Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Mayıs '17

 
Kategori
Yurtiçi Tatil
 

Van Gölü

Van Gölü
 

Türkiye Doğusunun denizi, Van gölünü deniz sever biri olarak görmek istiyordum. Bir iş gezisi münasebeti ile Van’ı ve gölünü görme fırsatım oldu. Zaman azlığından gölün sadece güney kısmını görebildim (Tatvan ile Van arası).

Bölgede yaşayanlarının dediği gibi Van gölü, deniz görünümünde ve bir o kadar da büyüleyici. Ortama derinliği 170 metre (en derin yeri 450 metre) volkanik gölün suyu sodalı. Dolayısıyla canlıların yaşaması çok zor, bir tek inci kefali dedikleri balık yaşıyor. Gölün yüzölçümü ise 3.713 km2, Marmara denizinin üçte biri kadar.

Gölün içinde dört ada var, Akdamar, Çarpanak, Adır ve Kuş adaları. Ben Akdamar (Aghtamar) adasına yine bir adasever olarak gitme imkanım oldu. Adanın üzerinde 915-921 yıllarında yapılmış bir ermeni (Kutsal Haç) kilisesi var. Vaspurakan Kralı I. Gagik tarafından mimar Manuel’e yaptırılmış. Dört yapraklı yonca şeklinde haç planında yapılan kilise içten kubbe, dıştan piramidal külahla örtülmüş. Kilisenin dış cephesindeki taş kabartmalarda İncil ve Tevrat’dan alınan dini konuların yanı sıra, dünyaevi konular, saray hayatı, insan ve hayvan figürleri yar almakta.

Aghtamar adasının hüzünlü hikayesini yörenin insanlarından dinleminizi öneririm.

Adaya Gevaş’dan turisttik motorlarla gidebiliyorsunuz. Gölün çevresindeki üzerleri karla kaplı dağlar muhteşem manzara sunuyor.

Van, MÖ 10.-8. Yüzyıllarında bölgeye hakim olan Urartu Krallığının başkentliği yapmış. Van ilinin merkezinde o dönemden kalma Kale gezginlerin gezdiği önemli bir yer.

Bitlislilerin neden gölün adı Bitlis gölü değil de Van gölü dediklerini hatırlatmak isterim. Zira ada her iki ilinde toprakları arasında yer almakta. Bence bu tartışmadan daha önemlisi büyük bir gezinti ortamı olan göle gezgin çekilmeli, güvenlik ve terör olayları bir an önce bitirilmeli. Van’da Türk, Kürt, Türkmen, Azeri (önceleri Ermeniler) vb. birçok kimlik yaşıyor. Buda bölgenin doğal güzelliğine katkıda bulunuyor. Hayvancılık ve tarım bölgede canlanırsa çok iyi olur. İran ile olan komşuluk bölgenin ticareti açısından önemli.

Okuduklarımdan duyduğum Edremit’den gün bakışını izlemek hakikaten güzelmiş. Aynı sahilde Sütçü isimli mekanda Van kahvaltısı yaptık. Her yerin özgün yemeğini o yerde yemeli ve tatmalı. Umarım doğu’muz güvenilir bir bölge olur, tur gezginleri buraya rahat rahat gelir, gezer ve yöresel lezzetleri tadar.

 
Toplam blog
: 487
: 1730
Kayıt tarihi
: 01.04.07
 
 

1965 İstanbul doğumluyum. İTÜ Elektrik mühendisliğinden mezun oldum. Özel sektörde Kalite Bölümünde..