Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Mayıs '11

 
Kategori
Edebiyat
 

Vefatının 6. yılında Ahmet Tufan Şentürk

Vefatının 6. yılında Ahmet Tufan Şentürk
 

Ahmet Tufan ŞENTÜRK, Cumhuriyet dönemi şair ve yazarlarımızdandır. Türk edebiyatında şair olarak bilinir. Doğum tarihi 1924 doğumlu sehven yazdığını 1918 veya 1920 yılları arasında doğduğunu ifade eder. Eski Konya ilinin Ermenek ilçesine bağlı Esentepe ( Lamos ) köyünde hayata gözlerini açmıştı, . Yaşamı zor şartlarda geçti. Çiftçi bir ailenin çocuğu idi. Hayatı Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyetimizin kurulduğu ilk yallarında geçti. Kimi zaman çoban ve kimi zamanda ırgatlık yaparak hayata tutunmaya çaba gösterdi. 

Ankara Solfasol Köy’ünde İlkokulu okumaya başlardı. 1938 yılında yatılı okulları kazanarak yıldızı parladı. 10 Kasım 1938 de Atatürk’ün ölümü sırasında yazdığı bir şiirle zamanın ünlü şairi Behçet Kemal Çağlar’ın dikkatlerini çekti. Değerli şair ve araştırmacı yazar Nail Tan Ahmet Tufan Şentürk için şunları yazıyor: 

Ahmet Tufan Şentürk, Türk Edebiyatı’nda şair olarak tanındı. Şiir dışındaki edebi türlerle hiç ilgilenmedi. Sadece bazı denemeler, kitap tanıtımları, eleştirimleri ve anılarını yazmakla yetindi. Şiirle ilgilenmesinden, dinlediği Karacaoğlan, Pir Sultan, Köroğlu türkülerinin, Yunus ilahilerinin payı büyüktür. Köyünde âşıklara, saz şairlerine büyük önem verilmekteydi. Karacaoğlan Torosların en ünlü halk şairiydi. 1941- 1944 yılları arasında yatılı olarak öğrenim gördüğü İstanbul Haydarpaşa Lisesi’nde tanınmış edebiyatçılarımızdan Mithat Sadullah Sander’in öğrencisi oldu. Şiir yazmaya ağırlık verdi. Bu ilk dönem şiirlerinde; Yahya Kemal Beyatlı, Enis Behiç Koryürek, Orhan Seyfi Orhon, Suut Kemal Yetkin, Mehmet Kaplan gibi önemli şair ve yazarla tanıştı. Çınaraltı, Köye Doğru, Bozkurt ve İnkılâpçı Gençlik dergilerinde şiir ve makaleleri yayımlandı.” ( 1 ). Ahmet Tufan Şentürk bu dergilerden başka son zamanlarda Türk Dili, Çağrı, Ilgaz, Kemalist Ülkü, Bayrak, Defne, Tarla, Oğuz, Hisar, Fırat, Gurbet, Çaba. Güneyde Kültür, Gülpınar ve Günce gibi sanat ve kültür dergilerinde de şiir ve denemeleriyle de göründü. 

Ahmet Tufan Şentürk’ün eserlerinden bazıları: 

Sarhoş Dünya ( 1958), Allah Versin ( 1969), Çakırdikeni ( 1971), İnsanlık Şarkısı ( 1976) Hepsinden Güzel ( 1986), Sevgiyle( 1988), Şölen( 1991), Yarası olan Gocunsun ( Denemeler 1999), Anılar Koridoru Gidenler ve kalanlar ( 2000), Ayrıca A.Tufan Şentürk hakkında kitaplar ve Üniversitelerimizde hayatı ve şiirleri konusunda tezler hazırlanmıştır. 

