Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Uzman Diyetisyen İpek Ağaca Özger

http://blog.milliyet.com.tr/diyetisyen_ipek

23 Kasım '10

 
Kategori
Beslenme
 

VAZGEÇİLMEZİMİZ ÇİKOLATA

VAZGEÇİLMEZİMİZ ÇİKOLATA
 

AH ÇİKOLATA!


Vazgeçilmezimiz ÇİKOLATA!

‘Vaçgeçilmez besininiz nedir? ’ sorusunu danışanlarıma veya çevremdeki kişilere sorduğumda çoğunlukla ‘Çikolata’ cevabını alıyorum. Kuşkusuz pek çoğumuzun vazgeçilmezidir çikolata! Peki niçin çikolata?, Ne kadar yemeli?, Sağlık ile ilişkisi nedir?, Hangi türünü tercih etmeli?, … gibi çikolata ile ilgili merak edilen konular üzerinde durmak istedim.

Çikolatada sağlık için önemli olan pekçok minerali içerir.

Çikolatada kalsiyum, fosfor, magnezyum, demir, çinko ve bakır mineralleri bulunmaktadır. Yapılan bazı araştırmalarda çikolatanın sadece kokusunun bile ruh halini olumlu etkilemede rolü olduğu görülmüştür. Bunun yanında çikolata olması gereken miktarda ve çeşitlilikte tüketildiğinde içerisindeki antioksidan maddeler (polifenol, epikateşin, kateşin gibi) dolayısıyla kanser hastalıkları ve kalp hastalıkları üzerinde olumlu etkileri bulunabilmektedir. Bütün bu bahsedilen olumlu etkilerin yalnızca siyah (bitter) çikolatadan alınacağı; doymuş yağlardan zengin olan sütlü çikolata veya beyaz çikolatalardan aynı sonuçların beklenmemesi gerektiği bilinmelidir.

Çikolata güçlü antioksidan özelliğinden dolayı bağışıklık sistemini güçlendirir.
Çikolata güçlü antioksidan aktivite gösteren polifenol ve flavanoid grubu biyoaktif bileşenlerden zenginidir. Antioksidan etkisi yüksek olan bu maddeler bağışıklık sistemini güçlendirirler.

Çikolata nasıl mutluluk verir?

Phenethylamine (PEA) çikolatanın içinde bulunan ve mutluluk verici özelliğini kazandıran maddedir. Sinir sistemini uyararak bazı hormonların salınımını artırır. Özetle; çikolata serotonin ve endorphin salgılanmasını arttırır ve böylece kişiye mutluluk hissi verir.


Ne kadar çikolata yenilmeli?

Çikolatanın olumlu etkilerini gösteren bilimsel çalışmalar 50-80 gram arasında çikolata tüketildikten sonra bu etkileri gösterdiğini saptamıştır. Mutluluk verici özelliği aslında miktarla ilişkili değildir. 20 gr çikolata ile 100 gr çikolatanın sağladığı olumlu etki/sağladığı mutluluk hissi neredeyse aynıdır. Bu nedenle tüketilecek miktar mümkün olduğunca fazla kaçırılmamalıdır.

Çikolatayı fazla kaçırırsanız ne olur?
Çikolatanın sağlık açısından pekçok olumlu etkisinin olduğundan basettik ama eğer çikolatayı fazla kaçırır iseniz bu olumlu etkiler size olumsuz olarak geri dönebilmektedir. Çikolatayı fazla miktarda tükettiğimiz takdirde içeriğindeki yüksek şeker ve yüksek yağ dolayısıyla şişmanlığa ve bir çok hastalığa da davetiye çıkarabilmektedir. Çikolata; kan şekerini hızlı yükseltir ve hızlı düşürür. Dolayısıyla kişi sonrasında tekrar acıkabilmekte, kan şekeri dalgalanmasından sonra sıkıntı yaşayabilmektedir. Buyüzden çikolata şeker hastalarının, insulin direnci ve hipoglisemisi olan kişilerin uzak durması gereken bir besindir diyebiliriz. Bunun yerine kan şekerini daha yavaş yükselten besinler örneğin meyveler tercih edilmelidir. Kısaca özetlemek gerekirse çikolatayı uygun miktarlarda tükettiğiniz takdirde sağlığınız üzerinde olumlu etkiler gösterebilmektedir. Sağlıklı ve formda günler diliyorum…

Dyt. İpek Ağaca

ipekagaca@gmail.com

www.ipekagaca.com

 
Toplam blog
: 75
: 3477
Kayıt tarihi
: 10.09.07
 
 

Merhabaaalar ! Mesleğini çok ama çok seven bir Uzman Diyetisyenim. Hacettepe Üniversitesi 'Besl..