Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Eylül '18

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Varoluşsal Anlamsızlık

Varoluşsal Anlamsızlık
 

Hiç kimse boşa yada boşuna yaşamaz, her canlının hayatta olmak için bir sebebi vardır. Doğanın dengesi. Hayatın içini boşaltıp kendimizi gereksiz yoksunluk hissine sürüklememeliyiz. 

 

Varoluşsal anlamsızlık sorgulamanın başlangıcıdır. Bundan sonra farklı bir ben vardır artık. Ya anlamsızlığın uçurumlarında bir şekilde ruhsal anlamda zorluklar yaşayıp duracak yada kendine anlamsal değerler bulacaktır. Bu bazen din, bazen araştırma, bazen de insanlara yardım şeklinde olabilir. 

 

İnsanlar hayatlarında yolunda gitmeyen işler, ilişkiler, sıkıntıların üst üste geldiği zamanlarda sıkışmış ve çaresiz hissettiklerinde varoluşlarını sorgulamaya başlarlar.

 

Var olma sürecimizde bir çok seçim yaparız, sonucu hayırlı olan da vardır, olmayan da. Bazı insanlar seçimleri ile kendileri için en iyi sonuca ulaşabilir, bazıları da ne kadar ölçüp biçseler de, hesap kitap yapsalar da yaptıkları seçim hayırlı olmaz. Zeka ile birlikte kendimizi sevip, değer vermek seçimlerimizde çok etkili oluyor. Varoluşunu anlamsız bulup insanın kendi hayatına son vermesi, anlamsız bulduğu hayatı daha da anlamsız kılıyor.

 

Varoluşun anlamsızlığı depresyona sürüklerken, yok oluşun çaresizliği insana dini, felsefeyi, bilimi icat ettirmiş. Yaşam arsızı canlılar olan insan türü dünyaya kazık çakmak için her yolu deniyor. Ancak kendine besin olarak ürettiği canlı türlerini dünya çok uzun zaman üzerinde yaşatmamış. İnsan türünün de bir gün dünyadaki rolü bitecek ve yerini başka bir türe bırakacak. Unutmamalı ki, küçücük bir virüs insanı dünyadan silebilir. Yaşamın doğal döngüsü için hiçbirimiz önemli değiliz.

 

İnsanın varoluşunu sorgulaması ya hayatın ekstrem acılarını yaşaması yada yaşadığı rutin hayatın sonuna doğru çıkmayı akıl ettiği içsel yolculuklarla başlıyor sanırım. Her ikisinde de vardığı sonuç farklı mıdır, aynı mıdır bilinmez ama varoluşunla bulunduğun zamanda farklılık yaratmışsan anlamsızlıktan söz edilemez. Hiçbir şeye ilişmeden, hiçbir varlığa yararın dokunmadan, yaşamın sana sunduklarıyla yetinip bir fark yaratamamışsan varoluşunun anlam ifade edip etmediğini de söyleyemeyiz.

 

HÜLYA ÇAKICI

 
Toplam blog
: 822
: 574
Kayıt tarihi
: 19.12.15
 
 

Hacettepe Üniversitesi İktisat Fakültesi ve Akdeniz Üniversitesi Turizm ve Otelcilik Fakültesi ve..