Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Aralık '21

 
Kategori
Tarih
 

Asker Hastanesi'ne kıymayın

 
Van Asker Hastanesi 1950'de yapıldı.
 
Binlerce subay, asker, sivil bu hastanede tedavi edilerek salığına kavuştu. Şehit, gazi yüzlerce subay, asker bu hastaneden göz yaşları ve hüzünle uğurlandı. Dolayısıyla Van Asker Hastanesinin ruhu, yaşanmışlıkları var. Hastane mimarisiyle, ruhuyla kentimizin hafızasıdır. On binlerce asker ve sivil insanımızın anısı hastane duvarları ve koridorlarında dün gibi yaşıyor.
Ancak filmlerde görebileceğimiz etkileyici mimariye sahip olan hastane binası kentimizin kültürel zenginliğidir. Yeni yapılacak Tuşba Devlet Hastanesi için tarihi bina yıkılarak feda edilmemeli. Tarihi bina müze veya kültürel amaçla değerlendirilmesi daha doğru olur.
Yeni hastane Tuşba ilçesinde uygun bir yerde rahatlıkla yapılabilir. Sonradan " keşke" dememek, pişmanlık yaşamamak için alınan yıkım kararını bir kez daha değerlendirin lütfen.Tarihi binayı yıkarak şehrimizin hafızasına kıymayın.
Bir 1 kişi, ağaç, açık hava ve şunu diyen bir yazı ':? TRhastane.com' görseli olabilir
 
 
İKRAM KALİ'NİN GÜNDEM YARATAN 24 OCAK 2021 TARİHLİ KONUSYLA İLGİLİ KÖŞE YAZISI
 
 
Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanına, milletvekilleri, meslek odaları ve kentte yaşayanlara “ Asker Hastanesi’ne kıymayın” başlıklı köşe yazımla 24 Ocak 2021 günü çağrıda bulundum. Yazımda özetle şunları söyledim:
 
“Kentler uzun yaşanmışlıkların getirdiği birikimlerin şekillendiği yerleşim yerleridir. Tarihi kentler ise kültürel birikim ve tarihi mirasın kalıcı izlerini taşıyan, dokusunu yansıtan özellikli yerleşim yerlerdir. Kent kimliğini diğerlerinden ayırt eden, özgün farklılıkları olan kültürel öğelerin bütünüdür. Kentin kimliğini etkileyen yapılar arasında askeri ve idari yapılar, sivil mimarlık yapıları, dini ve kültürel yapılar (camiiler / mescitler /kiliseler /medreseler / hanlar / bedestenler / çarşılar /hamamlar /kule /türbe / kümbet / mezarlık, su yapıları) önemli yere sahiptir. Tarih bilinci ve kültürüyle yönetilerek planlanan kentlerde bu yapılar özenle korunarak çevreleri yeşillendirilerek geliştirilir. Kente kimlik kazandıran, siluetini oluşturan unsurların korunmadığı talihsiz kentlerin başında Van gelir. Tarihi yapıları yıkarak betona feda etme anlayışı kentimizde 1980’den sonra başlamış bugüne kadar devam etmiştir. Tarihe saygı ve vefası olan ülkeler, kentler geçmişi yansıtan sıradan bir duvarı restore edip koruma altına alırken biz güzelim eserlerimizi yıkarak yok etmeyi hizmet sayıyoruz. Eski Van şehrinde hamamlar, hanlar, medreseler, kentimizdeki geçmişi yüzlerce yıl öncesine uzanan 33 kehriz korunmamıştır…
 
1940’lı yıllarda yapılarak kentimize değer katan özgünlüğü olan eski hükümet konağı/valilik binası, gümrük müdürlüğü binası/ belediye binası/ çeşitli mahallelerde bulunan tarihi Van evleri/ Atatürk Lisesi ve 1930’lu yıllarda açılan İskele Caddesi de yık- yok et anlayışının kurbanı olmuştur.
 
Yıkılmaktan kurtulan yapılar eski Sanat Okulu, Tekel binası, Asker Hastanesi, TRT binasıyla sınırlıdır. Yıkım sırası şimdi Asker Hastanesi’ne gelmiş... Tuşba ilçemize yapılacak söz konusu hastanenin 1985’de kapatılan, Vanlıların yeniden açılmasını istedikleri İskele Caddesi üzerindeki eski TRT Van Radyosu komşuluğundaki Asker Hastanesi’nin yıkılarak yerine yapılacağı iddia ediliyor. Bu girişim kentimizde büyük üzüntü yaratmıştır. Umarız yıkım iddiaları gerçek değildir!
 
Van Asker Hastanesi 1950’li yıllarda açılarak Van ve çevresindeki askeri birliklere hizmet veremeye başlamıştır. Geçen 70 yıl içinde hastaneden onlarca şehit askerin cenazesi memleketlerine uğurlanmış, onlarca asker gazisinin tedavisi yapılmış, binlerce askere sağlık hizmeti verilmiştir. Türkiye’nin alanında uzman hekimleri asker doktor olarak hastanede görev yapmış, askerlik sonrası birçoğu sivil doktor olarak Vanlılara da hizmet vermiştir. Kentimizin ayakta kalan tarihi binalarından Asker Hastanesi, 15 Temmuz FETÖ darbe girişimi sonrası KHK kapsamında, 27 Ağustos 2016 günü Sağlık Bakanlığına devredilerek Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi İskele binası olarak hizmet vermeye başlamıştır. Tuşba ilçemizde hastane yapılacak sayısız uygun yer bulunmaktadır.
 
Depremlere rağmen sağlamlığını koruyan Asker Hastanesi’nin yıkılarak yerine yeni hastane yapılması yanlış olur, yazık olur. Cumhuriyet dönemi askeri yapılardan olan binanın bahçesiyle birlikte Van Sağlık Müzesi veya kültürel amaçla değerlendirilerek kentimize kazandırılmasının daha doğru ve yararlı olacağını düşünüyoruz.
 
Kentimizde tarihi yapıları yıkma kültürü ve beton aşkı artık son bulmalıdır. Bu anlayıştan vazgeçilmelidir. Meslek odaları, sivil toplum kuruluşları siyasi partiler, kentin derdini dert edinen herkesin Asker Hastanesi’nin yıkılarak kent hafızasının silinmesine karşı çıkması gerekir. Vali Mehmet Emin Bilmez, milletvekilleri ve karar alıcıların bu konuda daha özenli davranmalarını bekliyoruz. Sonradan pişmanlık yaratacak yıkımı hep birlikte engelleyebiliriz. Hepimizin kentimizin değerlerini koruma konusunda sorumluluğu var. Sorumluluğumuzu yerine getirmeyerek bugün susarsak, görmezden gelirsek yarın eleştirme, konuşma hakkımız olmaz."
 
Son durum...
 
Gelen bilgilere göre tarihi hastane yıkılarak Tuşba Devlet Hastanesi yapılacak. Karar son anda değişmezse Van simge binalardan birini daha kaybedecek.
 
 
Toplam blog
: 41
: 2320
Kayıt tarihi
: 22.06.07
 
 

Van'da doğdu. Anadol Üniveristesi Sosyal Bilimler, İşletme Fakültesi mezunu. Gazeteci,araştırmacı..