1944 yılında orta öğrenimini başarıyla bitirdi. Daha sonra Ankara Hukuk Fakültesi’ne yazıldı. O yıllarda 2.Dünya Savaşı patladı ve okumaktan vazgeçmek zorunda kaldı. Askere alındı ve yedek subay olarak vatani görevini ifa etti. 25 Mart 1959 yılında Fahriye hanımla evlendi. Sıcak bir yuvaya kavuşmuştu. 3 Aralık 1976 yılında eşini kaybetti. Hiç çocukları olmadı. Ankara valiliği Özel kalem müdürlüğü önce şef oldu daha sonra İstimlâk müdürlüğünde olarak terfi etti. 1975 yılında emekliye ayrıldı. Ankara seyran bağlarında oturuyordu. 1998 yılında Köyü Esentepe’de bulunduğu bir okula adı verildi ve onun adına bir kütüphane açıldı, Sevgili ŞENTÜRK’ 9 Mayıs 2005 yılında yitirdik. 

Yakın dostları onu unutmadılar. Geçen 21 Mayıs 2011 Cumartesi günü Ankara İLESAM’da şair Rabia Gölbaşı 17. Şiir günü hazırlamıştı. Ben de tesadüfen orada hazır bulunmuştum. Etkinliye katılanlar sık sık Ahmet Tufan Şentürk’ten söz ettiler, rahmetle andılar. Vefatının 6. yılında anıları, şiirleri dile getirildi, rahmetle ve saygıyla anıldı. Sırası gelmişken A.Tufan Şentürk'ü bir şiiriyle uyandıralım tatlı uykusundan: 

Allah Versin 

Ben fakir bir şairim güzelim 

Sense parayı, şöhreti seversin 

Sana vadedecek hiçbir şeyim yok. 

Allah versin. 

Ben halk türkülerini severim 

Sense parayı, şöhreti seversin 

Yürüyüşün bile öylesine 

Allah versin. 

 

Bizim ayağımız yerde, elimiz nasır 

Sense gökyüzsünde uçup gidersin 

Esktisinden daha güzel olmuşsun 

Allah versin…( 2 ). 

VE BİR HABER: 

Ahmet Tufan Şentürk 3. Türk Şiirine Hizmet Ödülleri Sahipleriyle Buluşacak 

 

Ahmet Tufan Şentürk 

3. Türk Şiirine Hizmet Ödülleri Sahipleriyle Buluşacak 

 

ANKARA (Ece Ajans)- 09 Mayıs 2005 tarihinde kaybettiğimiz İLESAM üyesi Ahmet Tufan Şentürk adına düzenlenen “Ahmet Tufan Şentürk Türk Şiirine Hizmet Ödülleri- 2010” ödülleri 28 Mayıs 2011 tarihinde saat 14’te sahipleriyle buluşacak. 

Seçici Kurul Başkanı İsa Kayacan’la, Genel Koordinatör Mustafa Ceylan’ın ortaklaşa yaptıkları açıklamaya göre; 

2010 yılındaki araştırma, çalışma ve yayın faaliyetleri dikkate alınarak yapılan değerlendirmede ödüle layık görülenler: 

Mehmet Nuri Parmaksız, Birincilik Ödülü 

Vedat Fidanboy, İkincilik Ödülü 

Mehmet Ali Kalkan, Üçüncülük Ödülü 

Rasim Köroğlu, Seçici Kurul Özel Ödülü 

Harun Yiğit, Seçici Kurul Özel Ödülü 

Şemsettin Küzeci, Seçici Kurul Özel Ödülü (Kerkük) 

Ali Gözütok, Seçici Kurul Özel Ödülü 

Güzide Gülpınar Taranoğlu, Onur Ödülü 

Elçin İskenderzade, Onur Ödülü (Azerbaycan) 

Hayrettin İvgin, Onur Ödülü 

Osman Oktay, Onur Ödülü 

Ahmet Sevgi, Onur Ödülü 

Ödül Dağıtım Töreninin: 

Yeri: İLESAM Genel Merkezi; İzmir- Cad. Aydın Apt. No: 33/16 Kızılay- Ankara 

Tarih: 28 Mayıs 2011 Cumartesi 

Saati: 14.00 

1, 2 - Selam Size Tüm İnsanlar ( şiirler)- Ahmet Tufan Şentürk 

T.C. Kültür Bakanlığı Yayınları. Ankara- 2001. 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..