Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Kasım '15

 
Kategori
Güncel
 

Vefatının 77. yılında Atatürk'ü anmak

Vefatının 77. yılında Atatürk'ü anmak
 

Kurtuluş Savaşımızın büyük kahramanı ve cumhuriyetimizin kurucusu Gazi M. Kemal Atatürk aramızdan ayrılalı tam 77 yıl oldu. ( tarih 10 Kasım 1938) O günlerde dünyaya gelenler bugün 77 yaşındadırlar.

Atatürk büyük bir liderdi. O hayatta iken Türk milletine ve dünyaya önemli mesajlar verdi. Barışsever bir insandı. Bir sözünde” Yurtta sulh, cihanda sulh” diyordu. Bir başka sözünde “ Bizim milletimiz esasen demokrattır. Demokrasi esasına dayalı hükümetlerde, egemenlik halka, halkın çoğunluğuna aittir. Demokrasi ilkesi, egemenliğin ulusta olduğunu, başka yerde olamayacağını gerekir “diyordu.

Atatürk, Türk milleti ve Türkiye Cumhuriyeti için birlikteliğin, bütünleşmenin, siyasi ve ekonomik bağımsızlık, bilimde ilerleme, çağdaş medeniyetler seviyesine ulaşma gibi belirli hedeflerin simgesi idi. İşte buradan yola çıkarak Atatürk’ün devlet, Cumhuriyet ve demokrasi, milli eğitim ve kültürümüz kavramı bağlamında söylediği bazı önemli sözlerini burada sizlerle paylaşmak istiyorum:

Arkadaşlar!  Türkiye Devleti’nde ve Türkiye Devlet’ini kuran halkta tacidar yoktur, diktatör yoktur. Yalnızca bir kuvvet vardır. O da milli egemenliktir. Yalnız bir makam vardır, o da milletin kalbi, vicdanı ve varlığıdır. Bugün halklı olarak iftihar edebileceğimiz tüm başarıların sırdı yeni Türkiye Devleti’nin yapısındadır.

Bunu bir kelimeyle ifade etmek gerekirse diyebiliriz ki yeni Türkiye Devleti bir halk devletidir. Yani halkın devletidir.( 15.8.1923)

Benim bir tek hedefim vardır: O da Cumhuriyet hedefidir. Bu hedefe varmak için, belirli yoldan yürüyen arkadaşların başarılı olması için, tutulan doğru yolda, namuslu yolda çok çalışmak ve etkin olmak gerekir.

Arkadaşlar benden iltimas beklenmemelidir. Hepiniz benim gözümde değerli, önemli kardeşlerimsiniz. Ama hepinize gösterdiğim hedef yüce, kutsal bir hedeftir. Hanginiz daha güzel yöntemle başarıyla oraya ulaşırsanız onu,  ellerimi çatlatıncaya kadar çırparak alkışlayacak, takdir edeceğim. ( 1922- Prof. Dr. Afet İnan)

Türk milletinin doğasına ve geleneğine en uygun yönetim cumhuriyet yönetimidir. Cumhuriyet ahlaki fazilete dayalı bir idare biçimidir. Cumhuriyet Fazilettir. (1925)   

Cumhuriyet rejimi demek, demokrasi sistemi ile devlet biçimi demektir. (1936)

Türkiye Cumhuriyetinin temeli kültürdür.(1936)

Bizim gerçek müziğimiz Anadolu halkından işittiğimiz müziktir.(1930)

Tiyatro bir milletinin kültür seviyesinin  aynasıdır.(1932)

Sanatsız kalan bir milletinin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.(1923)

Eğer Cumhurbaşkanı olmasam, Milli Eğitim Bakanlığı’nı almak isterdir.(1930)

Toplumsal hayattın başlangıcı aile hayatıdır.(1925)

Ordumuz, Türk birliğinin, Türk kudret ve kabiliyetinin, Türk vatanseverliğinin çelikleşmiş bir ifadesidir.( 1937)

Polis, asker kadar disiplinli, hukukçu kadar hukuk adamı, bir anne kadar şefkatli olmalıdır.( 1934)

Cumhuriyetimizin kurucusu büyük lider Gazi M.Kemal ATATÜRK’ÜN vefatının 77. Yılında saygıyla ve rahmetle anıyor, mekânı cennet olsun diyorum.

 

Abdülkadir GÜLER

07.11.2015-  SÖKE

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..