Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Mayıs '08

 
Kategori
Eğitim
 

Vay! Vay! Vay!

Vay! Vay! Vay!
 

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan' ın yaptığı açıklamayı okumuşsunuzdur; 2006 yılı öss' de sorulan bir matematik sorusunu sınava giren öğrencilerin yarısı yani yaklaşık 750.000 kişi çözememiş. Pekiyi de nasıl bir soru bu: 15 - ( 8 - 3 ) = ? Soruya bakarmısınız lütfen, yıllarını lise sıralarında tüketmiş, ülkenin umudu, yıllarca karatahta karşısında ne türevler, ne integraller, ne limitler görmüş bir nesil bu soru karşısında donmuş kalmış ve bu sınavdan çıkarak Üniversite hayalleri kurmuştur. Çok şey söylemeye gerek var mı bilmiyorum fakat yıllardır eğitimin içinde olan biri olarak "Kel göründü" diyorum. Evet yıllardır üstünü bir şapka ile kapattığımız kelimiz açık bir şekilde dolunay parlaklığında ortaya çıkmıştır.

Sorun ne biliyor musunuz? Sorun gençlerin zekası felan değil, sorun gençleri hedefe ulaştırmaya çalışırken uyguladığımız yanlış uygulamalardır; genç nesile pratikte kullanamıyacağı bir sürü bilgiyi yüklemeye çalışmaktır, müfredat tamamlansında ne olursa olsun diye düşünmektir, Avrupa Birliğinin kriterlerinden biri olan diplomalı sayısını artırmaya çalışmaktır, öğrencinin sınıf kalma derdini ortadan kaldırmaktır, sık sık sistem değiştirip öğrencinin ve eğitimcilerin başını döndürmektir.

Yıllarını okul sıralarında geçirmiş, ne sınavlar, ne dersler görmüş koskoca bir lise mezunu kitlesi küçük bir çıkarma işlemi yapamıyorsa eğitim hakkında kimse fazla bir şey söylememelidir, şu ilkbahar güneşinin altında bir yerlerde oturup uzun uzun düşünmeliyiz hepimiz. Saygılarımla...
 
Toplam blog
: 251
: 916
Kayıt tarihi
: 06.10.06
 
 

İ.Ü Edebiyat Fak. Coğrafya bölümü mezunuyum. Lise, üniversite ve  öğretmenliğim boyunca yaşamı şi..