Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Haziran '07

 
Kategori
Kitap
 

Valla Kurda Yedrdin Beni- Orada Kimse Var mı?/ Alev Alatlı

Valla Kurda Yedrdin Beni- Orada Kimse Var mı?/ Alev Alatlı
 

Resim alıntıdır


"En yüce şey sevgi değil, özgürlüktür. Sevgi son değil, başlangıçtır. "

Nicos Kazancakis (s.552)

Yoksulluk paylaşımdır; parayı, gıdayı, aklı, yeteneği, bilgiyi, tecrübeyi, serveti, her şeyi. Yoksulluk şeffaflıktır. Yoksulluk dürüstlük. Yoksulluk kendine saklamamak, istif etmemektir. Yoksulluk elek kullanmamaktır. Yoksul adam şoven olmaz, çünkü kaderi paylaşır. Çünkü bilir ki, güneş kahkaha çiçeklerini de ısıtır, deve dikenlerini de...(s.524)

Ajandama Yazdıklarım:

Oldukça kalın bir kitap olmasına rağmen, akıcı ve sürükleyici olduğu için romanı okumam uzun sürmedi. Bu Alev Alatlı'nın okuduğum 2. kitabı. Daha önce  "Schrödinger'in Kedisi'ni okumuştum ve çok beğenmiştim. Tabi ki bu kitap 6 yıl önce yazılmış. Dörtlemenin bir diğer kitabı "Viva La Muarte"yi okumayı denemiştim ve bitirememiştim. Kitapları birbirleriyle bağlantılı, olaylar bir dönem Türkiye'sinin bilinen ve yaşanan malum olayları.

Yıllar geçse de olaylar aynı, değişen bir şey yok, sadece o karanlık dönemde yaşananlar aşk, ihanet vs. gibi konularla süslenmiş.

Okunmasını ve ders alınmasını öneririm.

Okuduğum tarih:19-23 Aralık 2000

VALLA KURDA YEDİRDİN BENİ-ORADA KİMSE VAR MI?-Alev Alatlı

Kitap 3-Boyut 3. Baskı-1995(ilkbasım-1993)

Kitaptan Alıntılar:

-İnsanları sevmekten korkma, sevmediğin değil, sevdiğin yanlarını abart! İnsan olmanın kefareti budur. (s.101)

-Para sadakati ayıba, ayıbı erdeme, köleyi efendiye, efendiyi köleye, ahmaklığı akıla, bilgeliği cehalete dönüştürür. Karl MARKS

-Yiğitlik satın alan, korkak yiğit olur. (s.136)

-Mutlak başarı ideali sadizmle sonuçlanır. Çevreyi, aileyi, çocuğunu gözün görmeyecek, onlara verdiğin zararı ya düşünmeyeceksin ya da kendini senin idealin yanında bu zararın bir hiç olduğuna inandıracaksın. Böyle bir inanç, kişinin idealini putlaştırmasını gerektirir. (s.136)

-Doğa ve insanlarla ilişkileriniz, sizin sahici kendinize ait hayatınınzın, arzuladığınız nesneyle çakıştığının kesin ifadesi olmalı. K.Marks (s.254)

-Eğer sevginiz sevgi uyandırmıyorsa, o zaman sevginiz kısırdır, bir talihsizliktir.

-Uygarlık kaosun ve güvensizliğin bittiği yerde başlar; düzen ve emniyet duygusuyla serpilir. Çünkü merak ve inşa güdüsü, korku yenilince özgür kalır. (s.260)

-Özgürlük alternatif yaşamlara razı olabilmektir. (s.304)

-Bir imparatorun yönetim bilgisi, şairlerin dizelerini özgürce yazmalarından anlaşılır, aktörlerin oyunlarını sahnelemelerinden, tarihçilerin doğruyu söylemelerinden, bakanların danışma hizmeti vermelerinden, yoksulların vergilere homurdanmalarından ve öğrencilerin derslerini yüksek sesle ezberlemelerinden. Li Wang Han (s.311)

Yayınevi Notu:

"Or'da Kimse Var mı?" dörtlüsü azgın iştahların beslediği cehaleti şehvetle basan Türkiye toplumunun kıydığı bir aydının. Günay Rodoplu'nun öyküsü.

Dörtlünün birinci kitabı. "Viva la Muerte!", hızla yabancılaşan Türkiye toplumunda bir haymatlos gibi yaşamak zorunda kalan Rodoplu'nun, ezilmesini, pasifize edilmesini anlatır. İkinci kitap, "Nuke Türkiye!"de, cehaletin sadece bizim toplumumuza özgü olmadığını. Türk aydınının, Batı'nın hemen her zaman şiddetle sonuçlanan kendini beğenmişliği ile de uğraşmak zorunda kaldığını anlatır.

"Bu toplumda 'biliyor' olmak mutlak surette bir haksızlığa maruz kalmak demektir. Çünkü, bilgi boarçlandırır, 'anlamak' zorunda bırakır. Cahil, acıma duygusu uyandırır. Yıkıcılığı bağışlanır. Bu onlar, lüksüdür. Oysa aydın, bilgilenmek gibi bir suçtan müebbeden mahkum edilmiştir." diyen Alev Alatlı, üçüncü kitap, "Valla Kurda Yedirdin Beni"de, Türk solunun ve Kürt meselesinin panoramasını çizerken, yeni sorular ve sorunlar ortaya koyuyor.

"Yoksulluk, paylaşımdır: Parayı, gıdayı, aklı, yeteneği, bilgiyi, tecrübeyi, serveti, her şeyi. Yoksulluk, şeffaflıktır. Yoksulluk dürüstlüktür. Yoksulluk, kendine saklamamak, istif etmemektir. Yoksul adam şoven olmaz, çünkü kaderi paylaşır. Çünkü bilir ki, güneş, kahkaha çiçeklerini de ısıtır, devedikenlerini de."

"Oğul bu muydu sadıklığın! Valla, yedirdin kurda beni!"

(Arka Kapak)

 
Toplam blog
: 480
: 2046
Kayıt tarihi
: 27.03.07
 
 

Üstkimliği ile insan, altkimliği yeterince kalabalık birisi; Eş, anne, öğretmen emeklisi. Doğa, H..