Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Aralık '20

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

VARLIK İÇİNDE YOKLUK

TRT’de yayınlanan ‘Sıcak Define’ belgeseli jeotermal enerjinin ekonomi için önemini vurgulamakla birlikte, ülkemizdeki sıcak su kaynaklarının sadece kaplıca ve ılıca turizminde kullanılması konusuna da değinmiştir. Jeotermal enerjinin elektrik üretiminde kullanılmasının önemine değinen belgesel söz konusu kaynakların sadece kaplıca turizminde kullanılması durumunu ‘Varlık İçinde Yokluk’ olarak tanımlıyor.

Daha geniş çapta düşünürsek hayatın birçok alanında varlık içinde yokluk yaşamaktayız. Değerlerimizin değerine değinmeden hareket etmenin getirdiği değişik uygulamalara uyduğumuz sürece durum pek değişecek gibi görünmüyor.

Her yıl yükseköğrenim gören binlerce öğrencinin mezun olduğu ülkemizde istihdam sahası açma konusunda yaşanan sorunlar devam ettiğinden ne yazık ki diplomalı işsizlerin yetişmesi gerçeğiyle karşı karşıya kalıyoruz. YÖK ve TÜİK verilerine göre 2014-2019 yılları arasında 4879 üniversite mezunu öğrenciden sadece 2032 kişi iş sahibi olabilmiş. Başka bir ifadeyle mezun olanların yarısından çoğu işsiz durumda.

Jeotermal kaynaklarımızı sadece kaplıca turizminde kullandığımız gibi tahsilli dinamik nüfusu da sadece işsiz olarak değerlendiriyoruz. Verimli toprakların üzerinde yaşarken ziraat mühendislerinin, deprem kuşağındayken jeoloji mühendislerinin, öğretmensiz okullarımız varken ataması yapılamayan öğretmenlerimizin, zengin maden yataklarına rağmen maden mühendislerinin, dünyanın hayran kaldığı tarihi eserlere ve kültürel mirasa sahipken arkeologların işsiz kaldığı bir çelişkiler yumağı içerisinde yaşıyoruz.

Üniversite sayı ve kontenjanlarının ekonomik koşullardan bağımsız biçimde artırılmasıyla oluşan eğitim-istihdam dengesizliği dengesini yitirmiş eğitimli genç insanlarımızın sayısını artırıyor. Plansız politikaların sonucunda gerçekleşen sorunlar eğitimli işgücünü gereği gibi değerlendirmemize engel oluyor. Ülkesinde iş bulamayanların bir kısmı yurt dışına çıkarak beyin göçüne neden olurken önemli bir kısmı da uzun süredir iş bulamamanın getirdiği bunalımın etkisiyle intihar edip bu dünyadan göç ediyor. Netice itibarı ile kaybeden yine ülke geleceği oluyor.

Gözümüzün önündeki nitelikli iş gücünün niteliğinin farkına varıp bir farkındalık oluşturmadığımız sürece varlık içinde yokluk yaşamayı sürdüreceğiz gibi görünüyor.

 
Toplam blog
: 93
: 87
Kayıt tarihi
: 25.02.19
 
 

     TCDD'de makine mühendisiyim. Sanatın iyileştirici gücüne inanan bir insanım.    ..