Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Haziran '10

 
Kategori
Kitap
 

Veda / Esir Şehirde Bir Konak

Veda / Esir Şehirde Bir Konak
 

Ayşe Kulin kitabı Veda’ nın ön sayfasında kitabını yazarken vefat eden annesi Sitare’ye ve büyükdedesi Ahmet Reşat Beye ithaf etmiş.Esir şehirde bir konak .Osmanlının son günleri . Bu esaretten kurtulmak isteyenlerin, esareti sindiremeyenlerin çabaları, dönemin olayları bir konak içindeki insanlar arasındaki ilişkiler yazarın temiz duru ifadesiyle anlatılmış.

Roman kahramanlarından Kemal 18 Aralıkta başlayan parlak sonuçlar vermesi beklenen Sarıkamış harekatına katılmış gönüllülerden birisi.10 Ocak 1915’te başarısızlıkla sonuçlanan bu harekat sonucunda 60 000 kişi ölmüştü. Ölenlerin birçoğu muhabere sonucu değil , soğuktan açlıktan ve hastalıktan ölmüşlerdi.Kemal ölmemişti ama sağlığını ve ittihatçılara inancını yitirerek geri dönmüş ve dayısının konağında yaşamaya başlamışdı.Maliye Nazırı Ahmet Reşat Bey ile fikirleri uyuşmuyordu ama memleketin kurtuluşu için bir şeyler yapmak gerekiyordu kendisini deliler gibi tutkuyla seven Mehpare’ye rağmen konaktan ayrılarak Anadoluya geçer ve Milli Mücadeleye katılır.

Romanda Anadoluya geçerek mücadeleye katılan bir başka kişi Azra; cesur , ilerici , derneklerde çalışmalara katılan dönemine göre asri bir kadın.Konaktaki kadınlar Behice, Saraylı Hanım ve Mehpare tarafından bazen destekleniyor bazen kıskanılıyor bazen de cesareti nedeniyle eleştiriliyor.Ama Azra kişiliği ve sezgileri sayesinde insanları anlıyor onları kolayca etkisi altına alıyor ve kadınların kendisine taraf olmasını sağlıyor.

Sultan Vahdetinin bir İngiliz Muhribine binerek kaçmasının ardından konağın sahibi Ahmet Reşat Bey’de yurtdışına kaçıyor. Kitabın sonunda karısına yurtdışından gönderdiği mektuplar eklenmiş. Kitapda Vahdetinin son dönemleri ve kaçışı da anlatılmış.

Vahdettin Serv’ i imzalamak zorunda mı idi bilinmez ama birtakım şeyleri göze alıp imzalamayabilirdi. Ama Atatürk ve arkadaşları çok şeyi göze aldılar ve mücadeleye devam ettiler.Ya onlar olmasaydı?

Veda akıcı bir dille yazılmış sürükleyici kısa bir sürede okunup bitirilecek güzel bir roman.Romanda tarihi olayların yanı sıra aşk ve tutku da var.

 
Toplam blog
: 36
: 1773
Kayıt tarihi
: 22.02.10
 
 

Küçük notlar ve kısa paylaşımlar; yazacaklarım yaşadıklarım olacak. Sinema tiyatro ve kitaplar va..