Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

AYFER AYTAÇ GAZETECİ YAZAR

http://blog.milliyet.com.tr/ayferaytac

30 Ekim '18

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Var mı Onun Gibisi

Var mı Onun Gibisi
 

Günümüzün Hayat Şartları Çoğumuza Zordur.


ANTALYA’DA ÖĞRETMEN
ISPARTA’DA TAKSİ ŞOFÖRÜ
 
Kiminin derdi geçim, kimilerinin ki seçim. Geçimin zorluğundan anlayanlar, seçime aday olsunlar. Nalıncı keserini hep kendilerine doğru yontacaklarsa, gözümüze hiç gözükmesinler.
 
Bizim ilin ihtişamlı şehir hastanesinin bulunduğu kavşakta karşılaştığım Serkan T. ile. (asıl mesleğinden dolayı soy adını açıklamıyorum.) Kendisi Antalya’da görev yapan, evlatlarımızı aydınlatması ve geleceğe hazırlaması için ellerine emanet ettiğimiz bir öğretmen.
 
Serkan T. Öğretmenlikten eline geçen aylıkla geçinemediği için okulların tatil olduğu yaz mevsiminde ve bayram da, seyranda Isparta’da umumi taksi şoförlüğü yapıyor. 
Bir öğretmenin tatil döneminde yapması gereken, mesai günlerinin yorgunluğunu atmak ve öğrencilerine yeni dönemde anlatacağı konulara göre kendini hazırlamak, gezerek araştırma yapmaktır.
 
Hafta sonları bile Antalya’dan Isparta’ya gelerek, geçici umumi taksi şoförlüğü yapan öğretmeni buna zorlayan sebep nedir? 
Elbette hayat şartlarıdır. Günümüzün hayat şartları, hele bir de büyük şehirde yaşayanlar için yaşam oldukça zordur. Bu zorluğa göğüs germek içinde bazıları birden fazla kalkan ediniyorlar, tıpkı Serkan hoca gibi.
 
EV Mİ, OKUL MU?
Serkan T. Mesleğini ve öğrencilerini çok seven bir öğretmen, ancak öncelikle onun da bakmakla yükümlü olduğu bir ailesi var. 
Ev hanımı eşi, eğitim çağında üç çocuğu ve bakıma muhtaç yaşlı annesinin ihtiyaçlarını gidermesi için mesleğinin getirisi kazancının yetmediğini söylüyor. Aldığı öğretmenlik maaşı Antalya gibi çabuk büyümüş, imkânları zorlaşmış kentte yeterli gelmediği ve aylık giderlerini karşılamadığı için; bu durum, onu okulundaki öğrencilerinden önce evini düşünmek zorunda bırakıyor.
 
Antalya’da öğrencilerinin kendisini görmesinden çekindiğinden dolayı, taksicilik mesleğini Isparta’da sürdüren Serkan T. “Daha çok paraya kavuşmak ve ailemi rahat yaşatmak adına bu tür bir işe giriştim. Pişman değilim, bu işi Antalya yerine Isparta’da icra etmemin nedeni ise öğrencilerimin beni görmesi karşısında, içinde bulunacağım utanç durumundandır” diye görüş belirtti.
 
Eskiden okuyup devlet memuru olmak için uğraşanlar, günümüz şartlarında devlet güvencesinin yeterli olmadığını düşünebiliyorlar. 
Serkan öğretmenin taksisinde yolcu olarak bulunduğum sırada, Serkan hocanın taksicilikten, memur maaşından daha fazla kazandığını söylemesi üzerine; yıllar önce memurluktan istifa etmiş ve serbest muhasebecilik yaparak geçimimizi sağlamış olan babamın, rahmetli olmadan önce bana dediği şu sözü hatırlıyorum. "Memur olup, amirine el ovuşturacağına, ticaret yap. Kendi işinin patronu ol,kimseye minnet etme. Bugün kazan, bugün ye, yarını düşünme. En iyi iş ticaret yapmaktır, akmasa da damlar."  
 
Ayfer AYTAÇ - ayferaytac.com
 
Toplam blog
: 622
: 205
Kayıt tarihi
: 08.12.14
 
 

Gazeteci-yazar ..