Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Ekim '10

 
Kategori
Futbol
 

Ve FB uçuşa geçti: Daum taktiği ve Aykut'un Daum için yapmadığı transferler bir araya gelince...

Ve FB uçuşa geçti: Daum taktiği ve Aykut'un Daum için yapmadığı transferler bir araya gelince...
 

Sonunda Aykut hoca Daum taktiğine dönüp, zamanında Daum'un ihtiyacı varken yapmadığı, doğru kanat ve forvet transferleriyle harmanlayınca beklenen patlama oldu ve 2 maçta 9 gol atarak FB uçuşa geçti!

Ne kadar, hala Emre, Baroni, Soch, Alex, Dia, Niang kombinasyonunu sahaya sürememiş olsa da, Aykut hoca sonunda inadından vazgeçip üst üste Alex komutasında kanatlı (Dia, Kazım, geçen hafta Stoch) ve gagalı (Niang) bir kanarya sahaya sürünce 9 gol birden atıp çıkışa geçti takımı. Yobo transferi dolayısıyla bahsettiğim ideal kombinasyonu pek göremeyeceğiz tabi ama en azından belki, önümüzdeki haftalarda, son inadından da vazgeçip Emre, Topuz, Stoch, Alex, Dia, Niang kombinasyonunu sahaya sürebilir diye umuyoruz.

Önceki yazılarımdaki Yobo transferi ile ilgili eleştirimin yanlış anlaşılmış olduğunu görüyorum ve daha net ifade etmeye çalışacağım. Yobo Bilica'dan daha iyi bir stoper. Daha deneyimli, daha güvenli ve oyuna topu iyi sokabilen bir stoper, FB'ye de faydalı olacaktır. Fakat Yobo transferi yapıldığında takımda zaten bir yabancı oyuncu sayısı sorunu yaşanıyordu. Zira bu yıl Aykut hocanın aldığı Stoch, Dia, Niang üçlüsü, geçen yıl aldığı Dos Santos, Baroni ve Bilica üçlüsü ve takımın bel kemiği olan Lugano, Alex ikilisi ile 8 yabancı ilk onbir oyuncusu mevcuttu. Bu durumda 8inci yabancı olarak Bilica'nın performansından çok, yabancı statüsü sorundu. Bu ortama bir de 9uncu yabancı olarak Yobo eklendi. Türkiye'de yerli statüsünde ve FB seviyesinde stoper bulunamamış olsa da (Servet mumla aranıyor tabi...) yurt dışında bu tür oyuncular mevcut. Mesela Stuttgart'ın milli adayı (Alman milli) Serdar Taşçı adında 23 yaşında çıtır ve çok başarılı bir stoperi var. Böyle bir transfere harcanan paraya değecektir, yoksa Mesut Özil gibi çok geç olacaktır.

Şu anda Yobo alındığına göre Dos Santos ve Baroni yedek kulübesine, Bilica tribüne gitmek durumundadır. Bunun en büyük sakıncası doğru dürüst yedek stoper kalmamasıdır, benim yazımda vurgulamak istediğim tehlike buydu. Şu an Yobo veya Lugano sakatlanırsa (cezalı olursa) yetersiz Ilhan ve buruk Bilica dışında bir şeçenek kalmıyor. Oysa yerli statüsünde bir oyuncu alınsaydı, Baroni veya Dos Santos'tan biri ilk 11, diğeri Bilica ile yedek olacaktı ve yabancı sayısı dolayısıyla kesildiğinden o kadar da buruk olmayacaktı Bilica... Yobo transferi bu açılardan sorunlu, yoksa Joseph Yobo'nun kalitesi veya Bilica'nın vazgeçilmez hint kumaşı olduğundan değil.

Bundan sonra ara transferde yerli statüsünde oynayacak oyuncuların peşine düşülmeli, bunlar stoper, sol bek veya ön libero olabilir. Serdar Taşçı, Gökhan Inler, Rijkaard ile yıldızı barışmayan Servet, geç de olsa ve gelmeye yanaşırsa Nuri Şahin, takımında yer bulamayan Hamit Altıntop gibi oyuncular alınmalı ki şu an elimizde olan kadroya güç ve esneklik katsınlar.

Ilk 11 bu durumda Volkan, Caner, Yobo, Lugano, Gökhan, Emre, Mehmet, Stoch, Alex, Dia ve Niang olacak ama bu takıma en yakın (sakatlık veya ceza halinde) kimler olacak? Dos Santos Caner'in, Baroni Emre ve Mehmet'in, Bilica ise Lugano ve Yobo'nun yedekleri ama Santos ve Baroni yabancı statüsünde olduklarından diğer pozisyonları etkiliyorlar. Şayet Uğur Boral düzelirse ve form tutarsa sol bek için yerli alternatif olabilir, Selçuk düzelince liberoya alternatiftir, belki Özer libero oynayabilir, Kazım ise kanatlara iyi bir alternatif takıma kazandırılırsa. Forvette ise Semih ve şayet takıma kazandırılabilirse Guiza olmalıdır as yedekler. Semih her zaman 18te, Guiza ise Niang'ın sakat veya cezalı olduğu zamanlarda. Okan Gökhan'ın çok iyi bir yedeği olacağını zaten gösterdi, bir kaç tane de Gökay gibi kaliteli genç daha var. Ilhan Eker ve Gökhan Ünal için bu takımda pek yer yok. Onların oynayacağı maç sayısı bu yıl 5i bulmaz ve kupa seviyesinde olur ancak.

Dua edelim Aykut hoca oturan yapıyı tekrar bozmasın kendi takımını yaratma çabasıyla.

Bu takımın ne diziliş oynayabileceği tartışmalarını ise anlamsız buluyorum. Tabi ki bu takım 4-5-1 oynar, 3-5-2 oynar, 4-4-3 oynar. Bu kalitede ve yetenekte oyuncular ile her taktik mümkün. Stoch, Dia, Niang, Kazım ve Alex her ofansif pozisyonda oynayabilirler (kanat, forvet, forvet arkası). Emre, Caner, Dos Santos orta sahanın her görevini üstlenebilir. Yobo, Bilica, Lugano, Gökhan ve Okan her tür defans kurgusunda yer alabilir. Ama önemli olan bir taktiği oturtmak ve oyuncuları birbileriyle taktiğin gereklerine göre oynamaya alıştırmak. Bu saatten sonra ve elinizde yürüyen bir diziliş varken bunu değiştirmenin bir faydası olmaz, zararı olur (en azından kısa vadede). Bu tür çalışmalar sezon öncesi yapılabilir, sistemi tartışmanın akademik bir çalışmadan öteye gitmesi mümkün değildir şu an için. Alex seneye bu takımda olmayacaksa, gelecek sezon için farklı bir yapı sezon hazırlığında şekillenmelidir, asla şimdi değil. Şu an seneye Avrupa kupalarına katılabilme ve bu yıl lig ve kupa şampiyonluklarına ulaşmaya yoğunlaşma zamanıdır. Lig şampiyonluğu şu anda 6-7 takım için mümkün. Yani dikkat edilmezse 6ıncı olmak ta mümkün bu yıl. Trabzon, Kayseri maçları ile rakiplere avans verilmiştir ve telafisi gerekmektedir.

 
Toplam blog
: 24
: 1070
Kayıt tarihi
: 27.07.10
 
 

Eğitimimi Fransa, Türkiye ve Amerika'da fransısca ve ingilizce olarak tamamladım. Bilgisayar mühendi..