Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Şubat '10

 
Kategori
Sinema
 

Veda

Veda
 

alıntıdır.


Sinema kritiklerine epey bi ara vermiştim. VEDA'yı seyredince kritik yapmaktan alıkoyamadım, kendimi..


Sinema benim için, yönetmenin bakış açısını ifade eden bir sanat.. Can Dündar'ın Mustafa'sını izledikten sonra, onu hiç acımasız eleştirmedim. Eksikleri vardı elbet ama çektiği filmiyle de Atatürk sevgimi köreltmedi.. Atatürk sevgisini yok etmeye bir film yeter mi? Hani diyorlar ya, Atatürk'e dair ne varsa okullarda andımızla, istiklal marsımızla bilinçaltımıza işlenmiş, o yüzden Atatürk'ten uzak düşünmek mümkün olmuyor. Peki başka türlü düşünebilseydik, halimiz nice olurdu, takılı ampullerin aydınlık saçmadıgı bu günlerde??
Şiirin güzelliği, okuyucunun getirdiği bakış açılarıyla nasıl daha bi net ortaya çıkarsa, sinema da bana göre öyledir.. güzelligi, seyirciyle buluştuktan sonra açığa çıkar, seyircinin olumlu eleştirisiyle zenginleşir..
Zülfü Livaneli'nin Yer Demir Gök Bakır'ını bilip, VEDA için şüpheye düşmek mümkün mü? Çok iyi bir sinema filmi olmuş, doğal olarak.. Sahne çokluğu, kıyafetlerdeki titizlik ve çok çalışılmışlık, mekan farklılıkları, mekanların gerçekliği, Atatürk'ün bilmediğimiz; özellikle babası ölene kadar ki çocukluk yıllarının o güzelim anlatılışı, ... güzel tatlar bıraktı, bende.. Bu film üzerine de çok konuşulacak, çünkü burası Türkiye.. Bilen, bilmeyen konuşacak.. Sağlık olsun.. Yakında Turgut Özakman'ın filmi de geliyor, biraz da onu eleştiririz... :O)
VEDA'nın en önemli yanı, katışıksız dostluğa vurgu yapmıs olması.. Salih Bozok'un Atatürk'e 6 yaşından beri bağlılığının, Atatürk ölmeden yaşanan 1, 5 saatlik dilim içerisinde gözden geçirilişinin hikayesi.. Salih Bozok'un da ne kadar değerli bir insan olduğunu gördüm bu filmde, Atatürk'ün hep yanında ama Salih Bozok olarak kalabilmiş, Atatürk'e özenip, yarı Atatük yarı Salih Bozok olmamış, Atatürk'ün farklılıklarıyla övünmüş, onu hep geriden izlemesine rağmen kişiliği altında ezilmemiş, kıskanmamış, ayak kaydırmaya çalışmamış, yarışa girmemiş, onun için iyi olacağına inandığı şeyleri yapmış bir adam.. Yanılgıları, hataları da olmuş ama onların altında da ezilmeyi bilmiş..
Böyle dostlarımızın olması ve çoğalması dileğimdir..
 
Toplam blog
: 10
: 384
Kayıt tarihi
: 04.04.09
 
 

1970 Muş doğumluyum. Hayatın bana sunduklarını yazarak anlatmak hep hoşuma gitmiştir, belki de bu..