Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Ağustos '17

 
Kategori
Futbol
 

Vardar Skandalı

Dün gece izlerken de görüldü ki Vardar, Fenerbahçe ayarında bir takım değil. Ama maç sonunda skor tabelasında Makedon takımının üstünlüğü vardı.

Olayı kısaltalım. Fenerbahçe çok kötü oynamadı. Ahmethan ilk yarıda iki, ikinci yarıda bir uygun pozisyonu değerlendiremedi. Bunun dışında başka pozisyonlar ve kaleye atılan önemli şutlar da vardı. Alper ve Dirar’ın şutları ile Ozan Tufan’ın ikinci yarıda kale önünde vuramadığı topu bunlara örnek olarak verebiliriz.

Ama bunlara rağmen Fenerbahçe kaybetti. Bunun temel nedeni sarı- lacivertlilerin kadro yapısı. Kalede Volkan ve Kameni, yaptıkları hatalarla birbirlerini aratmıyorlar! Öte yandan Kjaer’nin satıldı fakat yeri dolmadı. Aykut Kocaman, Roman Neustadter’in kötü performansından dolayı Vardar maçında stoperde Mehmet Topal’a şans verdi. Bu tercihin eleştirilmesi kesinlikle doğru değildir. Çünkü ben de dahil olmak üzere pek çok yorumcu, böyle bir alternatif olduğunu dile getirmişti. Bir kez daha belirtmek gerekirse, bu alternatifin nedeni Kjaer’in satılması ve Neustadter’in onun çeyreği bile etmeyen performansıydı. Yani bu fikir durduk yere ortaya çıkmamıştı. Ama görüldü ki, Mehmet Topal da stoper için uygun isim değil.

Esasen Mehmet Topal, milli takımda da stoper oynadığı dönemde hatalar yapmıştı. Bunun temel nedeni de Mehmet Topal’ın ön libero refleksiyle oynaması. Mehmet Topal, arkasında stoperle oynamaya alışmış. Kendisi stopere geçince bu konuda sıkıntı yaşıyor. Nitekim milli takımdaki hataları da hep bu tarzda, yani arkasına gönderdiği toplarda oldu. Maalesef aynı senaryoyu Vardar maçında da yaşadık. Bu da Mehmet Topal’ın maçı, kendi kalesine bir gol, bir asistle tamamlamasına neden oldu.

Ancak yukarıda da belirttiğim gibi, Mehmet Topal’ı da, onu stoperde oynatan Aykut Kocaman’ı da suçlamak doğru değil. Bu işin asıl sorumlusu, şu zamanda hala transferleri bitiremeyip stoper sorununu çözemeyen Fenerbahçe yönetimidir.

Fenerbahçe’nin büyük hedefleriyle Kjaer’in satılması bir tezat oluşturdu. Ancak bunu da Kjaer’in yüksek getirisiyle makul karşıladık. Çünkü o satışla yeni transferlerin önü açıldı. Ama stoper hala yok! Bu saatten sonra iyi stoper bulmak da kolay değil.

Kadronun geri kalanında da ciddi sıkıntılar var. Orta saha çok yetersiz. Ozan Tufan ve Souza dökülüyorlar.

Kanatlarda Valbuena ve Dirar hep içeri girerek oynuyorlar. Böyle olunca rakip ceza sahası önünde 5, 6 Fenerbahçeli futbolcu birikiyor. Oysa kanatlar boş kalıyor. Lens geçen sene çizgiyi çok iyi kullanıp ceza sahasına iyi ortalar yapıyordu. Ama bu sene, Valbuena ve Dirar’ın içeri girerek oynama özelliklerinden dolayı kanat, çizgisel anlamda kullanılamıyor. Özellikle sol kanatta Hasan Ali de, İsmail de Valbuena’nın bıraktığı boşluğu dolduramıyorlar.

Bu arada adı geçen bu oyunculardan Valbuena’nın göz doldurduğunu ama Dirar’ın yetersiz kaldığını belirtmek gerekiyor. Valbuena bir şeyler yapma çabası içerisinde. Hatta bu yüzden top almak için çok fazla orta sahaya geliyor. Çünkü istediği topları alamıyor. Orta sahada on numara eksiği var.

Tabi bir eksik de santraforda. Ahmethan iyi niyetli. Ama yetersiz. Van Persie genellikle sakat. Sahada olursa da hayalet gibi. Elde bir tek yeni transfer Soldado var. Ama o da hazır değil. Hadi Soldado zamanla forma girdi diyelim. Koca sezon bir santraforla mı geçecek? Fenerbahçe’nin mutlak suretle bir santrafor daha alması gerekiyor.

Görüldüğü gibi Fenerbahçe’nin çok ciddi bir kadro sorunu veya başka bir ifadeyle iskelet sorunu var. Bu iskeleti oluşturmadan başarı gelmez.

Evet, eksik futbolcular var. Ama haftaya rövanşa büyük oranda bu kadro çıkacak. İlerisi içinse, Göztepe ve Vardar maçları, alınan futbolcuların alternatiflerinin olmadığını gösterdi.

Vardar, Fenerbahçe’nin eş değeri değil. Sarı- lacivertlilerin rövanş maçının sonucunda turu geçmeleri sürpriz olmayacaktır. Ama yakın zamanda yaşanan Östersuds faciası kaygılarımızı arttırıyor. Dilerim futbolumuz bu kadar kısa bir sürede ikinci travmayı yaşamaz!

https://www.facebook.com/tolgaersari/

https://twitter.com/tolgaersari

Bu blog Canlı Maç Anlatımı sayfamızda da yayınlanmaktadır

 
Toplam blog
: 1042
: 299
Kayıt tarihi
: 02.03.08
 
 

Yazmak benim için bir tutku, bir yaşam kaynağı. Sadece basit bir hobi olarak açıklanamaz yani. Be..