Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Temmuz '08

 
Kategori
Güncel
 

Van'ın Gevaş İlçesindeki Halime Hatun Kümbeti'nin Acı Manzarası!

Van'ın Gevaş İlçesindeki Halime Hatun Kümbeti'nin Acı Manzarası!
 

Kümbet'in bugünkü durumu (Yahya Beyatlı İlköğretim okulu 4-A sınıfı öğrencilerinden gelen fotoğraf)


Gözlerinize inanabiliyor musunuz? Halime Hatun Kümbeti'nin tam dibine Gevaş Çok Programlı Lisesi’nin (ÇPL) binasını kondurmuşlar, nasıl izin aldıkları konusunda herhangi bir fikriniz var mı? İnanın benim yok.

Kümbetin arka tarafındaki selvi ağaçlarını bir güzel kesip okul inşa etmek ne kadar mantıklı aklım ermiyor. Gökhan Bey'in de dediği gibi; okul binasının fotomontajla eklendiğini düşündüm.

Kısaca Halime Hatun Kümbeti;

"Kümbet, Selçuklu Mezarlığı'nın doğu tarafında bulunmaktadır. Giriş kapısı üzerindeki kitabesine göre Melik İzzeddin tarafından 1335 tarihinde, kızı Halime Hatun için yaptırılmıştırtır. Ustası Ahlatlı Pehlivan oğlu Esed'dir. İki katlı inşa edilmiş kümbetin cenazeliği kare planlıdır, doğudaki kapısına merdivenle inilmektedir. Köşeleri pahlanmış kare kaide üzerine onikigen gövdeli olarak yapılmıştır. Üstten piramidal bir külahla örtülmüş kümbet, düzgün kesme taş malzeme ile inşa edilmiştir. Gövdenin kuzeyindeki cepheye taç kapı, diğer üç yöne pencereler açılmıştır. Aralardaki yüzeyleri üçgen nişler hareketlendirmektedir. Tüm cephelerde şeritler halinde ve madalyonlar şeklinde bitkisel, geometrik ve yazılardan oluşan süslemelere yer verilmiştir. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilmiştir."

700 yıl kendi kendini koruyan, bir şekilde günümüze kadar ulaşan yapıyı resmen yok etmeye çalışıyorlar ve işin acı yönü bu haberi kimden aldık biliyor musunuz; Yahya Beyatlı İlköğretim okulu 4-A sınıfı öğrencileri adına Aleyna ARVAS mektup yazıp ÇEKÜL Vakfı'na gönderdi. Yazdıkları mektubu ekteki linkte bulabilirsiniz.

http://www.cekulvakfi.org.tr/icerik/haftaninYazisi.asp?ID=65

Bu binanın iznini kim verdi? En önemlisi de yaptıkları bu işin üstünü nasıl kapatacaklar?

Vurdumduymaz ve çıkarları doğrultusunda gözleri kör olan bu insaların, 4-A sınıfı öğrencilerinden feyzalmalarını temenni ediyorum.

Saygılarımla.



Gökhan Tan'ın haberi;

http://www.medyakronik.com/haber/955/

 
Toplam blog
: 20
: 2010
Kayıt tarihi
: 07.02.07
 
 

İstanbul'da yaşıyorum. Mimari Restorasyon mezunuyum. Uzun zamandır doğal, tarihsel ve kültürel ko..