Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Eylül '17

 
Kategori
Anılar
 

Vefatının 14. yılında Türkiye' nin süper Valisi Recep Yazıcıoğlu anıldı

Vefatının  14. yılında Türkiye' nin   süper Valisi   Recep  Yazıcıoğlu  anıldı
 

Süper Vali Recep Yazıcıoğlu ( 2 Haziran 1948- 8 Eylül 2003 )


Türkiye'nin süper Valisi, Halkın Valisi Recep  Yazıcıoğlu  geçen hafta 8 Eylül 2017 günü  Aydın  Söke'de mezarı başında saygıyla ve sevgiyle anıldı. Anma töreninde Aydın Valisi Yavuz Selim  Kşger, SökeKaymakamı  Vekili Muammer  Aksoy, Söke   Belediye Başkarnı Süleyman Toyran,  Aydın Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri  kız kardeşi SelmaÖzcan Yazıcıoğlu ve         yakınları,dostları ve daire  amirleri  katıldılar. Anılarına değindiler. Kız kardeşi  Dr. Selma  Özcan Yazıcıoğlu şunları söyledi: Dualarla bir kes daha andılar.

 "Kardeşim Recep  Yazıcıoğl insanların beyinlerine  öyle güzel kazındı ki, herkesle dost,   herkese yakın  düzen karşıtı, yeri geldiğin  eleştiren, yeri  geldiğinde onaylayan bir başka  insandı. Birçok gençlerin sevgisini kazandı.  Aydın Valisi Yavuz Selim Koşger ise şunları   söylediler: Merhum Reğcep Yazıcıoğlu Erzincanr'da vali olduğu günlerde ben de kaymakamdım. Vali  Recep Yazıcıoğlu  bizim için ayrı  bir  ayrı bir anlam  taşıyor. Vefanının  yıl dönümünde  onu anlatmak kolay değildir. Mesai   arkadaşlığının   yanında ve dışında  bizim için bir baba ve  bir ağabey gibiydi.  Sıra dışı   bir insandı.  Bize,  mesleğimizde  ve insanlık  adına    çok güzel  şeyler öğretti. Birlikte  cok güzel  hizmeltler  yaptık. Vefatınığn  14. yılında saygıyla ve rahmetle anıyorum.  "   dedi...(  Söke  Ekspres  ( 9.9. 2017) 

Halkın Valisi diye anılan Recep  Yazıcıodğlu içih çok  şeyler  söylendi,  kitaplar yazıldı. Hayatı    Sinreimaeya   aylındı. Üniveirsiteilerde  tez konuisu olurdu. Onu yakından tanıyan  değerli eşi  Meryem Hanımı  dinleiyelim. Bakalım Değerli eşi Meryem Hanım  neler  söylüyor: 

EŞİNİN DİLİNDEN,  EFSANE VALİNİN BAZI BİLİNMEYENLERİ

Rahat giyinmeyi severdi. Yaz aylarında kravatı dairelerde çıkarttırırdı. Korumasız gezerdi. Devletin aracını şahsi işlerinde kullanmazdı. Yıkık dökük cipiyle gezerdi. Devletin aracı benim gittiğim dağa bayıra çıkamaz derdi.

Manevi yönü kuvvetliydi. Namazlarını kaçırmazdı. Dışarıda namaz kılınmasını gösteriş olur endişesiyle sevmezdi. Eve gelip bir saat kazalarını kılardı. Tebdil-i kıyafet gezerek denetim yapardı. En sevmediği huyu, çabuk parlamasıydı. Birilerini kırdığı zaman çok üzülür,  çocuk gibi ağlardı. Eve iş getirmezdi, ailesine düşkündü. Hiçbir zaman kendisine hizmet ettirmez, her işini kendi yapardı. Parayla pulla işi olmazdı. Yanında para taşımazdı. Berbere gideceği zaman bile benden isterdi.  (Bu bilgiler İnternetten alıntı yapılmıştır. Muhterem Eşleri Meryem Hanım 63 yaşında iken, 20 Ekim 2011 ‘de Hakkın rahmetine kavuşmuştur. Söke Asri Mezarlığında yatmaktadır. Sabah Gazetesi.)

