Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Nisan '09

 
Kategori
Felsefe
 

Varlık felsefesi

Gözümüzün gördüğü ne varsa, bütün bu varlıkların en son durumlarıdır gördüğümüz halleri. Bu görünen varlıkların konuşma yetenekleri olsa da konuşabilselerdi acaba neler anlatırlardı yaşamlarına dair.

Bilim, bütün varlıkların bir anlamda dilidir. Varlıkların geçmişlerine ve geleceklerine dair yaşamlarının şifrelerini bilim çözecektir. Yeryüzünde tek ayrıcalıklı yaratılmış varlık olan insan, varlığın sırlarını araştırma yeteneğini kazanmıştır. İnsanoğlunun kazandığı bu yetenek, ona gelecekte bugün için paha biçilmez derinlikte kapılar açacaktır.

Esasının enerji olduğunu anlayabildiğimiz maddenin nasıl olup da kütle kazandığını öğrendiğimiz zaman bugünkünden çok daha büyük ayrıcalıklı yaşam tarzları insanların hizmetine kazandırılacaktır. İnsanoğlunun yaşam konforu yükselecektir.

Birçok filozof, geçmişten günümüze uzanan evrede çeşitli hipotezler ileri sürmüşlerdir. Varlık aslında yok mudur?

Batı Felsefesinin ilk filozofu, M.Ö.6. Yüzyılın ilk yarısında yaşamış olan Thales’te felsefe bakımından önem taşıyan husus, onun “Neyin var olduğu, Neyin gerçek olduğu ya da Neyin gerçekten var olduğu” sorusu üzerinde düşünmüş olmasından kaynaklanmaktadır.

O, doğada var olan nesnelerin tüketici yönden bir listesini yapmayı amaçlamamış, fakat şeylerin varlığa gelmeleri ve daha sonra da yok olup gitmeleri olgusundan etkilenmiştir.

Bir sofist olan Protagoras’a (482-411) göre “insan her şeyin ölçüsüdür. Varolanların varlıklarının da, varolmayanların varolmadıklarının da” Buna göre her şey için tam bir karşıt iki tez ileri sürülebilir. Gorgias (483-375) biraz daha ileri giderek genel olarak varlık hakkında bilginin imkansızlığını iddia eder. Ona göre hiçbir şeyin varlığı kesin değildir. Varlık olsaydı dahi onu bilmek imkansızdır. Bu şekilde varlığı bilseydik dahi bunu başkalarına bildiremezdik.

Günümüz dünyasında fizik bilimlerin baş döndürücü bir hızla ilerlemesi yanında metafizik alanında dikkate değer çalışmaların olmayışı bize göstermektedir ki, insanoğlu fizik bilimleri ile metafizik alanında da geçmişe nazaran daha dikkate değer veriler elde edeceklerdir.

 
Toplam blog
: 72
: 525
Kayıt tarihi
: 20.07.08
 
 

Trabzon doğumluyum. Bir kamu kurumundan emekliyim, İktisat Fakültesi mezunuyum. İdeolojik saplant..