Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Uzm Dr Rengin Türkgüler

http://blog.milliyet.com.tr/dr.rengin

11 Ocak '17

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Varis tedavisi

Varis tedavisi
 

Varis, halk arasında çok önemsenmeyen, ancak başa gelince sıkıntısının ne kadar çok olduğunun farkına varılan bir hastalıktır. Varis, bacaklarda huzursuzluk, ağrı, kaşınma, kramplar yapar ve hastanın yaşam kalitesini bozar. Tedavi edilmezse uzun sürede ayak bileklerinde akıntılı yaralar, bacak damarlarında pıhtı, akciğere pıhtı atma gibi kötü sonuçları bile olabilir.

Varis tedavisi iki türlü yapılabilir:

    Ameliyatla varis tedavisi: Kalp Damar Cerrahları tarafından uygulanan ameliyatla varis tedavisinde hastaya genel anestezi ya da belden uyuşturma yapılır. Varis ameliyatı sırasında kasıktan yapılan bir kesi ile varisli damara ulaşılır, damar çekilerek koparılır. Sonrasında da varis pakesi denilen ilişkili damarlar yapılan kesilerle koparılarak çıkarılır. Koparılarak çıkarılması nedeniyle sonrasında bacağa sıkı bandaj yapılır, hastanın bir süre yatak istirahati yapması gerekir. Dikiş gerektirmesi ve sonrasında sıkı bandaj ihtiyacı nedeniyle genellikle kışın uygulanan bir tedavi yöntemidir. İşlem sonrası hasta en az 1 gün hastanede kalmalıdır.
    Ameliyatsız varis tedavisi, EVLA: Ultrason eşliğinde yapılması gereken bir tedavi yöntemidir. Ultrasona ve ultrason eşliğinde tedaviye hakim olan Girişimsel Radyoloji Uzmanları tarafından uygulanır. İşlem sırasında lokal anestezi ile sadece hastanın bacağı uyuşturulur. Ultrason eşliğinde hastalıklı damar bulunur ve kan alma iğnesi gibi bir iğne ile damarın içine lazer fiberi yerleştirilir ve damar içten yakılarak kapatılır. Ameliyatsız varis tedavisi sonrası sadece 1 ay varis çorabı giyilmesi yeterli olacaktır. Ameliyatsız  varis tedavisinde kesi ve dikiş yoktur. Hastanın bacağının sıkıca bandajlanmasına gerek de yoktur. Tüm bunlara ihtiyaç olmaması nedeni ile tedavi kışın da yazın da yapılabilir. Hasta yürüyerek gelir, yürüyerek gider. Hastanede kalması gerekmez.

Skleroterapi, yani köpük tedavisi de ameliyatsız varis tedavisi seçenekleri arasında değerlendirilse de tek başına ameliyat edilmesi gereken damarlara uygulanamaz. Bu neden EVLA yani ameliyatsız varis tedavisine ek işlem olarak değerlendirilebilir. Ayrıca kılcal damarlara da tek başına skleroterapi yapılabilir. Aethoxysclerol denilen ilaçla skleroterapi yapılmaktadır.

Sağlıklı günler dilerim

Girişimsel Radyoloji Uzmanı 
Dr. Rengin TÜRKGÜLER 
info@drrengin.com
0 532 385 31 93

 

 
Toplam blog
: 18
: 1325
Kayıt tarihi
: 09.11.15
 
 

Radyoloji Uzmanı olan Dr. A. Rengin TÜRKGÜLER 1975 yılında Gaziantep'te doğdu. İlk,Orta ve Lise e..