Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Temmuz '12

 
Kategori
Dil Eğitimi
 

Venedik'te 24 saat selamlaşma

Venedik'te 24 saat selamlaşma
 

Venedik’te sıcak bir yaz gününde sokağın seslerini duyarak uyanmak için 8.00’e kadar yataktan çıkmamak gerekiyor. 8’den sonra Campo Santi Giovanni e Paolo’nun minik dükkânları yavaş yavaş kepenklerini açmaya başlıyorlar. Derken işlerine gidenlerin meydandan geçtiğini görüyorsunuz.

Venedikliler birbirlerini nasıl selamlıyorlar? Venediklilerin yabancısı olanlara farklı gelebilecek bir selamlaşma ritüelleri var. Sabahın erken saatlerinde herkesin birbirine “Ciao more” (Venedik dialektinden farklı olarak İtalyanca kullanımı Ciao Amore’dir.) yani merhaba aşkım dediklerini duyarsınız. Geçenlerde iki yaşlı beyefendinin birbirlerine “ciao more” dediklerine tanık oldum. Ciao more Venedikliler için oldukça yaygın bir selamlaşma şekli ya da “Ciao veccia” ya da “veccio” (Venedik dialektinde veccia olan kelimenin İtalyancası vecchia şeklinde yazılır ve anlamı “yaşlı”dır. Ayrıca hitab ederken karşınızdaki bayan ise veccia erkek ise veccio halini almaktadır) yani merhaba yaşlı diye de sıklıkla duyarsınız.

Güzel ya da yakışıklı biri ile selamlaşırken “ciao bella-bello” “merhaba güzel-yakışıklı”

Bir çocuk ile selamlaşırken “ciao piccolina-piccolino” “merhaba küçüğüm”

Bir çok genç ile selamlaşırken “ciao ragazzi” “merhaba gençler”

Sizden büyük ve saygın biri ile selamlaşırken “Buongiorno-Salve Signora-Signore” “Merhaba hanımefendi, beyefendi”

Bunun haricinde “Buongiorno” yâhud “bondi” yani “iyi günler” denildiğini de sıklıkla duyarsınız. Resmiyetin oldukça önemsendiği ve tanımadığınız insanlara karşı her zaman kibar olmanız gereken İtalyancada karşınızdaki hiç tanımıyorsanız ilk defa bir dükkâna giriyorsanız “salve” demeniz uygun düşer. Fakat bu selamlaşma genellikle büyükler küçükleri selamlarken değişir. Yani siz küçükseniz sizden yaşça büyük birisini “salve” diye selamlamanız uygunken, genellikle karşınızdaki kişi yaşınızdan dolayı sizi “ciao” diye yanıtlar. Bu arada “ciao” kelimesinin de oldukça eski bir geçmişi vardır. Kelime orijinal Venedikçe ve “schiavo” kelimesinden gelmektedir. Anlamı da “köle”dir. Venedikliler “sono il suo schiavo” yani “sizin kölenizim” diye birbirlerini selamlarlarmış. “Schiavo” kelimesi zamanla “ciao” kelimesine dönüşmüş ve neredeyse dünyanın her yerinde kabul gören bir selamlaşma ifadesine dönüşmüş.

İtalyanların oldukça mimik kullanması da selamlaşırken en çok dikkati çeken noktalardan biri oluyor. Venedikliler yapı olarak daha mesafeliler; ancak güneyliler ile karşılaştığınızda hemen birbirlerine sarıldıklarını ve öpüştüklerini görürsünüz.

Sabahtan öğlene kadar “buona giornata” yani “iyi uzun öğlenler” öğleden sonradan akşamın ilk saatlerine kadar da “buona serata” “iyi uzun akşamlar” denildiğini duyarsınız. Daha önünüzde upuzun bir gün ve akşam olduğunu vurgular bu ifadeler. Gece ise “buona notte” ya da sadece “notte” iyi geceler” anlamına gelmektedir. Geceyi de tamamlayan son sözcük “sogni d’oro” yani “tatlı rüyalar”dır.

 
Toplam blog
: 79
: 5412
Kayıt tarihi
: 25.10.11
 
 

Dr. Serap Mumcu Geronazzo, Padova Üniversitesi Tarih bölümünde doktoramı tamamladım. Tarih, Sanat..