Sayın Recep YAZICIOĞLU görev yaptığı il ve ilçelerde derin izler bıraktı. Efsaneleşmiş bir Vali idi.  O Sıra dışı bir Vali idi, O bir halk adamı idi, O Türkiye’nin Valisi idi. Türk Ulusu bir değeri daha kaybetti. Kitaplar yazdı, Üniversitelerde hakkında Tezler ve Yüksek Lisanslar yazıldı, hayatı filme, belgesele alındı. Romanlar, öyküler, şiirler yazılıp,Televizyon dizilerinde konu olarak uyarlandı. ( Ünlü roman yazarı Ayşe Külin O’nu anlatan “KÖPRÜ” bir roman yazdı), ( 3 ), rahmetli Yazıcıoğlu, şiirsel bir konuşmasında aynen şöyle diyordu:

Beni

Yaşlı bir çınarın

Dibine gömün

Yapraklarımdan

Yağmurları damlasın

“Sakın kimse ağlamasın”

Garip bir çobanın kaval sesiyle

Şafak sökerken

Beni o yaşlı çınarın dibine gömün

Hasretim, özlemlerim, bilinmesin…

Türkiye’nin Valisi Recep Yazıcıoğlu daha hayatta iken yoğun bir araştırma ve inceleme yapan Uzm. Dr. Köksal Pabuçcu “ Adam Gibi Vali Recep Yazıcıoğlu  “  adını taşıyan kitabında şunları yazıyor:

“  Türkiye onu, sözünü esirgemeyişi, sisteme, bürokrasiye karşı sert çıkışlarıyla tanıdı.  Kendinden biri olarak gördü ve çok sevdi. 36 yaşında Tokat’ta göreve başladığında. Cumhuriyet tarihinin en genç valisiydi. Henüz kariyerinin başında iken “yılın bürokratı”  seçildi.  Tokat’ı, Aydın ve Erzincan valilikleri izledi. Sivri diliyle, pervasız çıkışlarıyla, Ankara’yı rahatsız ettiği için Erzincan’dan sonra 3,5 yıl kızağa çekildi. Bu üç buçuk yıl zarfında hiç boş durmadı Kitaplar yazdı.  O sıra dışı vali olarak bilindi ve tanındı.  Recep YAZICIOĞLU; Sürmene’de doğdu, yurdun dört bir yanında yaptığı icraatlarla çığır açan, sistemi alabildiğine eleştiren, elli beş yılda “ Gönüller Sultanı,”  bir valinin hikâyesidir.  Halkımız arasında “ Süper Vali”, “ Efsane Vali”, “Halkın Valisi”, “ Sıra dışı Vali “, sözleriyle tanındı  ve sevildi. Milyonların gönlünde yer aldı… “ Adam gibi Vali” olarak destanlaştı,,,( 5 )

Evet, Türiye'nin  süper Valisi  Recep YAZICIOĞLU 'nu  vefarnın  14. yılında  bir kez daha  rahmete  ve  saygıyla  anıyor, mekanı cennet olsun diyoruz..Giderken  tertemiz bir isim bıraktı...Torunları onunla öğünmelidir..( 6 )

1- Ufuktaki Adam Gözyaşlarıyla uğurlandı,

Abdülkadir Güler, Söke Ekspres, 13 Eylül 2003

2-Sıra dışı Vali Recep Yazıcıoğlu’nu Anıyoruz,

Abdülkadir Güler- Milliyet Blog, 01 Ekim 2013

3-Vefatının 4. Yılında Vali Recep Yazıcıolu’nu

Anarken,  E.Turgut Tekin, Polarma dergisi, Eylül 2007,S:6-Söke

4-2001 yılında yayınlanan “ Köprü “ Ayşe Külin’in isimli romanı ile Doğu illerimizde yaşanan dramın kökenleri ve Cumhuriyet tarihi içindeki nedenlerini ele alır. Bir yerde Vali Recep Yazıoğlu’nu anlatıyor. Bu romanı, 2006 ve 2008 yılları arasında Star TV'de aynı isimle dizi olarak yayınlandı.

5-“Adam Gibi Vali Recep Yazıcıoğlu “ Uzm. Dr. Köksal Papuçcu, Nesil yayınları, İstanbul  2004.

6-  Söke'de İz Bırakanlar / Araştırma, İnceleme , Biyografi -  Abdülkadir Güler-   Söke   2017

Abdülkadir  Güler

14.9.2017-  SÖKE

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..