Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Haziran '10

 
Kategori
Deneme
 

Vatandaş olma bilinci Ve devlet memuru-1-

Vatandaş olma bilinci Ve devlet memuru-1-
 

kaynak: İnternet


Devlet memurunu anlatmak ve tanımlama işine girmeye gerek yok merak eden arkadaşlar devlet memurları kanunu (657) açıp okuyabilirler. Burada devlet memurunun tanımından, görev ve sorumluluklarından tutunda yükselmelerine kadar her çeşit konuda açıklama ve tanımlama mevcuttur. Konumuz DMK olmadığından ayrıntılı içerik listelemesi yapmaya gerek görmüyorum.

Devlet memuru uzaydan gelme bir canlı değildir. Onun da bir ailesi, bir yaşam, ı bir kişiliği velhasıl kelam o da sizlerden biridir. Kızar, küser, alınır, sever, ağlar, güler yani kısacası sakız gibi uzatmadan insandır. Bu ülkede yaşayan insanlardan tek farkı hizmetini devlete tek taraflı akit imzalayarak satmıştır. Buradaki satma kelimesine takılmayın. Bu satan ederdir. Maaşının karşılığında vereceği hizmetlerinin karşılığında sözleşme hakkı olmadan tek taraflı olarak konmuş kurarları kabul ederek hizmet eden kişidir.

Özel sektör veya devlet kurumlarının birinci önceliği hizmet sektörü için, vatandaşa hizmet etmektir. Herhangi bir yerden hizmet alırken kalitesine bakarsınız ve memnun veya memnun olmazsınız. Devletin hizmet sektörünü elinde bulundurduğu çeşitli kurumlar vasıtasıyla bunu gerçekleştirme zorunluluğuyla devlet memuru ortaya çıkmıştır.

X bir kuruma gittiğinizde, karşınızda duran devlet memuruna beyefendi diye hitap ederseniz o da size beyefendi diye hitap eder. Yok, yap şunu şeklinde bir hitap şekliyle karşılaşırsa devlet memuru olduğunu unutup böyle davranmaktan vazgeçer. Etkiye tepki prensibi burada da geçerlidir.

Devlet memuru hizmet alan kişiyi bekletemez.

Vatandaş beklerken kendi işiyle meşgul olamaz.

Telefonda konuşamaz

Oturamaz

Gazete okuyamaz

Nette gezinemez

Çay, kahve içemez

Sohbet edemez

…..

Gibi. Bunların hepsi doğrudur. Nerde bunları görürseniz müdahale ediniz. Vatandaş olarak bu sizin hakkınızdır.

Hakkınızdan doğan şikâyetinizi iki satır dilekçeyle ilgili birim evrakına kaydettiriniz. Bu sizin aynı zamanda vatandaşlık ödevinizdir.

Burada herkesin aynı görüşü paylaştığını inanıp bu konuyu bitirelim.

Gelelim bazılarımızın takıntılı olduğu mesai saati mefhumuna. Devlet memuru 8 saat mesai yapmakla mükelleftir. Yeri gelir 10-12 saatte çalışır. Ama işi olmayınca oturup Hüma kuşu gibi düşünmeli ve hizmet edeceği bir insan gelsin diye beklemeli mi?

Boş zamanı olmayan devlet daireleri vardır. Burada konumuz o arkadaşlar olamadığından onların sorunlarını da bilahare yazmak gerekecek. Şimdi konumuz boş vakti olan devlet memurları. Tabi onların insan olduklarını kabul etmezsek bu konun hiçbir ehemmiyetinin olmadığı ortaya çıkar. Devlet memurunun boş zamanında ne yapmalı sorusunu sorduğumuz da?

    lak lak yapabilir dedi-kodu yapabilir örgü örer bulmaca çözer kitap okur gazete okur dergi okur Nette gezinir Çay-kahve içer Oturur Düşünür

Başka ne yapabilir. Şimdi bunların hepsini yasaklayalım. Örgüyü yasakladık. Konuşmayı yasakladık. Kitap okumayı yasakladık. Çay içmeyi yasakladık. Nette gezinmeyi yasakladık.

Geriye yasaklayamayacağımız tek şey kaldı düşünmesi.

Düşünen insanın düşünmesini yasakladığımızda bunun denetimini yapacak beyin ajanları geliştirmek gerekecek. Öyle ya nasıl tespit edeceğiz. Ha sen düşündün senin cezan düşünmeden dolayı uyarı. Bir daha ki sefere daha fazlasını alacaksın.

Ne yapacak o zaman devlet memuru arkadaşlar bunun açıklamasını yapabilecek bir zekaya sahip olan varsa bana açıklasın. Çünkü benim kapasitem buna cevap veremedi.

Özel sektörden bir hizmet almaya gittiğinizde adam sizden huylanmışsa, sizi kapı dışarı etmekten beter eder ve siz de arkanıza bakmadan tıpış tıpış gidersiniz. Ama devlet memuru oldu mu karşınızda ahkamın bini bir paradır. Öyle ya o susmalıdır. Maaşını sizin verdiğiniz vergilerle alıyordur. Sen insan mısın? Gibi davranma hakkına sahipsinizdir. Yeri geldiğinde de övünürsünüz. Ben işte şu dairede bağırdım çağırdım bir şey diyemediler bana diye. Düşündüğünüz de buna hakkınız var mı? Dışarıda bir sektörden hizmet alırken bu davranışın yarısını yapsanız tekme tokat kapı dışarı atılmanız bile işten değilken. Bilinir ki devlet memuru ekmek davasındadır. Ekmek davasında ki kişinin boynu büküktür. Askerlik derler aslanı kediye boğdurur. İşte o misal.

Devletin hizmet sektöründeki aksaklıklarını tamamını dile getirmeniz haktır. Bunun en iyi yolu iki satırlık bir dilekçedir.

Devlet memurluğu, övünç duyulması gereken bir konumdur. Çünkü; memur devleti temsil eder. Devlet memuru olmaktan özellikle de Türkiye Cumhuriyeti Devletinde bir memur olmaktan her zaman onur duydum.

Devlet memuru mesaisi dışında ise bir vatandaştır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaktan da gururluyum.

(vatndaş bilinci; konulmuş kuralları kabul eden ve o ülkede yaşama hakkı olan insanları terimler. bu terimin içinde ise aynı zamanda konulmuş olan kuralların tamamını içselleştirmeyi gerektirir. dil, din ırk, cinsiyet ayrımı yapılmaksızın vatandaşlığa kabul edilmiş insanların da konulmuş kurallara riayet etmesi ve ülkeye sahip çıkması gerekir. Bu da vatandaş bilincidir. bunu kabul etmeyenlerin de vatandaşlıktan çıkması gerekir. )

Gittiğiniz devlet dairelerinin kontrolleri vatandaşlardır.

Unutmamanız gereken tek şey: Onun da insan olduğudur. Bunu unutmadan yaklaşımlar sergilemeniz halinde hala sorun çıkıyorsa; (inanmamama rağmen, bu kişinin devlet memurluğunda olmaması gereken bir kişi olduğu ortaya çıkmıştır)

Vatandaş vatandaşlık bilincine ulaştığı an her şey çözülecektir. Bu insan bilinciyle eşdeğerdir.

Saygılarımla...

 
Toplam blog
: 84
: 575
Kayıt tarihi
: 11.09.08
 
 

Yaşamak; herhangi bir amaç taşımadan sadece insan olmanın bilincine vararak yaşamak. Tek cümlelik..