelaların yönlerini değiştirmezlerse, gelebilirsem akşama görüşürüz” dedi. Malum oldu sanki. Eşi geldi son vedaya. Anladı sanki sıradaki ölü kocası olacaktı. Göz yaşları aktı sessizce biliyordu ki gitme demesi hiçbir şeyi değiştirmeyecekti ve kocası doğru bildiği yolda ölüme gidecekti.

Denizli’de geçiyor olay. MTA ekiplerinin yaptığı araştırma sonucunda uranyum numunelerini Ankara’ya götürmemesi için elden gelen yapılıyor göz göre göre.

“Dünyanın ve Türkiye’nin meselesi olan enerji konusu işleniyor. Yeniçağ dünyasında gizli ve açık biçimde sergilenen politik oyunlar- komplolar ve uluslar arası ilişkilerin çıkar noktasında enerji meselesi bulunuyor. Filmde özellikle Türkiye’nin ve Türk insanının içine çekilmeye çalışıldığı bir komploya tanık olacağız “deniliyor izlediğim dvd.nin arka yüzünde.

Bir film izlediklerim biliyorum ama neden bu kadar derinden etkilendim? Neden içimde bir yerler bu kadar çok acıdı. Doğru neydi ya yanlış. Anlatılanların gerçek olduğunu bilmek işte bu yakmıştı canımı. Karakteri, güçlü iradesi, sıra dışı fikirleri ve enerjisiyle halkın güvenini kazanmış bir devlet adamı olan Recep Yazıcıoğlu’nun, en son görev yaptığı Denizli ilinde başından geçen olaylar anlatılıyor Vali filminde.

Dizilerden tanıdığımız oyunculara aşinaydı gözlerimiz. Oyunculukları son derece doğaldı. Erdal Beşikçioğlu, Şebnem Dönmez, Uğur Polat, İsmail Hacıoğlu, Ayşegül Ünsal, Şemsi İnkaya, Özgür Çevik ve daha pek çok oyuncu can vermişti karakterlere. M.Çağatay Tosun tarafından senaryolaştırılan ve yönetilen bir film Vali.

Filmin sonunun nasıl biteceğini bilmeme rağmen içimden bir ses bu sefer başarılı olamasınlar, öldüremesinler. Doğru olan kazansın sesleri yükseldi yüreğimden.Yaptıkları yanlarına kar kalmasın istedim.

Hiçbir şey unutulmuyor yanılıyorlar. İşte onlardan birini Vali filmiyle hatırladık yeni baştan. Bizler, Türkler asla unutmayız. Filmin sloganı gibi” GİDENLER GERİ GELMEYECEK AMA HESAP KAPANACAK!”

Bu blog Sinema sitesinde de yayınlanmaktadır

 
Toplam blog
: 755
: 776
Kayıt tarihi
: 13.06.07
 
 

Ankara'da doğdum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi Ankara'da tamamladım. AÜİF iş idaresi b..