Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Şubat '13

 
Kategori
İnançlar
 

Vatikan akıllanıyor mu?

Vatikan akıllanıyor mu?
 

İtalyan filozof, astronom ve matematikçi Giordano Bruno ( 1548 – 1600 ) evrende insanlardan başka zeki yaratıklar olabileceğini söylediği için Roma engizisyonu tarafından yakılmıştı.


13 Mayıs 2008’de Vatikan rasathanesi astronomu papaz  Gabriel Funes, evrende başka zeki canlıların olabileceğini ve bunun tanrıya inancı çürütmediğini açıkladı.  Bu açıklamayı 500 yıl önce yapsaydı kafirlikle suçlanarak kazığa bağlanır ve yakılarak öldürülürdü. 1600 yılında aynı açıklamayı yapan İtalyan filozof, astronom ve matematikçi  Giordano Bruno ( 1548 – 1600 ) kafirlikle suçlanarak Roma meydanında halkın önünde Roma engizisyonu tarafından yakılarak idam edilmişti. Şimdi yakıldığı meydanda resimde görülen heykeli var.

Buna benzer bir olayda 31 Ekim 1992’de Papa John Paul II bir deklarasyon yayınlayarak Katolik Kilisesinin İtalyan astronom Galileo Galilei’yi 1633’te ev hapsine mahkum etmesinin yanlış olduğunu Galile’den özür dilendiğini ve itibarının iade edildiğini açıklamıştı. Bilindiği gibi Galile yaptığı astronomik gözlemler sonucunda kendisinden 100 yıl önce yaşamış olan Polonyalı rahip Nicolas Copernicus’un Güneş Dünya etrafında değil, Dünya Güneş’in etrafında dönüyor tezini desteklediğini açıkladığı için Katolik engisizyon Galile’yi yargılamış bir elini İncil’in üstüne bastırtarak zorla tövbe ettirmiş, iddialarını geri çektirmiş ve ilahi öğretilere karşı geldiği için ömür boyu ev hapsine mahkum etmişti. Çünkü bu bulgu kilisenin “ Tanrı insanı özel olarak yaratmıştır Dünya ve insan evrenin merkezindedir “ dini dayatması ile çelişiyordu.

Bu olaylar artık Vatikan akıllanıyor mu, sorusunu gündeme getiriyor. Cevabım hayır, akıllanmıyor. Dini fanatizm ve dogma bilimin akıl yöntemi karşısında tutunamıyor. Bilim adamlarının yüzlerce yıl önce hayatlarını feda etme pahasına buldukları gerçekleri din ancak yüzlerce yıl geriden gelerek kabul ediyor. Atatürk’ün : “ Hayatta en hakiki yol gösterici ilimdir, ilimden başka yol gösterici aramak gaflet ve delaletttir” vecizesi ne kadar da doğru. Bugün Türkiye’de din derslerinde öğretilenlerle çelişmesin diye okullarda Fen derslerinde Darwin’in Evrim teorisini okutmayan devlet yetkililerine ibret olsun.

Rasih Bensan 7 Şubat 2013

 
Toplam blog
: 368
: 2280
Kayıt tarihi
: 05.05.12
 
 

BİLİM özellikle astronomi ve çeşitli konularda araştırmacı ve yazar Amatör fotoğrafçı, Ka..