Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Aralık '21

 
Kategori
Alışveriş - Moda
 

Van-Trabzon yakınlaşıyor

Dinlenmek, görmek, tanımak, eğlenmek üzere bir yere seyahat etmek; bir ülkeye ya da bir bölgeye turist çekmek üzere yapılan ekonomik, kültürel, teknik vb. çalışmalara turizm denilir
Van Urartu, Selçuklu, Osmanlı başta olmak üzere birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ildir. Van Gölü, Van kedisi kaleleri, Bendi Mahi Şelalesi, eski Van şehri, Akdamar Adası ve diğer adaları, kayak, kano, yamaç paraşütü, dağ tırmanışı, bisiklet vd spor imkanları; oturma gecesi kültürü, gastronomi zenginliği, kahvaltısı gibi değerlere sahiptir. Bunların yanı sıra, stratejik konumu kara, hava, deniz, ve demiryolu ulaşımı ve konforlu konaklama imkanlarıyla her dönem turist çeken merkezlerden biridir Van.
Van için tarım ve hayvancılıktan sonra en fazla ekonomik gelir sağlayan sektör turizmdir. Taksicisinden berberine, otellerinden lokantasına her kesim turizmden payına düşen geliri almaktadır.Turizm Van'ın olmaszsa olmazdır.
Eski parlak günlerini arayan Van, sağlanan huzur ve güvenlik ortamıyla birlikte 2017 yılında 500 bin yabancı ( genelde İranlı ) ve yerli turisti ağırladı. Daha fazla turistin gelmesi,turizm potansiyelinin değerlendirilmesi için resmi ve özel kurum ve kuruluşlar her yıl çeşitli fuarlara katılmakta, tanıtım çalışmaları yapmaktalar. Bu kapsamda Urmiye, Tebriz, Erbil kentleriyle Van arasında ( önceki yıllar bazı acenteler karşılıklı uçak seferleri başlattı, yeterli yolcu çıkmayınca seferler iptal edildi) tarifeli uçak seferlerinin başlatılması; İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya uçak seferlenin artırılması; diğer metropol şehirlere uçak seferlerinin düzenlenmesi isteniliyor.
Turizmin gelişmesi için çabalar devam ederken Türk Hava Yollarının markası AnadoluJet, 4 Ocak 2022'den itibaren Van ile Trabzon arasında karşılıklı uçak seferi başlatılacağını açıkladı.
Turizme destek olacak güzel bir gelişme değil mi.Hayır öyle olmuyor! Çünkü iki şehir arasında turizme, ekonomik ve sosyal yakınlaşmaya katkı sağlayacak uçak seferleri ne üzücüdür ki Van'da bir kısım çevreyi rahatsız ediyor! Anlamak mümkün değil tabi.
Turizm felsefesi,, misyonu ve hedefiyle bağdaşmayan; hiç bir mantığa, hesaba kitaba uymayan; "Trabzon Van uçak seferleri ile İranlı turistler Van'dan götürülecek" iddiasıyla uçuşa karşı çıkmak neyin nesidir. Karşı çıkmakla kalınmıyor kampanya yürütülüyor. Ayrıca İranlı gelmezse turizm olmayacak mı?
 
Sosyal medyada uçak gelmesin şekilindeki saçma sapan paylaşımların ve algı yaratılmasının ciddiye alınacak bir yanı yok. Ancak karşı çıkanlara "istemezük" diyenlere meslek odalarının, turizme yön verecek kişi ve kuruluşların öncülük yapması hayret ve üzüntü vericidir. Kimse kusura bakmasın. Turizm popülist, korkak, vizyonsuz önyargılı anlayışlarla bir arpa boyu gelişmez.
Türk Hava Yolları Anadolu Jet üzerinden Trabzon, İzmir başta olmak üzere Antalya, Adana, Bursa ve Kocaeli’ne seferler başlatıyor. 2022 yılı için yeni bir adım daha atarak bu illere Diyarbakır ve Van şehirlerini de ilave ediyor. Aynı şekilde Trabzon-Adana seferlerine Pegasus Trabzon-Gaziantep hattını da ekliyor. Hiçbir şehir uçuştan rahatsız olmuyor. Van hariç. Çok biliyorlar ya.
Yahu Van'a gelen İranlı turist istediği yere gider, sanane. O zaman Van'dan İstanbul'a giden İranlıları da engelleyin. Hatta uçak seferlerinin iptal edilmesi için Ankara'ya gidin.Yetmezse İranlılara Van'dan başka bir şehre özellikle Trabzon' a giderseniz size küseriz deyin.
Niçin korkuyorsunuz?
 
Yasaklarla, seyahat özgürlüğü engellenerek turizm olur mu? Sizin yaptığınıza benzer bir örnek daha var mı? Kaldı ki İranlılar Van'dan Trabzon'a asla gitmez, çünkü alış veriş için Van'a gelen İranlı turistin Trabzon'a gidip tekrar Van'a dönmesi payhalıya mal olur. İranlı turist Araplar kadar para harcamaz.İkincisi eğer İranlı Trabzon'a giderse Araplara da bu mantığa göre Van'a gelebilir. Üçüncüsü 4 Ocak'ta başlayacak karşılıklı uçak seferleri tanıtım amacıyla 99 TL. Sonraki günlerde kesin artacak.
 
Çok ayıp çok yazık.
 
Kendinizi ele güne kötü reklam ettiniz. Milleti üstünüze güldürdünüz. Trabzon Van arasındaki tarihten gelen ekonomik sosyal ilişkileri, dostlukları hiç bilmiyorsunuz. Van'ın bir asır önce İstanbul'la bağlantısının Trabzon üzerinden sağlandığını, Van'dan çeşitli ürünlerin Trabzon'a gönderildiğini, balıkçılığın Van'a gelen Trabzonlu balıkçılar ile birlikte geliştiğini, Trabzonlu bazı köklü ailelerin Van'dan gittiğini, Trabzon'dan Van'a yerleşen yüzlerce aile olduğunu ve akrabalık bağlarının bulunduğunu bilseydiniz Van'a zarar veren Trabzon halkını üzen trajikomik açıklamaları yapmazdınız...
 
Aslında diyorsunuz ki Trabzon'dan Van'a, Van'dan Trabzon'a gezmeye gidip gidenler karayolu kullansın ama uçak olmasın. Öylemi? Kendinizi küçük düşünmeyin. Keşke tüm metropol şehirlerle Van arasında karşılıklı uçak seferi başlasa.
Sizlere naçizane tavsiyem;
Konuları geniş açıdan değerlendirin. İş olsun, torba dolsun diyerek anlamsız açıklamalar yapmayın.Toplumu yanlış yönlendirmeyin. Bir şeyi isterken diğerini engellemeye çalışmayın. Herşeyin kendine özgü değeri yeri görevi var. Gösterdiğiniz duruş ve açıklama komiktir, yereldir, çağ dışıdır. Bir yerlere hoş görünmeyi bırakın. Van'ın Türkiye ve dünyaya açılmasına turizme sürdürülebilir kalıcı katkılar sağlayın.
Trabzon Van arasında yakınlık, kardeşlik her anlamda yararlıdır.
Trabzon'a selam olsun.
 
Toplam blog
: 41
: 2320
Kayıt tarihi
: 22.06.07
 
 

Van'da doğdu. Anadol Üniveristesi Sosyal Bilimler, İşletme Fakültesi mezunu. Gazeteci,araştırmacı..