Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Mart '13

 
Kategori
Güncel
 

Ve İsrail özür diledi!

Ve İsrail özür diledi!
 

Ortadoğu'nun efesi İsrail, Türkiye'nin kararlı duruşu karşısında dize geldi. Mavi Marmara saldırısından sonra başlayan krizde, Türkiye'nin "özür, tazminat ve Gazze'ye ablukanın kaldırılması"dan oluşan üç başlıktaki şartlarını kabul etti.

Hem, Mavi Marmara'ya hukuksuz saldırısı ve işlediği cinayetler için özür diledi; hem bu insanların ailelerine tazminat ödemeyi ; hem de Gazze'ye karşı insani yardım amborgosunu kaldırmayı kabul etti.

Türkiye, dış politikasının giderek kuşattığı İsrail, bölgede iyice yalnızlaşmaya başlamıştı. Arap baharının getirdiği bölgesel değişiklikler de İsrail için umut vaad etmiyordu. Böyle bir ortamda İsrail, Türkiye ile işbirliği yapmaya mecbur ve mahkumdu.

İsrail, nicedir bu yalnızlığının bilincinde olarak Türkiye ile arasını düzeltmek için fırsat kolluyordu. Bu fırsat, Obama'nın ziyareti ile çıkmış oldu. Obama aracılığı ile Netanyahu, Başbakan Erdoğan'dan özür diledi ve öteki istekleri de kabul etti.

İsrail gibi bir ülkenin sözünü ya da özrüne ne kadar itibar edilir...Elbette, İsrail'in geçmişi bu konuda insanı epeyce düşündürüyor. Birleşmiş Milletleri bile kaale almayan bir İsrail, Türkiye'yi kaale alır mı?

El-cevap: Alır ve almıştır. Çünkü, bu bölgenin şımartılmış çocuğu İsrail, sonunda gerçekten kulağın çekecek bir ülke ve ülke yönetimi ile karşı karşıya kaldı. Yukarda bahsettiğim konjonktürel gerçeklerde dikkate alınınca, İsrail şımaraklığın fayda etmeyeceğini anladı.

One Minute'le başlayan duruş, sonunda Türkiye'yi bölgede bir kere daha güçlendirdi. Gerek Müslüman Arap devletleri, gerekse tüm dünya nezdinde Türkiye bir kere daha bölgesel güç olduğunu kanıtlamış oldu.

Buna inanmayan ve One Minute'ten sonra, "İsrail dünyamızı başımıza yıkar" vehmine kapılan içimizdeki İsrailliler buna ne diyecek?...

Aslında bir özür de onlar dilemeliler...

 
Toplam blog
: 1645
: 822
Kayıt tarihi
: 19.01.08
 
 

Edebiyat, kamu yönetimi ve gazetecilik tahsili... 27 yıllık eğitimcilik hayatından sonra emeklili..