Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Ekim '11

 
Kategori
Güncel
 

Van depreminin akademik raporu

Van depreminin akademik raporu
 

Depremin ardından ne gelecek diye bekleyenler Fotoğraf: Caner Özkan


İstanbul Üniversitesi'nin açıkladığı rapor, akademinin ne yapması gerektiği ile ilgili süper bir örnek. Sansasyonu bırak işini yap, bu tür bilimsel şeylere dayanan tartışmalar yapalım. Dereden aldığı kumu kullanmak neyse de elemeye bile zahmet etmeden bina yapmayı hangi zihniyetle açıklayacağız.

500'e yakın ölünün 63'ü öğretmenken yine imar düzenlemesi konuşmak nasıl bir gündemdir. Kamu görevlisi olan bu insanların yaşaması için güvenli konutlar sağlayamayan bir sistem, daha büyük yerleşim sorunlarını nasıl çözecek.

Neyse, bunlar bizi aşar ama raporu dikkatli okuduğunuzda göreceğiniz "Malzeme içerisinde bulunan agrega boyutlarının 10 cm’ye varan değerlere ulaştığı ve kabul edilen sınırının çok üzerinde olduğu görülmüştür" ifadesine bakın. Kumu elememe dediğim bu. Basın bülteninden kopardığım rapor aşağıda:  

 

İÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Erdem Damcı ve İSÜDAK Ekip Lideri Memet Güngör başkanlığındaki 27 kişilik deneyimli kurtarma ekibi, İstanbul Üniversitesi öğrencileri ve personelinden oluşuyor.  Erciş’te çalışmalarına başlayan ekip, dünden itibaren Van’ın köylerine giderek çalışmalarını sürdürüyor.

Yanlarında sağlık malzemesi, enkaz dinleme cihazları ve enkaz kurtarma ekipmanları bulunan İSÜDAK ekibi, arama kurtarma çalışmaları bittikten sonra da bölgede kalmayı ve depremden sonra yapılacak iyileştirme çalışmalarına yardım etmeyi planlıyor.

İSÜDAK ilk teknik raporunu yayınladı. Yrd. Doç. Dr. Erdem Damcı, (İÜ Müh. Fak. İnşaat Mühendisliği Bölümü), Araş. Gör. Dr. Gebrail Bekdaş, (İÜ Müh. Fak. İnşaat Mühendisliği Bölümü) Araş. Gör. Rasim Temur, (İÜ Müh. Fak. İnşaat Mühendisliği Bölümü), ve Dr. Barış Sayın, (İÜ Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı) hazırladığı teknik raporda:

“Depremden etkilenen binalar üzerinde yapılan incelemeler sonucunda, hasarlı binaların genelinde beton kalitesinin düşük, betonarme donatı detaylarının hatalı ve işçilik kalitesinin kötü olduğu görülmüştür. Özellikle betonarme elemanlarda elenmemiş dere kumu kullanıldığı ve kullanılan agreganın nizami olmadığı tespit edilmiştir. Malzeme içerisinde bulunan agrega boyutlarının 10 cm’ye varan değerlere ulaştığı ve kabul edilen sınırının çok üzerinde olduğu görülmüştür.  Benzer kusurların 1 Mayıs 2003 Bingöl Depremi’nde hasar gören binalarda tespit edilen kusurlarla büyük oranda benzerlikler gösterdiği belirlenmiştir.

Özellikle hasarlı binalar, Vanyolu Caddesi, Kışla Caddesi ile ilçe merkezinde Alkanat, Tekevler, Tugay ve Zeylan caddelerinin bulunduğu bölgelerde yoğunlaşmaktadır. Yıkılan binaların önemli bir kısmı toptan göçme durumunda olup diğer ağır hasarlı binalarda ise genellikle zemin üstündeki ilk iki katın yıkılarak kısmen göçtüğü ve yüksek tehlike arz ettiği gözlenmiştir. Bazı binalarda ise ara katların yıkıldığı görülmüştür. Ağır hasar görmeyen bazı binalarda ise usulüne uygun inşa edilmeyen çatı kalkan duvarlarının devrilerek çevresine zarar verdiği, can ve mal güvenliğini tehdit ettiği bir kez daha saptanmıştır...” denmektedir.

 
Toplam blog
: 38
: 987
Kayıt tarihi
: 04.08.06
 
 

1968 İstanbul doğumluyum. Hayatım boyunca elemelerden geçerek önce Kadıköy Anadolu Lisesi'ni, sonra ..