Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Aralık '13

     
    Kategori
    Teknolojinin Geleceği
     

    Varoluşundan günümüze chat yolculuğu

    Varoluşundan günümüze chat yolculuğu
     

    Sadece dört işlem yapabilen bilgisayar efsanesini yeni nesil gençler pek sık duymuştur. Günümüzde cep bilgisayarı olarak isimlendirilen akıllı telefonlarla kıyaslarsak, taşınamayan ve sadece dört işlem yapabilen bir bilgisayar, günümüzdeki gençler için komik olsa gerek. 
     
    İnternetin günümüzdeki yaygınlığını düşünürsek, ilk çıktığı zamanlarda sadece resmi işler için kullanılması daha da komik olacak sanırım. Bir zincir olarak devam eden bir ilerleme söz konusu. Bilgisayarın icadı, internetin yayılması ve chat kavramı...
    İnternetin Türkiye'de kulanılmaya başlanmasıyla chat kavramı da hayatımıza girdi.Yeni bir kelime de dağarcığımıza eklenmiş oldu. Chat!
     
    Yıl 1995, Türkiye'de kullanılan ilk chat programı; XİRCON. Günlük hayatımızda "merhaba, selam" gibi kullandığımız sohbete giriş sözcükleri chat ortamında "mrb, slm" şeklinde kullanılmaya başlandı. Chat, zaten ingilizce kökenli bir kelime ve sohbet etmek anlamına geliyor. Tabii, sonra msn çılgınlığı var. İnternet kafelerde herkes msn'de ve herkes chat yapıyor. Yani herkes internet kafelerde farklı kimselerle farklı amaçlarla sohbet ediyor.
     
    Zamanın teknolojisinde chat öncelikle; resmi yazışmalar için kullanıldı. Bunu küreselleşen dünyanın bariz çıkış noktalarından biri olan, farklı kültürleri yakınlaştıran kullanımlar izledi. Ülkemizde ve dünyada birçok kişi chat programlarını arkadaş ve sevgili edinilecek bir serbest alan olarak kullandı.
    Şimdilerde ise, akıllı telefonlarda hayatımızın her anında "chat"i kullanıyoruz. Whatsapp, skype, viber gibi programlar ise; hemen hemen herkesin her alanda kullandığı vazgeçilmez anlık sohbet programları...
     
     
    Toplam blog
    : 1
    : 620
    Kayıt tarihi
    : 06.02.13
     
     

    Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazeteci         ..