Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Temmuz '09

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Vejeteryanlar haklı mı?

Vejeteryanlar haklı mı?
 

SAKIN ET YEME! SONRA KANSERE YAKALANIRSIN!


Bu; başka bir araştırma sonucu!

İngiltere ve Yeni Zelanda'dan bilim adamlarının yaptığı büyük bir araştırma, vejetaryenlerin et yiyenlere kıyasla kansere daha az yakalandıklarını ortaya koymuş.

Ancak bu bulgu, tüm kanser türleri için geçerli değilmiş.

Vejetaryenliğin koruyucu özelliğinin, en fazla ölüme yol açan türlerden bağırsak kanserini kapsamadığı tespit edilmiş.

60 bin deneğin katıldığı araştırma kapsamında kan, mesane, non-Hodgkin lenfoma, multipl myelom ve mide kanserlerinin vejetaryenlerde daha az geliştiği saptanmış.

Denekler; vejetaryen beslenenler, sadece balık ve sebze yiyenler ve her tür eti yiyenlerden oluşuyormuş.

Araştırma sonucu; İngiltere Kanser Dergisi'nde yayımlanmış.

Araştırmaya göre genel nüfusa bakıldığında her 100 kişiden 33'ü, hayatlarının bir döneminde kansere yakalanabilirmiş. Yani buda üçte bir demektir. Çok yüksek.

Ancak et yemeyenlerde bu risk her 100 kişiden 29'una denk düşüyormuş.

Bu ilk verilere bakıldığında, bırakın hayvanları kesip yemeyi de, çevrede bulduğunuz ot, çöp ne varsa tüketin demek geliyor…

Uzmanlar, et yiyenlerle vejetaryenler arasında lenf ve kan kanserlerine yakalanma oranlarının gözle görülür şekilde farklılıkların olduğuna dem vuruyorlar.

Kemik iliğinde görülen nadir kanser türlerinden multipl myelom vakalarına bakıldığında da vejetaryenlerin et yiyenlere kıyasla yüzde 75 daha az risk taşıdıkları gözlenmiş.

Mide kanseri türlerinde de çarpıcı sonuçlar alınmış.

Vaka sayısı az olsa da balık ve sebze ya da sadece sebzeyle beslenenlerin, et de tüketenlere kıyasla üçte bir oranında daha az mide kanserine yakalandıkları gözlenmiş.

Bunu biliyor muydunuz?

İşlenmiş etlerin mide kanserine yol açtığını!

Bu tür etlerin içeriğindeki bazı kimyasalların DNA'ya zarar verdiği, ayrıca yüksek ısıda hazırlandıklarından kanserojen madde üretiyor olabilecekleri düşünülüyormuş.

Balık ve sebze tüketenlerde ise kansere yakalanma riskinde farkın daha düşük olduğu araştırma sonucundan elde edilen veri.

Uzmanlara göre bu farklar, net olmamakla beraber ya etin içeriğindeki mutasyona yol açan maddeler ve virüslerden ya da sebzelerin özel bir koruma sunmasından kaynaklanıyor olabilirmiş.

Vejetaryen diyetler yağ oranı düşük, lif oranı yüksek bir beslenme rejimi sağlıyor ancak özellikle hayvansal gıdalarda bulunan B12 vitaminin takviye olarak yeterli miktarda alınması büyük önem taşıyormuş.

Daha fazla söze gerek var mı?

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..