Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Şubat '12

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Van Gogh Alive; çerçeve yok içindesin

Van Gogh Alive; çerçeve yok içindesin
 

İstanbul geçtiğimiz hafta sonu başlayan Van GoghAlive sergisi ile resim ve teknolojinin sentezlendiği yepyeni bir sanat anlayışını deneyimliyor olacak.

Hafta sonu ziyaret ettiğim sergiden, klasikten uzak farklı tarzı ve sunumu nedeni ile inanılmaz keyif aldım.
Sergi; Van Gogh’un 3000’in üzerinde eserinin Sensory4 tekniği adı verilen; yüksek çözünürlüklü 40 projektörün oluşturduğu multi-projeksiyon sistemi ile mekânın duvarları, kolonları ve zemini üzerine yansıtılan dev boyutlarda dijital görüntülerinden oluşuyor. Resim ve renklerin büyüleyici şovuna aynı zamanda o anın ruhuna uygun bir de klasik müzik eşlik ediyor.

Van Gogh’un ömrünün son 10 yılına ait eserlerden oluşan bu farklı serginin konsepti, Grande Exhibitions Avustralya tarafından oluşturulmuş.

“Buğday Tarlası ve Kargalar”, “Vincent’in Yatak odası”, “Otoportre 1888”, “Yıldızlı Gece”, “Çiçek Açmış Erik Ağacı”, “Kırmızı Üzüm Bağı” gibi başlıca eserlerin yer aldığı sergide kendinizi bir anda tabloların içinde yürüyor halde bulacaksınız. Sergi yaşattığı bu hisle gerçekten de “çerçeve yok, içindesin” sloganı ile adeta bütünleşmiş.

Gezdiğim süre içinde ziyaretçilerin yerlere oturarak, atmosferle bütünleşmesinden çok etkilendim. Diğer etkilendiğim konu ise yine duvarlara yansıtılan, Van Gogh’un hastanede tedavi gördüğü ve resim yapamadığı dönemde yazdığı mektuplardan alıntı cümlelerden biriydi.  “Keşke insanlar beni olduğum gibi kabul etse…” Psikolojik rahatsızlığı nedeni ile o döneme aykırı gelen farklılığını hatta anlaşılamamanın ardındaki ızdırabı ancak bu kadar kısa ve öz anlatılabilirdi diye düşünmeden geçemedim.

Sergi, hızla değişen dünyada sanata teknolojinin de entegre edilerek kazandığı ivme ve değişen akımlara gerçek bir örnek niteliğinde.

Yeni jenerasyonun zaten gelişen teknoloji ile iç içe olmaları ve yaşam tarzları nedeni ile serginin içerik, görsellik ve ses bütünlüğünden çok daha farklı etkileneceğini düşünüyorum. Klasik müze gezginleri için ise sergi, sanatı deneyimlemek için bambaşka bir yolculuk tadında.

Van GoghAlive, Abdi İbrahim firmasının 100. yılını kutluyor olması vesile ile sanatseverlerle buluşmuş. Dünya prömiyerinin yapıldığı Singapur’dan sonra ilk kez ülkemizde sergileniyor olacak.  İstanbullu sanatseverler sergiyi 10 Şubat-15 Mayıs tarihleri arasında Pazartesileri hariç Karaköy Antrepo’da 11:00-19:00 saatleri arasında ziyaret edebilir. Sergi 15 Ekim-30 Aralık tarihleri arasında ise Ankara Cer Modern’de ziyarete açık olacak.

Not: Sergi alanında yer alan müze hediyelik eşya dükkânında, Van GoghAlive sergisindeki farklı deneyiminizi unutulmaz kılmak için bez çanta, kalem, not defteri, magnet, puzzle, mum gibi ve daha birçok çeşitli obje yer alıyor. Göz atmadan çıkmayın derim.


http://web03.biletix.com/etkinlik/NZI01/TURKIYE/tr
http://tr.wikipedia.org/wiki/Vincent_van_Gogh

 

 
Toplam blog
: 118
: 1607
Kayıt tarihi
: 15.01.07
 
 

Bir fikirden bir başka fikre, gerçeği bulana kadar bir halden başka bir hale geçip duruyorum. İncede..