Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Ocak '20

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

VAN ERMENİ İSYANLARI

VAN ERMENİ İSYANLARI

 

Dr. Dilşen İnce Erdoğan tarafından akademik düzeyde ve bolca dipnotlarla desteklenmiş bu kitapta; Amerikan misyonerlerin 1815 yılından sonraki faaliyetleri anlatılıyor.

 

Bolca dip notla desteklenen kitap; Anadolu ve Türkiye’deki parçalanmanın nedenlerini, sebep ve sonuçlarını anlamak isteyen her, Türk, Rum, Yahudi ve en önemlisi de Ermeniler için önemli bir kitap denilebilir.

 

Malum coğrafyamızda en eski topluluklardan birisi de Ermenilerdir. Bölgede daha birinci yüzyıllarda varlıklarına rastlanan köklü geçmişlere sahip olan bölge halkları nasıl olmuştur da daha bir yüzyılı bulmayan devletlerin oyuncağı oluvermişlerdir.

 

Öyle ya; bölgede Ermeni, Gürcü, Pers varlığı çok eskilere dayanmakta iken, Avrupa neredeyse ilkel dağ insanı halindelerdi ki; 10. Asırdan sonra İngilizlerin 16. Asırdan sonra Almanların ve Roma kalıntısı halkların haricindeki toplulukların kültür, ilim bilim ve yaşantısı son derece ilkelken, Ermeniler, Gürcüler Persler ve pek tabi Yahudiler kadim halklardan sayılabilirlerdi.

 

Zamanı çok iyi değerlendiren Batı Medeniyeti, Amerika’da sağladığı başarıları devam ettirip; Asya’ya gözünü çevirdiğinde bunu yumuşak güç; din adamları, misyonerler vasıtasıyla sağlamıştır.

 

Kendilerine lanetler okumanın ve eleştirmenin âlemi yok. Doğudaki bu uyuşukluk, uyku hali devam ettiği sürece kökü eskilere dayanan çalışmalar halen yeni meyveler vermeye, her gün yen yumurtalar vermeye devam ediyor.

 

Suriye olayları başta olmak üzere, Arap Baharı, Afrika’daki olayların bir türlü bitmezliğine karşılık, ortak bir fikri zemine anlaşmak yerine yem olan Doğu sömürülmeye devam ediyor.

Zihni, dini ve fikri yönü sömürülmüş insanınsa ne kazandığının günlük hatta ömürlük bazda ehemmiyeti ise bulunmuyor…

https://ilhanaydin52.blogspot.com/2020/01/van.html

 
Toplam blog
: 2271
: 163
Kayıt tarihi
: 15.10.14
 
 

Bugünün doğrusu yarının eğrisi, dost görünenler düşman ve herşey aslında zıddı olabilir. Büyük ih..